Υποχρεωτική η ταυτότητα κτιρίου με επιβάρυνση 1.000 και άνω!
Σε τουλάχιστον 1.000 ευρώ κατά μέσον όρο ανέρχονται οι επιβαρύνσεις που θα πρέπει να υποστούν πλέον υποχρεωτικά όλοι οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να μισθώσουν ή να πωλήσουν το ακίνητό τους, χωρίς μάλιστα στο παραπάνω ποσό να υπολογίζονται οι φόροι που συνοδεύουν την κατοχή ακινήτου στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από την προσθήκη τριών επιπλέον εγγράφων και πιστοποιητικών που θα πρέπει να συνοδεύουν κάθε ακίνητο, ιδίως δε εκείνο που αποτελεί αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής, καθώς με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τον «Ελεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος», εισάγονται η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου (η οποία θα πρέπει να εκδοθεί από όλους τους κατόχους ακινήτων ανεξαιρέτως εντός πέντε ετών), το πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας και η βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται από τους δήμους, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ).
Αυτά έρχονται να προστεθούν στο ενεργειακό πιστοποιητικό, το οποίο εκδίδεται πλέον υποχρεωτικά σε κάθε συναλλαγή (πώληση ή μίσθωση) ακινήτου ανά την επικράτεια, αλλά και στην υποχρέωση προσκόμισης εγγράφου πλήρους αποπληρωμής ΕΝΦΙΑ, όπως επίσης και πιστοποιητικού ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ακινήτων, τα παραπάνω έγγραφα προσθέτουν τουλάχιστον 1.000 ευρώ επιπλέον κόστους για τους ιδιοκτήτες, χωρίς να υπολογίζεται η μεγάλη γραφειοκρατία που δημιουργούν κατά τις συναλλαγές ακινήτων, σε μια περίοδο κατά την οποία στόχος της πολιτείας θα έπρεπε να είναι η δημιουργία κινήτρων για την τόνωση των αγοραπωλησιών και όχι το αντίθετο.
Το ακόμα χειρότερο είναι η περιοδικότητα που εφαρμόζεται, καθώς το μεν ενεργειακό πιστοποιητικό έχει δεκαετή ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναλαμβάνεται όλη η διαδικασία από την αρχή, η δε Ταυτότητα Κτιρίου απαιτεί τον συνεχή επανέλεγχό της, που στην περίπτωση των κατοικιών, αυτό θα πρέπει να γίνεται κάθε επτά χρόνια. Ιδίως ως προς την Ταυτότητα Κτιρίου, οι αντιδράσεις είναι μεγάλες, καθώς θα πρέπει να εκδοθεί υποχρεωτικά για όλα τα ακίνητα της χώρας ανεξάρτητα από το αν ο ιδιοκτήτης κινείται στην αγορά για την πώληση ή την ενοικίαση του ακινήτου. Σύμφωνα δε με τους υπολογισμούς φορέων του κλάδου, η έκδοσή της θα απαιτήσει περί τα 300-400 ευρώ ως αμοιβή για τον μηχανικό που θα αναλάβει το σχετικό έργο.
Οπως αναφέρει σε σχετική παρέμβασή του ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου συνιστά την εφ’ όρου ζωής οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων. Επίσης, τονίζεται ότι «σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αμελήσει να προβεί στη δαπανηρή διαδικασία έκδοσής της (που ουσιαστικά θα πρόκειται για μια γραφειοκρατική και όχι ηλεκτρονική διαδικασία) ή δεν θα το κάνει για οικονομικούς λόγους, μιας και δεν θα δύναται να πληρώσει το χιλιοπληρωμένο ήδη και νόμιμα υφιστάμενο ακίνητό του, αυτό θα θεωρείται αυθαίρετο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», αναφέρουν οι συμβολαιογράφοι.
Με τη σειρά της και η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) τονίζει ότι «η ρύθμιση δημιουργεί νέο λαμπρό πεδίο δόξας της διαφθοράς, έχει μηδενική πρακτική χρησιμότητα για την κοινωνία και αποκλειστικό στόχο να βρεθούν τρόποι απασχόλησης και οικονομικής ενίσχυσης των μηχανικών. Κατά τρόπο ανάλογο με αυτό που συμβαίνει ήδη με τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης, για τα οποία το μελάνι που χύθηκε για την εκτύπωσή τους είναι πολύ περισσότερο από το πετρέλαιο που εξοικονομήθηκε εξαιτίας τους, συμβάλλουν όμως στην “εξοικονόμηση” εκείνων που τα εκδίδουν», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΜΙΔΑ.