Φ. Δάρρα: Οι playlists είναι η ευκολία

0

Φ. Δάρρα: Οι playlists είναι η ευκολία

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Φωτεινή Δάρρα: Οι playlists είναι η ευκολία

Την έχουμε συνδέσει με πολύ ιδιαίτερες ερμηνείες γνωστών κομματιών από άλλες εποχές, εδώ και πολλά χρόνια έχει μόνιμο συνεργάτη των Δημήτρη Παπαδημητρίου με τον οποίο έχουν την ιδανική χημεία στη σκηνή και μοιράζονται τις ίδιες καλλιτεχνικές ανησυχίες και δε βάζει σε λίστες όσους θαυμάζει και αποτελούν πηγές έμπνευσης της.

 Την έχουμε συνδέσει με πολύ ιδιαίτερες ερμηνείες γνωστών κομματιών από άλλες εποχές, εδώ και πολλά χρόνια έχει μόνιμο συνεργάτη των Δημήτρη Παπαδημητρίου με τον οποίο έχουν την ιδανική χημεία στη σκηνή και μοιράζονται τις ίδιες καλλιτεχνικές ανησυχίες και δε βάζει σε λίστες όσους θαυμάζει και αποτελούν πηγές έμπνευσης της.

Η Φωτεινή Δάρρα διατηρεί το δικό της χαρακτηριστικό στυλ κάνοντας πάντα όσα τη γεμίζουν και την εκφράζουν χωρίς να ξεχνάει τις μουσικές της καταβολές πετυχαίνοντας πάντα να κρατάει μία διακριτική ισορροπία μεταξύ του σύγχρονου και του ρετρό στοιχείου. Μεταξύ των ετοιμασιών της εμφάνισης της στο Ρυθμός Stage και του Μεγάρου Μουσικής, έκανε μία στάση προς τα εδώ.

Ύστερα από τόσα χρόνια συνεργασίας με τον Δημήτρη Παπαδημητρίου πως έχει εξελιχθεί αυτή η κοινή πορεία με τον καιρό;
Είμαστε μέσα στα χρόνια συνοδοιπόροι στην τέχνη. Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, τις ίδιες χαρές και τις ίδιες δυσκολίες που έχει η επιλογή αυτή. Όμως πρέπει να σταθώ σε κάτι που τις τελευταίες δεκαετίες έχει ξεχαστεί στην ελληνική μουσική σκηνή. Αναφέρομαι στην εποχη που συνθέτες και ερμηνευτές είχαν μόνιμη συνεργασία μιας και διδάσκονταν από το συνθέτη το “ύφος” της μουσικής του και αποτελούσαν την προσωπική επιλογή του.

Τότε που οι δίσκοι γίνονταν μέσα από πολλές πρόβες με τον τραγουδιστή και τους μουσικούς και που, όταν έμπαιναν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν, δεν χρειαζόταν καν να γίνουν μουσικές ή εκφραστικές παρατηρήσεις. Τότε που συνθέτες και στιχουργοί ήταν σχεδόν μόνιμοι συνεργάτες επίσης. Σκεφτείτε ποσά τέτοια παραδείγματα υπάρχουν στο παρελθόν. Μέσα στα χρόνια λοιπόν μαθαίνεις ακριβώς πώς θέλει να ακουστεί κάθε τραγούδι του ο συνθέτης αλλά και ο συνθέτης γράφει αντλώντας έμπνευση από τον ερμηνευτή του. Μια κουβέντα, ένα νεύμα φτάνουν για να καταλάβει ο ένας τον άλλο.

Θα τραγουδήσετε κομμάτια από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα. Τι σας γοητεύει περισσότερο στις παλαιότερες εποχές κι επιστρέφετε συχνά στις μουσικές τους;

Αυτό που γοητεύει όλον τον κόσμο. Η μαγεία της άλλης εποχής, η μυθολογία των μεγάλων τραγουδιών αλλά και όλων αυτών που προανέφερα. Οι συνεργασίες συνθετών, στιχουργών και ερμηνευτών. Τα ιστορικά γεγονότα που διαφαίνονται μέσα από τα τραγούδια της κάθε εποχής, το άρωμά της. Ο ρομαντισμός που σήμερα δύσκολα τον συναντά κανείς. Δίπλα τους και τα τραγούδια μας. Τα τραγούδια που δημιουργήσαμε μέσα στα χρόνια και μας έδωσαν τη χαρά να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο. Είναι ένα προγραμμα με συναίσθημα. Με συγκίνηση αλλά και ψυχαγωγία.

Ως ακροατής, τι σας αρέσει και τι σας ενοχλεί με τις αλλαγές που έχει υποστεί το ραδιόφωνο;
Τα web radios νομίζω ότι είναι μια φυσική εξέλιξη μιας και το Internet έχει κατακλείσει τις ζωές μας. Το κλείσιμο σταθμών με θλίβει. Ειδικά αυτών που υποστηρίζουν την καλή ελληνική μουσική. Τρομαζω στην ιδέα ότι όλο και λιγοστεύει, μικραίνει η “ραδιοφωνική στέγη” των σπουδαίων συνθετών, στιχουργών και ερμηνευτών του παρελθόντος, του παρόντος και κυρίως του μέλλοντος.

Τα playlists είναι η ευκολία. Κάποιος αποφασίζει τί πρέπει να αρέσει στο κοινό και το παίζει αγνοώντας το τι πραγματικά αρέσει στο σύνολο και όχι μόνο σε μια μερίδα(ακόμα κι αν αυτη είναι η μεγαλύτερη) του ελληνικού λαού. Κυρίως όμως αγνοεί το γεγονός ότι παίζει ταυτόχρονα και ρόλο “εκπαιδευτικό” για τους νέους που ακούν.

Ποιος πιστεύετε πως πρέπει είναι ο ρόλος της μουσικής σε τετατεμένες πολιτικές περιόδους όπως αυτή της Ελλάδας αυτή τη στιγμή;

Ο ρόλος της τέχνης είναι πολύ σημαντικός πάντα. Οι πραγματικοί καλλιτέχνες και οι πνευματικοί άνθρωποι δημιουργούν και μιλούν σε όλες τις περιόδους. Όμως σε περιόδους ευημερίας οι περισσότεροι ακροατές κωφεύουν, κάποιοι μάλιστα τους χαρακτηρίζουν εώς και γραφικούς. Νομίζουν πως δεν έχουν ανάγκη από την αλήθεια τους. Όμως οι λαοί υποδουλώνονται όταν δεν έχουν σε τί να πιστέψουν. Όταν ο ρεαλισμός γίνεται κυνικοτητα και καταφέρνει να νικήσει το όνειρο. Σήμερα όλοι αναζητούν ξανά μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία, παρηγοριά,συμπαράσταση, ψυχαγωγία, κάθαρση.

Υπάρχουν σχέδια για καινούριο δίσκο ή νέα πρότζεκτ;
Ναι. Δυο κύκλοι τραγουδιών βρίσκονται στα σκαριά σε μια συνεργασία που ήδη αισθάνομαι ότι με καθορίζει. Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου πρόκειται να τραγουδήσω, μεταξύ εξαίρετων συναδέλφων, σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ένα top5 με πρόσωπα (απ’ όλους τους χώρους) που πάντα θα σας εμπνέουν
Πέντε μόνο; Πώς να χωρέσουν οι σπουδαίοι σε top5, top10 κ.λ.π; Είναι ο καθένας κορυφή από μόνος του και κατά συνέπεια μη συγκρίσημος. Δεν μπαίνουν σε λίστες.

Πηγή: .e-go.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *