Αρωματικά χώρου, σαπούνια και καθαριστικά είναι προϊόντα καθημερινής χρήσης, τα οποία ωστόσο δεν είναι και ό,τι πιο υγιεινό για τον άνθρωπο. Ποια προϊόντα που δύσκολα αποχωριζόμαστε είναι τοξικά για τον οργανισμό μας;.
Ρούχα… ατσαλάκωτα
Αν και είναι ιδιαίτερη χαρά να μπορεί κανείς να αποφεύγει το σιδέρωμα, τα ειδικά αυτά υφάσματα που δεν ζαρώνουν, έστω και μετά από το πλυντήριο, πρέπει να σας υποψιάζουν
λίγο. Οι κατασκευαστές των ειδικών αυτών υφασμάτων χρησιμοποιούν φορμαλδεΰδη, μία εξαιρετικά τοξική χημική ένωση, που προσβάλλει κυρίως τα μάτια, τη μύτη και το λάρυγγα, ενώ σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 0,1 mg/kg στον αέρα, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, αίσθημα καψίματος στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή. Μεγαλύτερες εκθέσεις σε φορμαλδεΰδη μπορούν να αποβούν και θανατηφόρες ενώ έχει επισημανθεί ως ύποπτη καρκινογόνος ουσία.
Η καλύτερη λύση είναι να αποφεύγετε υφάσματα που λανσάρονται ως «χωρίς ρυτίδες» και εναλλακτικά εάν δεν αγαπάτε το σιδέρωμα, κρεμάστε τα ρούχα σας μόλις τα βγάλετε από το πλυντήριο ώστε να πάρουν τη …φόρμα τους. Επίσης μπορείτε να ρίξετε στο πλυντήριο σας, λίγο πριν το τελικό ξέβγαλμα, ένα ποτήρι λευκό ξύδι, αλλά πριν το επιχειρήσετε ρωτήστε και τον τεχνικό του πλυντηρίου σας για επιβεβαίωση.
Δείτε πως μπορείτε να καθαρίσετε λεκέδες με τη χρήση του λεμονιού: 25 έξυπνες χρήσεις για το λεμόνι
Αρωματικά χώρου
Αρωματικά σπρέι, plug-ins και κεριά προσφέρουν άρωμα φρεσκάδας και …κοκτέιλ χημικών ουσιών, που ειρωνικά αντί να καθαρίζουν τον αέρα, στην ουσία τον μολύνουν. Οι χημικές μάλιστα ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους θεωρούνται ύποπτες για καρκίνους, άσθμα, αλλεργίες και ορμονικές διαταραχές.
Αποφύγετε να αγοράζετε τέτοια προϊόντα που «καλύπτουν» παρά καθαρίζουν τον αέρα και επιλέξτε πιο φυσικούς τρόπους όπως είναι ένα μπολ με λευκό ξύδι που εξουδετερώνει τις οσμές αν το αφήσετε στον χώρο σας για κάποια ώρα. Το ξύδι είναι ιδιαίτερα καλό και για τον καθαρισμό των χαλιών σας, εαν το ανακατέψετε με νερό και ένα συμβατικό απορρυπαντικό. Όσον αφορά στα κεριά βέβαια μπορείτε να επιλέξετε αυτά που είναι φτιαγμένα με φυσικό κερί μέλισσας και φυτικά αρώματα, τα οποία αν και είναι πιο ακριβά είναι μία πιο υγιεινή λύση.
Χρησιμοποιήστε Αιθέρια Έλαια: Αιθέρια Έλαια και ιδιότητες
Ποπ κορν μικροκυμάτων
Μπορεί να είναι μία εύκολη και εύγευστη λύση αλλά το έτοιμο ποπ κορν από τον φούρνο μικροκυμάτων συνήθως κυκλοφορεί σε ειδικές σακούλες φτιαγμένες από συγκεκριμένα χημικά στοιχεία, που δρουν αντικολλητικά, γεγονός που έχει συνδεθεί με τη νόσο του θυρεοειδούς, την ανδρική στειρότητα, και την υψηλή χοληστερίνη. Επιπλέον, οι εταιρείες προσθέτουν τεχνητά χρώματα και αρωματικές ουσίες στις συγκεκριμένες συσκευασίες, οι οποίες είναι επιζήμιες για ανθρώπινο οργανισμό.
Επειδή βέβαια το ποπ κορν αποτελεί αγαπημένη συνήθεια αρκετών, μπορείτε εναλλακτικά να φτιάξετε το δικό σας ποπ κορν αγοράζοντας καλαμπόκι, αποφεύγοντας τα χημικά και απολαμβάνοντας μόνο τις θρεπτικές ουσίες του.
Χημικά φυτοφάρμακα
Τα χημικά που υπόσχονται να σας απαλλάξουν από έντομα, ζιζάνια και άλλους ενοχλητικούς «επισκέπτες» δυστυχώς δεν είναι τόσο αθώα. Μπορεί να διώξουν τα έντομα αλλά κατηγορούνται για διάφορες μορφές καρκίνου, σύνδρομο υπερκινητικότητας, αυτισμό, νόσο του Πάρκινσον, ρευματοειδείς αρθρίτιδες και αυτά είναι μόνο η αρχή. Επιπλέον, η χρόνια χρήση τους κάνει τα έντομα πιο ανθεκτικά με αποτέλεσμα να μην έχουν καμία ισχύ.
Ωστόσο ζιζάνια και έντομα δεν μπορούν να αποτελούν τους μόνιμους «συγκατοίκους» σας. Η καλύτερη μέθοδος είναι να απευθυνθείτε σε περισσότερο περιβαλλοντικές λύσεις. Μην ξεχνάτε ότι η φύση έχει λύσεις για κάθε πρόβλημα.
Διαβάστε πως να τα αντιμετωπίσετε με φυσικούς τρόπους: Αντιμετώπιση των εντόμων με φυσικούς τρόπους
Αντιβακτηριδιακά σαπούνια
Το τρικλοζάν είναι μία παρασιτοκτόνος χημική ουσία με αντιβακτηριδιακή δράση, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε προϊόντα καθαρισμού, όπως είναι τα σαπούνια, τα υγρά γενικού καθαρισμού, οι οδοντόκρεμες κ.λ.π. Ωστόσο η ουσία αυτή είναι «ύποπτη» για προβλήματα θυρεοειδούς, ορμονικές διαταραχές και μολύνσεις που είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει ο οργανισμός.
Η λύση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο προϊόντα που περιέχουν τρικλοζάν. Για παράδειγμα αν πλένετε συχνά τα χέρια σας με συμβατικό σαπούνι και νερό δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για βακτήρια. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα σε ποσοστό τουλάχιστον 60%, το οποίο είναι αναμφίβολα και αντιμικροβιακό και περισσότερο οικονομικό.
Φτιάξτε δικά σας σαπούνια:
Συνταγή για την παρασκευή σαπουνιού Καστίλης
Φτιάξτε με δύο κινήσεις το πιο υγιεινό σαμπουάν και αφρόλουτρο
Συνταγή: Σαπούνι με βότανα
Εμφιαλωμένα ροφήματα
Μία έρευνα του 2011 έδειξε ότι όλα τα πλαστικά μπουκάλια που χρησιμοποιούνται για αναψυκτικά, νερό κλπ είναι επιζήμια για την υγεία μας. Κάθε ένα από τα είδη που ελέγχθηκαν έδειξε ότι στο πλαστικό περίβλημα, υπήρχε μεγάλη ποσότητα οιστρογόνων χημικών ουσιών (όπως η ΒΡΑ), που προκαλεί ορμονικές διαταραχές.
Καλύτερη εναλλακτική είναι να επιλέγετε ροφήματα που είναι σε γυάλινο μπουκάλι και αν πρόκειται για εμφιαλωμένο νερό, καλύτερα επιλέξτε αυτό της…βρύσης σας.
Διαβάστε το μεγάλο σκάνδαλο για τα εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού: Πριν πιεις νερό από πλαστικό μπουκάλι δες το τριγωνικό σύμβολο. Μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο
Αντικολλητικά σκεύη
Όπως και με τις αντικολλητικές σακούλες που χρησιμοποιούνται στον φούρνο μικροκυμάτων, έτσι και τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη επικαλύπτονται με μία χημική ουσία γνωστή ως υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ ή πιο απλά PFOA. Πρόκειται για ένα από τα πλέον γνωστά οξέα με πολυάριθμες εφαρμογές και είναι ευρύτερα γνωστό με την εμπορική ονομασία Teflon. Η ανθεκτικότητά του στο νερό, τη θερμοκρασία και τους λεκέδες έχει διευρύνει τη χρήση του αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετές μελέτες και συζητήσεις αναφορικά με τον περιορισμό του. Η αλήθεια είναι ότι έστω και αν η συγκεκριμένη ουσία δεν είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τον ανθρώπινο οργανισμό, μόλις τα μαγειρικά σκεύη γδαρθούν ή αρχίσουν να φθείρονται, αλλοιώνεται η σύστασή τους, κάνοντάς τα αρκετά ευάλωτα.
Προϊόντα οικιακού καθαρισμού
Αρκετά από τα καθαριστικά οικιακής χρήσης δεν γνωστοποιούν τα ακριβή συστατικά που περιέχουν, με αποτέλεσμα να έχουν δραστικά αρώματα και διαλύτες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και άσθμα. Μερικά περιέχουν ακόμη χημικά στοιχεία αλλά και καρκινογόνα συστατικά.
Επιλέξτε περισσότερο περιβαλλοντικές λύσεις όπως να αναμείξετε 9 μέρη νερό με ένα 1 μέρος λευκό ξύδι και να ψεκάσετε τον χώρο σας.
Για να διώξετε τη δυσοσμία από ένα ντουλάπι ή το ψυγείο σας μπορείτε επίσης να αφήσετε ένα μικρό μπολ με μαγειρική σόδα για κάποιες ώρες και αυτό θα κάνει όλη τη δουλειά.
Φτιάξτε τα δικά σας απορρυπαντικά: Συνταγές φυσικών απορρυπαντικών