Χωρίς συμφωνία το Eurogroup – Νέα συνάντηση τη Δευτέρα

0

Χωρίς συμφωνία το Eurogroup – Νέα συνάντηση τη Δευτέρα

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Σε αδιέξοδο κατέληξε το Eurogroup της Τρίτης, αφού μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε περίπου 12 ώρες, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, βγήκαν από την σύσκεψη στις 5.30 το πρωί της Τετάρτης, χωρίς να έχουν καταλήξει σε μια απόφαση για την Ελλάδα και επικαλούμενοι πολύπλοκα τεχνικά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν, ανακοίνωσαν νέα συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα, στις 26 Νοεμβρίου.

Χωρίς συμφωνία το Eurogroup - Νέα συνάντηση τη Δευτέρα

Σημειώθηκε πρόοδος σε πακέτο μέτρων για την μείωση του ελληνικού χρέους και η συμφωνία είναι κοντά, αλλά η συνεδρίαση του Eurogroup έπρεπε να διακοπεί ώστε να μπορέσουν να διευθετηθούν τεχνικά θέματα, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Το Eurogroup συζήτησε εκτενώς και σημείωσε πρόοδο στον προσδιορισμό ενός πακέτου αξιόπιστων λεπτομερειών που έχουν ως στόχο την…βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup διέκοψε την συνεδρίαση ώστε να επιτρέψει να συνεχιστούν οι εργασίες (επί τεχνικών θεμάτων) για ορισμένα από τα στοιχεία αυτού του πακέτου. Θα συνεδριάσουμε ξανά την Δευτέρα, στις 26 Νοεμβρίου» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

To Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι όλες οι προαιπαιτούμενες δράσεις έχουν εφαρμοστεί ικανοποιητικά, κάτι που δείχνει-όπως επισημαίνεται- την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και επαινεί τις προσπάθειες τόσο των αρχών, όσο και του ελληνικού λαού που συνέβαλαν «στο να φθάσουμε σε αυτό το στάδιο».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι είναι τεχνικοί οι λόγοι της διακοπής και ότι δεν υπάρχουν μεγάλες πολιτικές διαφωνίες.

«Η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, τώρα είναι η σειρά μας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «ελαφρώς απογοητευμένος», αναφέροντας πως μια συμφωνία είναι «πιθανή τη Δευτέρα».

«Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση. Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

«Η ευρωζώνη απέχει ελάχιστα από μία συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο στην αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

«Η ευρωζώνη θα απειλείτο, εάν δεν επιτυγχάναμε συμφωνία, αλλά για μία ακόμη φορά διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες. Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.

Η ανακοίνωση του Eurogroup
Το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ τρόικας και ελληνικών αρχών στο αναθεωρημένο πρόγραμμα , συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου πλέγματος μέτρων στην κατεύθυνση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών, των ιδιωτικοποιήσωεν και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Το Eurogroup σημειώνει με ικανοποίοηση ότι όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις έχουν εκπληρωθεί κατά ικανοποιητικό τρόπο.
Αυτές αντανακλούν σε ένα μεγάλο εύρος μεταρρυθμίσεων καθώς και στον προϋπολογισμό του 2013 και σε ένα φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής για την τριετία 2013 – 2015.
Οι προσπάθειες αυτές αποδεικνύουν την ισχυρή αφοσίωση των (ελληνικών) αρχών στο πρόγραμμα προσαρμογής.
To Eurogroup επιδοκιμάζει τις αξιόλογες προσπάθειες που κατεβλήθησαν από τις ελληνικές αρχές και τους πολίτες για να φθάσουν σε αυτό το στάδιο.
Υπό αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup είχε εκτεταμένη συζήτηση και σημείωσε πρόοδο στον προσδιορισμό ενός συνεπούς πακέτου αξιόπιστων κινήσεων προς το σκοπό της περαιτέρω συνεισφοράς στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το Eurogroup διέκοψε τη συνεδρίασή του ώστε να επεξεργαστεί περαιτέρω κάποια τεχνικά στοιχεία επί ορισμένων ζητημάτων αυτού του πακέτου.
Το Eurogroup θα συνεδριάσει ξανά τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.

Πηγή: ethnos.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *