Τι είναι το γενόσημο φάρμακο με λίγα λόγια

0

Τι είναι το γενόσημο φάρμακο ;

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Με τον όρο γενόσημο φάρμακο χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε φάρμακο του οποίου η δραστική ουσία δεν καλύπτεται πλέον από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και δικαιωμάτων επ΄ αυτού. Ο όρος είναι καθαρά εμπορικός και αφορά τη διακίνηση των φαρμάκων. Τα γενόσημα φάρμακα έχουν χαμηλότερη τιμή από τα φάρμακα που καλύπτονται από δικαιώματα ευρεσιτεχνίας.

Συγκεκριμένα κάθε νέο φάρμακο (πρωτότυπο) μετά την τελική του έγκριση για κυκλοφορία στην αγορά, κυκλοφορεί προστατευμένο για κάποιο χρονικό διάστημα με κάποια δικαιώματα, όπως απαγόρευσης παραγωγής του από άλλη εταιρεία, ή απαγόρευση παραγωγής της δραστικής ουσίας κ.λπ. (πατέντα). Στην περίοδο αυτή στην τιμή του φαρμάκου περιλαμβάνεται αναλογικά η δαπάνη έρευνας και ανάπτυξης, από την ανακάλυψη της δραστικής ουσίας του μέχρι την κυκλοφορία του. Με τη λήξη του χρονικού αυτού διαστήματος, που πάντα προσδιορίζεται, θεωρείται ότι όλα τα παραπάνω έξοδα έχουν αποσβεστεί. Τότε παρέχεται το δικαίωμα της παραγωγής του και από άλλες εταιρείες φαρμάκων λαμβάνοντας τον χαρακτηριστικό όρο γενόσημο (generic) φάρμακο.

Σημειώνεται ότι μετά την παρέλευση του παραπάνω χρόνου η αξία του πρωτότυπου φαρμάκου μειώνεται πολύ δραστικά ακόμα και στο 50%. Αλλά και τα γενόσημα φάρμακα από άλλες φαρμακοβιομηχανίες προσφέρονται σε πολύ μικρότερες τιμές, αφού δεν περιλαμβάνουν τα έξοδα της έρευνας των πρωτοτύπων. Με τον ανταγωνισμό που παρατηρείται σε μεγάλες παραγγελίες (μαζικές προμήθειες νοσοκομείων ή διαγωνισμούς) οι τιμές αυτών υφίστανται ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις.

Σήμερα (αρχές 2012) περίπου το 50% των φαρμάκων που διατίθενται στην Ευρώπη και το 35% αυτών στην Ελλάδα είναι γενόσημα φάρμακα, εντούτοις η κατανάλωση διαφέρει, δηλαδή στην Ελλάδα οι ασθενείς προμηθεύονταν μέχρι πρόσφατα γενόσημα σε ποσοστό 18% ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ο μέσο όρος ήταν 20%. Κατά συνέπεια η κατανάλωση γενοσήμων ήταν λίγο πιο χαμηλή από το μέσο όρο. Τώρα (Νοέμβριος 2012)αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ από τη στιγμή που λόγω της κρίσης “άδειασαν τα ράφια” των φαρμακείων από τα “επώνυμα” φάρμακα και διατίθενται σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων πλέον αποκλειστικά τα γενόσημα. Τα γενόσημα φάρμακα υποχρεωτικά περιέχουν την ίδια δραστική ουσία με τα πρωτότυπα, αλλά όχι και τα ίδια έκδοχα. Τα έκδοχα μπορεί να επηρεάσουν τον βαθμό απορρόφησης και μεταβολισμού της δραστικής ουσίες. Επίσης στα γενόσημα αποκλίσεις της τάξης π.χ. του 3% στην περιεχόμενη δραστική ουσία.

Πηγή: wikipedia.org

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *