01/05/2024

Το πράσινο φως έδωσαν ΕΕ και ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ. Επιτυχία Σαμαρά η δόση

0

Το πράσινο φως έδωσαν ΕΕ και ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ. Επιτυχία Σαμαρά η δόση

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Επιτυχία Σαμαρά η δόση Απόλυτα ικανοποιημένος από την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός – Μείωση στο 124% το 2020 και κάτω από το 110% το 2022 – Στις 13 Δεκεμβρίου η πρώτη δόση από τα 43,7 δισ. ευρώ.

«Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε οι Έλληνες, όλοι μαζί, και αύριο ξεκινάει μια καινούργια μέρα για όλους τους Έλληνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup που είχε επιτυχή κατάληξη για την Ελλάδα.

Το «πράσινο φως» που έδωσαν ΕΕ και ΔΝΤ για την εκταμίευση της δόσης «μαμούθ» των 43,7 δισ. ευρώ αποτελεί σαφέστατα μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης και προσωπικά του Α. Σαμαρά.

Αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος των αποφάσεών του ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε πράξη τις υποσχέσεις του και «τράβηξε μπροστά», όπως άλλωστε τόνιζε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Μετά το «μούδιασμα» της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα από το «φιάσκο» του Eurogroup, ο κ. Σαμαράς πήρε την κατάσταση στα χέρια του, περνώντας στην αντεπίθεση.

«Η Ελλάδα έκανε το χρέος της. Ήρθε η σειρά της ΕΕ και του ΔΝΤ να κάνουν αυτό που πρέπει και παράλληλα να ανταποκριθούν στο ζήτημα της συνοχής. Η συνοχή είναι ζήτημα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης για ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο για τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στέλνοντας σαφές μήνυμα σε ΕΕ και ΔΝΤ πως η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια.

Είναι ίσως η πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης που Έλληνας πρωθυπουργός σηκώνει το κεφάλι και εναντιώνεται στους δανειστές. Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε με τη στάση του πως η Ελλάδα δεν θα ανεχόταν άλλες καθυστερήσεις.

Η χθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών θα οδηγήσει σε μείωση του δημόσιου χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες ή 40 δισ. ευρώ.

Αποτελεί επομένως «ανάσα» για την ελληνική κοινωνία και κυρίως για την αγορά που ασφυκτιά και αναζητά εναγωνίως χρήμα.

Τα 43,7 δισ. ευρώ δίνουν «οξυγόνο» στην Ελλάδα που έβλεπε τα ταμειακά διαθέσιμα να μειώνονται επικίνδυνα, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφραζαν φόβους ότι τον επόμενο μήνα η χώρα δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις βασικές της ανάγκες.

Η κινήσεις του Α. Σαμαρά έβγαλαν τη χώρα από τη «στροφή», δίνοντας μια “ακτίνα” αισιοδοξίας στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές ότι πλέον δεν μπορούν να κάνουν τα «γούστα» τους στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Φυσικά τα προβλήματα δεν λύνονται με μαγικό ραβδί και η δόση από μόνη της δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση. Απαιτούνται σωστές αποφάσεις, ορθή διαχείριση των Οικονομικών δεδομένων και κινήσεις που θα φέρουν επιτέλους την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση Σαμαρά ξεφύγει από αυτή την τροχιά, τότε τα νέα μέτρα θα είναι αναπόφευκτά και η χώρα θα μπει εκ νέου σε ένα φαύλο κύκλο. Εξάλλου οι «τοκογλύφοι» δανειστές επιθυμούν να βάζουν συνεχώς τρικλοποδιές στις ελληνικές προσπάθειες.

Πηγή: newsbomb.gr

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *