Η Ιταλία ζήτησε και πήρε την εξαίρεση των πολυτελών προϊόντων από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν για το τρίτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κατάφερε να εξαιρέσει τα ιταλικά είδη πολυτελείας από το πακέτο, αναφέρει η Telegraph επικαλούμενη πηγές στις Βρυξέλλες.
Οι χώρες της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να επιβάλουν αυστηρές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Ντράγκι έχει επανειλημμένα πει ότι η Ιταλία είναι «πλήρως ευθυγραμμισμένη» με τους Ευρωπαίους εταίρους της στο θέμα, δεσμευόμενος για ένα «πολύ σκληρό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας» σε ομιλία του στο ιταλικό κοινοβούλιο την Παρασκευή.
Ωστόσο, η Ιταλία φέρεται να πιέζει να κρατήσει το επικερδές εμπόριο προϊόντων πολυτελείας εκτός των συζητήσεων.
Οι Βέλγοι αξιωματούχοι ήθελαν επίσης μια εξαίρεση για το εμπόριο διαμαντιών από οποιαδήποτε λίστα κυρώσεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επικρίθηκαν επίσης έντονα την Πέμπτη για τον αποκλεισμό μιας σειράς αυστηρότερων κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης για αποκοπή της Ρωσίας από το σύστημα διεθνών πληρωμών SWIFT.
Με αυτόν τον τρόπο, οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ απέρριψαν την προσωπική έκκληση των Ουκρανών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ζελένσκι και του υπουργού Εξωτερικών Κουλέμπα, να επιβάλουν τις πιο σκληρές κυρώσεις στη Μόσχα.
Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επιτέθηκε στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία την Παρασκευή, λέγοντας ότι ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ «ατιμάστηκαν» εμποδίζοντας «σκληρές αποφάσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηγέτες της ΕΕ δυσκολεύτηκαν συμφωνήσουν λόγω των φόβων για το πώς οι κυρώσεις θα επηρεάσουν τις δικές τους οικονομίες, με πολλούς να εξαρτώνται από τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Γερμανία και την Ιταλία, τις δύο ευρωπαϊκές χώρες που εισάγουν το περισσότερο ρωσικό αέριο.
Η Ιταλία είχε ιστορικά στενότερη σχέση με τη Ρωσία από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τις επιχειρηματικές σχέσεις να ξεπερνούν τον ενεργειακό εφοδιασμό.
Υπάρχουν περίπου 300 ιταλικές εταιρείες που συνεργάζονται με τη Μόσχα, αναφέρει το ιταλικό Sky TG24 news.
Η Ρωσία είναι μια σημαντική αγορά για ιταλικά είδη μόδας πολυτελείας, με εξαγωγές ιταλικών εμπορικών σημάτων, συμπεριλαμβανομένων των Moncler, Brunello Cucinelli, Ferragamo και Tod’s αξίας 1,3 δισ. ευρώ μόνο τους πρώτους 11 μήνες του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Ιταλικής Υπηρεσίας Εμπορίου και Επενδύσεων Ενέργειας.
Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, το συνολικό εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Ιταλίας ανήλθε σε περίπου 20 δισ. ευρώ.