26/04/2024

Τζέικομπ Γουίλιαμς: ο σκλάβος που αγωνίστηκε για την ελευθερία των Ελλήνων

4

Στους περισσότερους ξενίζει η συγκεκριμένη φωτογραφία και αγνοούν τον εικονιζόμενο.

Ο Τζέικομπ Γουίλιαμς από τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, αφού έζησε σαν σκλάβος σε φυτείες ζαχαροκάλαμου, κατόρθωσε να δραπετεύσει κι αφού επιβιβάστηκε σε κάποιο πλοίο, αργότερα συμμετείχε στον πόλεμο ΗΠΑ – Αλγερινών πειρατών το 1815.
Με το τέλος των επιχειρήσεων στην Αλγερία, δούλεψε στο πλοίο ενός εμπόρου χαλιών το οποίο ναυάγησε και ο Γουίλιαμς ξεβράστηκε σε κάποια παραλία της Αθήνας όπου τον διέσωσαν μοναχοί.

Ο Γουίλλιαμς, έχοντας μάθει Ελληνικά, υπηρέτησε τον φιλέλληνα Ναύαρχο Κόχραν, ενώ συμμετείχε σε διάφορες μάχες και ναυμαχίες, στην πολιορκία του Μεσολογγίου, έχοντας λάβει μέρος και στην Έξοδο, αλλά και στην απελευθέρωση της Αθήνας.

Πέθανε το 1829 στην Ελλάδα, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σαν ελεύθερος άνθρωπος σε μία ελεύθερη Ελλάδα, ενώ επιτύμβια στήλη του υπάρχει στο κοιμητήριο του Αγ.Ιωάννη στο Άργος.

Ο Γουίλλιαμς είναι η μοναδική περίπτωση σκλάβου που αφού δραπέτευσε δεν αναζήτησε μια ήρεμη ζωή, αλλά αφιερώθηκε στον αγώνα της ανεξαρτησίας ενός άλλου λαού.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

4 thoughts on “Τζέικομπ Γουίλιαμς: ο σκλάβος που αγωνίστηκε για την ελευθερία των Ελλήνων

  1. η φωτογραφια απο ποτε ειναι;
    Εφοσον πεθανε το 1829; οι νταγκεροτυπιες εμφανιστηκαν 8 χρονια αργοτερα το 1837.
    Περιεργα πραγματα!!!

  2. Μια παρατηρηση με ολο τον σεβασμο. Αν ο ανθρωπος που εικονιζεται στην φωτογραφια ειναι ο Τζεϊκομπ Γουιλλιαμς, τοτε η αφεντια μου ειμαι το φιδακι που δαγκωσε την Κλεοπατρα. Αγαπητοι φιλοι συμφωνα με το αρθρο ο Γουιλλιαμς πεθανε το 1829. Δεν θα κανω διαλεξη ουτε επιδειξη γνωσεων. Ψαξτε ποτε εφευρεθηκε η φωτογραφικη μηχανη και ποτε αρχισαν να εκτυπψνονται τοσο καθαρες φωτογραφιες και θα καταλαβετε. Το αρθρο ειναι απολυτα σωστο, η φωτογραφια ομως ειναι περα για περα ψευτικη.

  3. Η φωτογραφία είναι ΨΕΜΑ,
    Το 1829 που υποτίθεται πως πέθανε ο εικονιζόμενος δεν είχε εφευρεθεί η φωτογραφία…

  4. Το θέμα δεν είναι η φωτό,
    Θα μπορούσε να είναι μια τέλεια Λιθογραφία η μια Γκραβούρα .
    Κατά την άποψη μου , μετράει ο αγώνας του γιατί ήξερε από σκλαβιά.
    Προσωπικά θα ήθελα να υπάρχει σε φωτό και η επιτύμβια στήλη που όπως γράφουν ότι υπάρχει στο κοιμητήριο του Αγ. Ιωάννη στο Άργος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *