Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τα περισσότερα Ολυμπιακά ακίνητα να μετατραπούν σε κουφάρια και σκουπιδότοπους, προκειμένου το κράτος που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο υψηλό κόστος συντήρησής τους, να αποφασίσει να τα αξιοποιήσει, μεταβιβάζοντάς τα στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να τα παραχωρήσει σε ιδιώτες.
Το Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, το Κωπηλατοδρόμιο στον Σχοινιά, και το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, που κόστισαν (και εξακολουθούν να κοστίζουν) εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο, μεταβιβάζονται τώρα στο ΤΑΙΠΕΔ έπειτα από απόφαση που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων.
Τα ακίνητα που βρίσκονται για χρόνια σε αχρηστία με αποτέλεσμα σε αυτά να αποτίθενται σκουπίδια και μπάζα, αποτελούν μέρος μιας νέας ομάδας 168 ακινήτων, μεταξύ των οποίων το Ξενία Πλαταμώνα, 137 διαμερίσματα από τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, πολλά κτίρια και οικόπεδα στην Πλάκα, καθώς και ακίνητο στην Ουάσιγκτον, που μεταφέρονται στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Κορυφαίο παράδειγμα πλήρους εγκατάλειψης αποτελεί το πανάκριβο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, μια τεράστια έκταση 1.029 στρεμμάτων, που εξαιρέθηκε από το διαγωνισμό για το ιπποδρομιακό στοίχημα, ο οποίος και έχει βαλτώσει εξαιτίας μιας σειράς θεσμικών προβλημάτων. Απορίας άξιο είναι το πως θα αξιοποιηθεί η τεράστια αυτή έκταση του Ιπποδρόμου, για την κατασκευή του οποίου ο Οργανισμός του Ιπποδρόμου έχει φορτωθεί με δάνεια 200 εκατ. ευρώ, τα οποία φυσικά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει.
Δεύτερη χαρακτηριστική περίπτωση πλήρως αποτυχημένου μετα-ολυμπιακού σχεδιασμού είναι η εγκατάσταση του Κωπηλατοδρομίου του Σχοινιά στο Μαραθώνα, που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της, και τρίτη, το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου 93.000 τετραγωνικών μέτρων, που κάποτε επρόκειτο να μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο από τον όμιλο Χαραγκιώνη, χωρίς ωστόσο το σχέδιο να προχωρήσει.
Πλάκα, Προσφυγικά
Τα ολυμπιακά ακίνητα δεν είναι τα μόνα που μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ. Το δρόμο της μεταφοράς στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να πωληθούν ή να παραχωρηθούν παίρνουν 20 περίπου κτίρια και ακίνητα στην Πλάκα, καθώς και 137 διαμερίσματα στις πολυκατοικίες του Αστικού Προσφυγικού Συνοικισμού της Λεωφόρου Αλεξάνδρας που κάποτε επρόκειτο να κατεδαφιστούν αλλά τελικά κηρύχθηκαν το 2008 διατηρητέες. Στην ίδια ομάδα συγκαταλέγονται δύο κτίρια του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων στην Μεσσήνη, το «Ξενία Πλαταμώνα», συνολικής εκτάσεως 7.043 τ.μ., κ.ά.
Ουάσινγκτον και Πρετόρια
Εκτός από ακίνητα εντός Ελλάδας, πωλητήριο μπαίνει και σε οικόπεδο με κτίσμα στην Βορειοδυτική Ουάσιγκτον, κτίριο στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής, και ακίνητο στο Ερεβάν της Αρμενίας. Το ακίνητο στην Ουάσινγκτον είναι ένα 4ώροφο κτίριο γραφείων που αποκτήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο το 1949. Το ακίνητο στην Πρετόρια είναι οικόπεδο 1.766 τ.μ. επί του οποίου έχει ανεγερθεί διώροφο κτίριο επιφανείας 350 τ.μ. μαζί με πρόσθετο κτίσμα επιφανείας 50 τ.μ. που είχε αγοραστεί από το δημόσιο το 1996.
Τέλος το ακίνητο στο Ερεβάν αποτελείται από ένα κτίριο συνολικού εμβαδού 1.156,7 τ.μ., και τέσσερα βοηθητικά κτήρια συνολικού εμβαδού 361,7 τ.μ.