Τι σχέση έχει το facebook με την κατάθλιψη στους νέους;

0

Μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί θεωρούσαν ότι όσο περισσότερη ώρα περνάει κανείς στο facebook και στα άλλα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα, ιδίως αν είναι νέος, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να εμφανίσει κατάθλιψη. Μία νέα αμερικανική έρευνα όμως, έρχεται να διαλύσει αυτές τις ανησυχίες, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, κατά πάσα πιθανότητα, τέτοιος φόβος είναι αδικαιολόγητος.

Οι ερευνητές της Σχολής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, με επικεφαλής την καθηγήτρια παιδιατρικής Μέγκαν Μορένο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματαυγείαςτων εφήβων “Journal of Adolescent Health”, έκαναν έρευνα μεταξύ 190 φοιτητών ηλικίας 18 έως 23 ετών και δεν βρήκαν στοιχεία που να δικαιολογούν τη σχέση μεταξύ χρήσης κοινωνικών δικτύων και κατάθλιψης.

Η συσχέτιση facebook – κατάθλιψης ιδίως μεταξύ των εφήβων έγινε πέρυσι από μία μελέτη της Αμερικανικής Εταιρίας Παιδιατρικής. Αντίθετα, η νέα έρευνα θεωρεί πρόωρο να θέτουν οι γιατροί ζήτημα κινδύνου κατάθλιψης, αν ένας νέος περνάει αρκετές ώρες στα κοινωνικά δίκτυα.

Όπως επεσήμαναν, και άλλες έρευνες στο παρελθόν, που αφορούσαν άλλες χρήσεις του ηλεκτρονικού υπολογιστή (e-mail, chat κ.α.), επίσης δεν είχαν βρει κάποια συσχέτιση με την κατάθλιψη.

Όπως είπε η Μέγκαν Μορένο, ακόμα και αν ένα παιδί αφιερώνει αρκετό χρόνο στα κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook, οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν, εφόσον δεν αλλάζει η διάθεση και συμπεριφορά του παιδιού, έχει πάντα φίλους (όχι ηλεκτρονικούς!) και τα πάει καλά στο σχολείο. Από την άλλη, πρόσθεσε, τόσο οι γονείς όσο και οι καθηγητές θα πρέπει να φροντίζουν να συστήνουν τη λελογισμένη χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Iatropedia.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *