Τι προβλέπει η νέα ελληνική πρόταση που παρουσιάζεται στο Eurogroup
ΦΠΑ 13% στην εστίαση και διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά – Ρευστότητα, ανάπτυξη, χρέος το τρίπτυχο των ελληνικών διεκδικήσεων
Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ΦΠΑ 13% για την εστίαση και μικρές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες περιλαμβάνει η νέα ελληνική πρόταση που παρουσιάζεται στο Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung.
Όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα, η νέα ελληνική πρόταση δεν έχει μεγάλες διαφορές από την πρόταση των δανειστών που απέρριψαν οι Έλληνες, με το σαρωτικό ποσοστό του 61%, στο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου.
Κατά τη Sueddeutsche Zeitung, η ελληνική πρόταση στους δανειστές προβλέπει ΦΠΑ 13% στην εστίαση, διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, καθώς και μικρές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι δανειστές επιμένουν για αναγωγή της εστίασης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 23%.
Στο μέτωπο των αμυντικών δαπανών, η Ελλάδα ίσως αυξήσει ελαφρώς τις περικοπές, αλλά όχι στα επίπεδα που αξιώνουν οι δανειστές.
Να σημειωθεί πως η Αθήνα έχει ήδη προτείνει – στις προηγούμενες προτάσεις της – περικοπές 200 εκατ. ευρώ στις αμυντικές δαπάνες, ενώ οι δανειστές πιέζουν για περικοπές ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Η νέα ελληνική πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων διατήρηση του ΕΚΑΣ και αντικατάστασή του από το 2019, καθώς και αναβολή για αργότερα των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
H ελληνική πρόταση βασίζεται στο τρίπτυχο αποκατάσταση της ρευστότητας, αναπτυξιακό πακέτο και λύση για το χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Όπως έχει ήδη αναφέρει το News247, η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει μέτρα που αγγίζουν έως και τα 8 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016, αλλά και σειρά καίριων μεταρρυθμίσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, της αγοράς εργασίας, του χονδρικού εμπορίου, τις κατασκευές, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση από τις δημόσιες υπηρεσίες.
O νέος υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, αναπτύσσει το ελληνικό αίτημα για τη χορήγηση δανείου ύψους 30 δισ. ευρώ έως το 2017, αλλά και πρόταση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, με βασικό διαπραγματευτικό όπλο την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η οποία κρίνει απαραίτητη την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.