Όλο το 2014 σε δέκα συγκλονιστικές φωτογραφίες

0

Όλο το 2014 σε δέκα συγκλονιστικές φωτογραφίεςΤη δική του λίστα με τις 10 φωτογραφίες που είχαν τη μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο κατά το 2014, ανακοίνωσε το περιοδικό Time και μας καλεί να θυμηθούμε τι μας απασχόλησε αλλά και να προβληματιστούμε γύρω από σημαντικά κοινωνικά γεγονότα.

Είναι ο τελευταίος μήνας του 2014 και λίγο πριν μεταπηδήσουμε στο 2015, έχει ξεκινήσει ένας απολογισμός τόσο σε προσωπικό όσο και σε ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο. Το περιοδικό Time που ξέρει να συνθέτει λίστες που έχουν καταλυτική επίδραση στους αναγνώστες, έκανε μία αναδρομή στα αρχεία του και επέλεξε τις δέκα φωτογραφίες με τη μεγαλύτερη επίδραση.Φωτογραφίες που είχαν τη δυναμική να ξεφύγουν από τα στενά γεωγραφικά όρια, να ταξιδέψουν στον κόσμο (του διαδικτύου) και να ασκήσουν επιρροή σε όσους έπεσαν στην αντίληψή τους, τραβηγμένες από καταπληκτικούς φωτορεπόρτερ που η ματιά τους καθηλώνει. Η λίστα τους περιλαμβάνει πολλά σημαντικά γεγονότα της χρονιάς από τη Γάζα και την Ουκρανία που ταλαιπωρήθηκαν πολύ φέτος, τον ιό Έμπολα και τις μοιραίες πτώσεις αεροπλάνων έως και τη περιβόητη selfie από τη βραδιά των Όσκαρ.

1 Ellen De Generes, Hollywood, 22 Μαρτίου 2014

Όλο το 2014 σε δέκα συγκλονιστικές φωτογραφίες

Μία selfie τη βραδιά των Όσκαρ καταφέρνει να συγκεντρώσει αρκετά αγαπημένα κινηματογραφικά πρόσωπα, να βάλει φωτιά στο twitter και να αποτελέσει θέμα συζήτησης για αρκετές ημέρες. Άλλωστε η χλιαρή φετινή βραδιά, εκτός από έναν πιτσαδόρο και δύο συγκινητικούς ευχαριστήριους λόγους, δεν είχε και πολλές αφορμές για θετικούς σχολιασμούς.

2. Whitney Curtis, Ferguson, 11 Αυγούστου 2014

Όλο το 2014 σε δέκα συγκλονιστικές φωτογραφίες

«Αντιλήφθηκα τον ρατσισμό στην περιοχή St. Louis από την πρώτη κιόλας ημέρα που βρέθηκα στην πόλη.» αναφέρει ο φωτορεπόρτερ ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με το θέαμα της φωτογραφίας αφού πρώτα είχε δεχτεί πυροβολισμό με πλαστική σφαίρα από αστυνομικούς. Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο το πέτυχε ενώ κρυβόταν για να προστατευτεί πίσω από κάτι αυτοκίνητα ενός παρκινγκ. Λίγα λεπτά αργότερα η αστυνομία έριξε στο έδαφος τον 23-χρονο Rashaad Davis και τον συνέλαβε.

3. Daniel Berehulak, Monrovia, Liberia, 5 Σεπτεμβρίου 2014

Όλο το 2014 σε δέκα συγκλονιστικές φωτογραφίες

Ο ιός Έμπολα σκόπισε τον θάνατο σε εκατοντάδες ανθρώπους με τη Λιβερία να θρηνεί τα περισσότερα θύματα. Ο φωτορεπόρτερ Daniel Berehulak ασχολήθηκε επισταμμένα με το θέμα του ιού, φοβούμενος βέβαια μην κολλήσει κι αυτός. Στη φωτογραφία ένα παιδί μεταφέρεται στο ιατρικό κέντρο, δεν καταφέρνει όμως τελικά να νικήσει τον ιό.

4. Ross McDonell, Κίεβο, Ουκρανία, 25 Ιανουαρίου 2014

Όλο το 2014 σε δέκα συγκλονιστικές φωτογραφίες

Πάγος, φωτιά, βομβαρδισμένο τοπίο και οι αστυνομικοί στο βάθος συνθέτουν μία από τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Ross McDonell  κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Κίεβο. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα από τους καπνούς, ο θυμός των διαδηλωτών που κόχλαζε και η πόλη που καιγόταν δύσκολα θα  φύγουν από το μυαλό του φωτορεπόρτερ.

5.Tomas van Houtryve, λίμνη Oroville, Καλιφόρνια, 25 Νοεμβρίου 2014

Όλο το 2014 σε δέκα συγκλονιστικές φωτογραφίες

1.200 χρόνια είχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες να δουν τέτοια ξηρασία, όπως στην λίμνη Oroville στην Καλιφόρνια. Στη φωτογραφία, σπίτια στη λίμνη που κατά ένα ποσοστό 70% παραμένουν άδεια εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης στην περιοχή.

6. Massimo Sestini, Μεσόγειος Θάλασσα, 7 Ιουνίου 2014

Όλο το 2014 σε δέκα συγκλονιστικές φωτογραφίες

Για δώδεκα ημέρες ο Massimo Sestini κάλυπτε τη μεταφορά μεταναστών από την Αφρική στη Μάλτα. Η συγκεκριμένη φωτογραφία αποτυπώνει μία συγκλονιστική στιγμή, σύμφωνα με τον φωτορεπόρτερ, που δεν συμβαίνει κάθε μέρα. Από το ελικόπτερο στο οποίο βρισκόταν μπορούσε να διακρίνει την απόγνωση και την κραυγή αγωνίας των μεταναστών.

7. Tyler Hicks, Γάζα, 16 Ιουνίου 2014

Όλο το 2014 σε δέκα συγκλονιστικές φωτογραφίες

«Άκουσα τις εκρήξεις από το παράθυρο του ξενοδοχείου. Εφοδιάστηκα με κράνος και τα φωτογραφικά μου εξαρτήματα για να κατευθυνθώ προς την παραλία. Μικρά παιδιά ήταν νεκρά ενώ υπήρχε διαρκώς ο φόβος μήπως θεωρηθεί ότι οι τσάντες μου κρύβουν όπλα και μου επιτεθούν. Κανείς μας δεν μπορούσε να βοηθήσει» αναφέρει ο φωτορεπόρτερ σε μία εξομολόγηση που τσακίζει κόκκαλα.

8. Moises Saman, Sinjar Mountains, Ιράκ, 12 Αυγούστου 2014

Όλο το 2014 σε δέκα συγκλονιστικές φωτογραφίες

Γυναίκες και παιδιά, πεινασμένα και απεγνωσμένα προσπαθούν να βρουν μία θέση στο ελικόπτερο διάσωσης για να μεταφερθούν σε μία πιο φιλική πόλη του Κουρδιστάν. Έχει προηγηθεί η πτώση ενός ελικοπτέρου στο βουνό Singar.

9. Nikita Dudnik, Novosibirsk, Ρωσία, 12 Ιουλίου 2014

Όλο το 2014 σε δέκα συγκλονιστικές φωτογραφίες

Ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας από τους 40 στους 20 βαθμούς, προκάλεσε μεγάλη χαλαζόπτωση η οποία τελικά οδήγησε στον θάνατο δύο παιδιών και στον τραυματισμό ενός τρίτου. Το φαινόμενο αυτό θεωρήθηκε κακός οιωνός δεδομένου ότι τέτοιο χαλάζι είχε να ρίξει από τον Αύγουστο του ΄40 πριν την εισβολή των Γερμανών στη Σοβιετική Ένωση.

10. Jerome Sessini, Torez, Ουκρανία, 17 Ιουλίου 2014

Όλο το 2014 σε δέκα συγκλονιστικές φωτογραφίες

 «Υπήρχαν παντού πτώματα και συντρίμια αεροπλάνου. Ήταν ένα φρικιαστικό θέαμα» αναφέρει ο φωτογράφος του πρακτορείου Magnum. «Είδα μία γυναίκα που φαινόταν σαν να κοιμάται, χωρίς να έχουν κουνηθεί από το κάθισμά της και χωρίς να έχει τραυματιστεί. Έμοιαζε σαν να μην ήταν αληθινό αυτό που έβλεπα. Δεν μπορούσα να πλησιάσω πιο κοντά»

Πηγή: pathfinder.gr

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *