ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Αφετηρία μιας μεγάλης παρέμβασης που θα αλλάξει το τοπίο στην Πρωτεύουσα του Νομού Κορινθίας και την ευρύτερη περιοχή αποτελεί η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου της Δευτέρας 1ης Απριλίου 2012 με την έγκριση της εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, κ. Γ. Δέδε, για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας «Πελοπόννησος Α.Ε.» για την Υλοποίηση της Πρότασης της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας με τίτλο : «Σχέδιο Δράσης για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής Κόρινθος – Κόμβος Λέχαιου (Π.Ε.Ο. Κορίνθου-Πατρών) και τμήμα οδού σύνδεσης Αρχαίας Κορίνθου (Ε.Ο. Κόρινθος-Αρχαία Κόρινθος), με έμφαση στην ενίσχυση της προσπελασιμότητας, την αναβάθμιση του Αστικού τοπίου & την Ανάπτυξη».
Το αντικείμενο της συγκεκριμένης Προγραμματικής Σύμβασης επιβεβαιώνει την τροχιά κίνησης της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας σε έργα που στοχεύουν στη συνολική ανάπτυξη του Νομού, δεν αποτελούν μεμονωμένα έργα, αλλά ολοκληρωμένα σχέδια δράσης.
Το συγκεκριμένο, περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τη ζώνη του οδικού τμήματος Παλαιάς Εθνικής Οδού Κορίνθου-Πατρών και συγκεκριμένα του τμήματος που ξεκινά από το τέλος της οικιστικής ζώνης της πόλης της Κορίνθου (περιοχή Κανταρέ) μέχρι και την αερογέφυρα Λεχαίου και την οδική σύνδεση Παλαιά Εθνική Οδός Κορίνθου-Πατρών – Αρχαία Κόρινθος, από την αερογέφυρα της Αρχαίας Κορίνθου μέχρι το όριο της Ολυμπίας Οδού και την οδό εξυπηρέτησης (service road) από το όριο αυτό έως τη συμβολή με τη Νέα Εθνική Κορίνθου-Πατρών. Πρόκειται για μείζονος σημασίας παρέμβαση, όχι μόνο για την Κόρινθο και το ανατολικό κομμάτι του Νομού, αλλά και για το σύνολο της Κορινθίας, μιας και το υπό εξέταση οδικό τμήμα συνδέει την πόλη της Κορίνθου με την ευρύτερη παραλιακή ζώνη της περιοχής και αποτελεί την κύρια πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Λιμανιού του Λεχαίου, τη ζώνη αναψυχής – παραλία εκατέρωθεν του αρχαίου λιμένα, στην Αρχαία Κόρινθο, καθώς και σε πλήθος άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων και χρήσεων γης.
Γενικός στόχος είναι η καταγραφή, αξιολόγηση και ωρίμανση παρεμβάσεων στις υφιστάμενες υποδομές, με έμφαση στην αναβάθμιση της προσπελασιμότητας των περιοχών αναψυχής (παραλιακό μέτωπο) και των σημείων έντονου αρχαιολογικού/ιστορικού ενδιαφέροντος που δημιουργούν μια περιοχή πολυθεματικών δραστηριοτήτων τόσο για την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων, όσο και τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων αναψυχής.
Με την Προγραμματική Σύμβαση επιδιώκεται να ολοκληρωθεί η ωρίμανση προτάσεων τεχνικού, οργανωτικού και διοικητικού χαρακτήρα, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες για την ανάδειξη της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής της αναβάθμισης του αστικού και περιαστικού τοπίου, της διασφάλισης της χαμηλής περιβαλλοντικής όχλησης και τελικά της ανάδειξης και ανάπτυξης της περιοχής αναφοράς μιας και η υφιστάμενη κατάσταση αυτή τη στιγμή παρουσιάζει εικόνα αδυναμιών προσπελασιμότητας, επικίνδυνα σημεία διαβάσεων αναφορικά με την οδική ασφάλεια, έλλειψη ελεύθερων και διαμορφωμένων κοινόχρηστων χώρων, ανυπαρξία πληροφόρησης και προτάσεων διαδρομής. Η Προγραμματική Σύμβαση περιλαμβάνει στοιχεία και αναλύσεις αναφορικά με:
· εκσυγχρονισμό των υποδομών,
· την οργάνωση της προσπελασιμότητας,
· τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας στην κινητικότητα,
· την αειφόρο ανάπτυξη αστικών και περιαστικών χώρων(υποδομές αστικών εξυπηρετήσεων, αστικές και περιαστικές αναπλάσεις, δίκτυα πεζοδρόμων/ ποδηλατοδρόμων, διαχείριση απορριμμάτων, ενεργειακή αποδοτικότητα κλπ),
· την αστική ανάπλαση και αναβάθμιση τοπίου,
· τη βελτίωση της πληροφόρησης
· διασφάλιση συνθηκών προσέλκυσης επενδύσεων και γένεσης νέων δραστηριοτήτων.
Συμπερασματικά, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης στην εισήγησή του, το έργο αποσκοπεί στη βελτίωση κι ελκυστικότητα ενός εκ των πιο πολυσύχναστων δρόμων όχι μόνο της Κορινθίας, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και πρόκειται να αντιμετωπίσει εκτός από ζητήματα οδικής ασφάλειας κι εκείνα που αφορούν τη δημιουργία ενός πεδίου εμπορικής, τουριστικής και οικονομικής Ανάπτυξης για ολόκληρο το Νομό, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε πως οι μελέτες του έργου θα ολοκληρωθούν εντός του 2013, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα αντίστοιχα έργα που σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου, που θα ξεκινήσουν από την περιοχή του Ισθμού, θα αναδιαμορφώσουν ριζικά το οικονομικό, αναπτυξιακό και αισθητικό τοπίο γύρω από την πρωτεύουσα του Νομού και την ευρύτερη περιοχή.
ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΑΤΟΥ, ΓΚΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΑΝΩΝ
Με μία ιδιαιτέρα σημαντική απόφαση για την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας από το Περιφερειακό Συμβουλίου Πελοποννήσου της Δευτέρας 1 Απριλίου 2013, δρομολογείται η αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, Φροντίδας και Περίθαλψης του Νομού. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η έγκριση για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δια της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου για την αναβάθμιση δύο Κέντρων Υγείας κι ενός πολυδύναμου Ιατρείου στην περιοχή της Κορινθίας και την προώθηση για ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Π. Τατούλη.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, στην εισήγησή του η οποία έγινε δεκτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο, παρουσίασε εκτεταμένα την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και λειτουργική αναβάθμιση κτιριακών υποδομών κι εγκαταστάσεων Κέντρων Υγείας του Νομού, ύστερα από αίτημα του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου, με άξονα αναφοράς την αναβάθμιση και των παρελκόμενων υπηρεσιών υγείας εντός των μονάδων αυτών.
Πιο χαρακτηριστικά, ο κ. Δέδες εισηγήθηκε την Προγραμματική Σύμβαση για ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου «Εκσυγχρονισμός και λειτουργική Αναβάθμιση» του Κέντρου Υγείας Κιάτου (συνολικού προϋπολογισμού για την εκτέλεση του Έργου 340.000,00 €), του Κέντρου Υγείας Γκούρας (συνολικού προϋπολογισμού για την εκτέλεση του Έργου 237.000,00) και του Πολυδύναμου Ιατρείου των Καλλιάνων (συνολικού προϋπολογισμού για την εκτέλεση του Έργου 310.000,00 €), ενώ επισήμανε πως οι απαιτούμενες μελέτες εκπονήθηκαν πλήρως και στο σύνολό τους από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας. Συγκεκριμένα, τα παραπάνω έργα αφορούν στον εκσυγχρονισμό και λειτουργική αναβάθμιση των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών – εγκαταστάσεων των Κέντρων Υγείας, καθώς και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η λειτουργική αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Κέντρου Υγείας Γκούρας και του Πολυδύναμου Ιατρείου Καλλιάνων, λόγω της εξυπηρέτησης των κατοίκων της ορεινής αυτής περιοχής, σε ζητήματα παροχής ιατρικών υπηρεσιών, ενώ με τον εκσυγχρονισμό του αστικού Κέντρου Υγείας Κιάτου θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας ευρύτερα στην κεντρική και δυτική Κορινθία.
Ολοκληρώνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης, κατέστησε γνωστό πως στον άμεσο σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, περιλαμβάνονται ανάλογες παρεμβάσεις για τα Κέντρα Υγείας Ξυλοκάστρου, Λουτρακίου και Νεμέας και συντάσσονται στην παρούσα φάση οι μελέτες που θα οδηγήσουν στο δρόμο ένταξης και αυτών των Πρωτοβάθμιων μονάδων Υγείας στο ΕΣΠΑ.