11/05/2024

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας δίνει προθεσμία το Eurogroup για συμφωνία Αθήνας – τρόικας

0

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας δίνει προθεσμία το Eurogroup για συμφωνία Αθήνας – τρόικας

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

troikaΥπό ασφυκτική πλέον πίεση, καθώς η συμφωνία καρκινοβατεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, επαναλαμβάνονται από την Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στην Αθήνα, προκειμένου «να τα βρούν, ει δυνατόν, ως την Κυριακή», όπως υπέδειξε τη Δευτέρα το Eurogroup.

Ετσι, στο τραπέζι (ξανα)μπαίνουν όλα τα μεγάλα θέματα: Ομαδικές απολύσεις, φρέσκο γάλα, πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, κατάργηση των φόρων  υπέρ τρίτων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%,  προσδιορισμός δημοσίων υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας το 2014 (εκ των οποίων ορισμένοι θα απολυθούν το 2015), πρόστιμα για μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ και φόρος υπεραξίας στην πώληση ακινήτων, κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 και διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013.

Για πολλά από αυτά, όπως τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά και τις ομαδικές απολύσεις, η κυβέρνηση -σύμφωνα με πληροφορίες- θα επιχειρήσει να ξεπεράσει το αδιέξοδο, προτείνοντας δοκιμαστικές, μεταβατικές λύσεις, κατά τα πρότυπα της λύσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, του περασμένου Δεκεμβρίου. Στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, αν δεν έχει  αποδώσει η ελληνική λύση, θα εφαρμόζεται η φόρμουλα της τρόικας.

Αλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας άκουσε τους ομολόγους του, στην Ευρωζώνη, να επισημαίνουν μεν την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, αλλά ταυτόχρονα να εκφράζουν την κούραση και -κάποιοι- την ενόχλησή τους για την ατελείωτη διαπραγμάτευση και τις καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Το μήνυμα που του έστειλαν, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, ήταν περίπου το εξής: «Επιτέλους τελειώνετε. Εχουν περάσει 7 μήνες. Γιατί καθυστερείτε τόσο;»

Σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊζελμπλούμ, λίγο μετά το τέλος της συνόδου στις Βρυξέλλες, έκανε την (πολυπόθητη) «δήλωση προόδου» των διαπραγματεύσεων, που περίμενε η κυβέρνηση, αλλά τη συνόδευσε από μια υπόδειξη μόνο προς την Ελλάδα -και όχι προς την τρόικα- να κάνει ότι μπορεί για μια γρήγορη κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

«Είναι πρώτα και κύρια θέμα της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έδειξε κατανόηση για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η τρόικα επί 7 μήνες! Και πρόσθεσε με νόημα ότι είναι «ελαφρώς αισιόδοξος» πως η διαπραγμάτευση θα τελειώσει ως το τέλος της εβδομάδας.

Εκτός διαπραγμάτευσης, για να διευκολυνθεί η πρόοδος των συζητήσεων, στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, συμφωνήθηκε σιωπηρά να μετατεθεί προς το παρόν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, μάλιστα, σημείωσε με ικανοποίηση ότι οι δυο τράπεζες (Alpha Bank και Πειραιώς) έθεσαν στόχους άντλησης κεφαλαίων υψηλότερους από τις κεφαλαιακές ανάγκες τους, όπως προέκυψαν από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι«είναι αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδας η διενέργεια των τεστ αντοχής», επισημαίνοντας ωστόσο πως «το φθινόπωρο οι ελληνικές τράπεζες θα κριθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τους ίδιους όρους που θα κριθούν και οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες».

«Αν έκαστος εξ ημών κάνει τα αναγκαία βήματα τότε μπορεί να βρεθεί λύση» επανέλαβε ο Ντεϊζελμπλούμ, σημειώνοντας παράλληλα ότι «ο χρόνος στον οποίο θα λάβει την τελική απόφαση το Eurogroup θα εξαρτηθεί από το ποτέ θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα».

Τόνισε πάντως ότι «αν υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας με την τρόικα τότε η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης είναι εφικτό να υιοθετηθεί στο άτυπο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου στην Αθήνα».

Αν και ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό να γίνει και σε επίπεδο εκπροσώπων, στο EuroWorking Group.

Το πιθανότερο σενάριο, που συζητείται στην Αθήνα, προβλέπει ότι η δόση θα εκταμιευθεί τμηματικά, καθώς θα ικανοποιούνται  «προαπαιτούμενα», που θα τεθούν.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων  Όλι Ρεν ανέφερε από την πλευρά του ότι στην Κύπρο και την Πορτογαλία τα προγράμματα οικονομικής ανασυγκρότησης εφαρμόζονται ικανοποιητικά, ενώ αναφορικά με την Ελλάδα ανέφερε ότι «οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, ωστόσο υπάρχουν ακόμη σημαντικές εκκρεμότητες».

Τέλος ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλιγκ διευκρίνισε ότι «το ύψος και ο χρόνος εκταμίευσης της επόμενης δόσης θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης», σημειώνοντας πως για το 2014 η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τον Μηχανισμό 10,1 δισ.  ευρώ.

Πηγή: tanea.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *