Τα υγιεινά φαγητά μπορούν να γίνουν νόστιμα – μικρά tips

0

imageΝαι, είναι αλήθεια πως τα ανθυγιεινά φαγητά συνήθως έχουν καλύτερη γεύση από τα λαχανικά και το cottage cheese. Και είναι λογικό, μιας και είναι “φορτωμένα” με περιττό λίπος, ζάχαρη και αλάτι. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα υγιεινά φαγητά πρέπει να έχουν αδιάφορη, βαρετή γεύση. Ορίστε, λοιπόν, μερικοί τρόποι να νοστιμέψουμε μερικά από τα πιο παρεξηγημένα διαιτητικά τρόφιμα.

Μπρόκολο

Αυτό το λαχανικό είναι κυριολεκτικά γεμάτο με πολύτιμες βιταμίνες C, K και A, φυτικές ίνες και σημαντικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά – και ταυτόχρονα ιδιαίτερα χαμηλό σε θερμίδες. Για την ακρίβεια, το μπρόκολο περιέχει ίσως τη μεγαλύτερη αναλογία θρεπτικών συστατικών προς θερμίδες από κάθε άλλο λαχανικό, και η υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην καύση περιττού λίπους. Οι φυτικές ίνες, παράλληλα, μας βοηθούν να νιώθουμε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα, ενώ σταθεροποιούν και τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης, που με την σειρά τους περιορίζουν την επιθυμία για παχυντικά φαγητά. Ένας από τους λόγους που το μπρόκολο δεν βρίσκεται στην λίστα των “οπωσδήποτε” για περισσότερους ανθρώπους, είναι πως η γεύση του όταν το βράζουμε δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Μια καλή λύση για αυτό; Μαγειρέψτε το ελαφρώς στον ατμό, και σερβίρετέ το σε σαλάτα, με ελαιόλαδο, λεμόνι, λίγο αλατοπίπερο και σκόρδο. Υγιεινό και νόστιμο!

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών A και C, καθώς και φυτικών ινών, φολικού οξέος, μαγνησίου, καθώς και άλλων σημαντικών συστατικών. Ταυτόχρονα, είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που προλαμβάνουν την απώλεια της μνήμης λόγω μεγάλης ηλικίας. Άλλη μια ουσία που βρίσκουμε στο σπανάκι είναι η λουτεΐνη, που βοηθά στην πρόληψη καταρράκτη και εκφυλισμού της ωχρής κηλίδας. Ένας καλός τρόπος για να καταναλώνουμε περισσότερο σπανάκι είναι να το… κρύβουμε στο φαγητό. Ανακατέψτε το με τα υπόλοιπα υλικά μιας ομελέτας, ή φτιάξτε μια νόστιμη και ιδιαίτερη σαλάτα συνδυάζοντάς το με φράουλες και καρύδια. Επίσης, το σπανάκι είναι πολύ καλή επιλογή για smoothie με λαχανικά.

Ψάρι

Είτε το λατρεύετε, είτε το μισείτε, το ψάρι είναι πολύ υγιεινό, και κατάλληλο για δίαιτα. Τα περισσότερα είδη ψαριού είναι χαμηλά σε θερμίδες, και καλές πηγές καθαρής πρωτεΐνης, βιταμινών A και D, καθώς και των πολύ σημαντικών λιπαρών ωμέγα-3, τα οποία συμμετέχουν στην πρόληψη αμέτρητων ασθενειών. Μεγαλύτερες “δόσεις” αυτών των λιπαρών βρίσκουμε σε ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα. Τα ψάρια, επίσης, είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία που δεν βρίσκουμε σε ανάλογες ποσότητες σε μη-θαλασσινά τρόφιμα, όπως σίδηρος, κάλιο, ιώδιο και σελήνιο. Η αντικατάσταση του κρέατος με ψάρι έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ελαττώσει την χοληστερίνη. Μαγειρέψτε τα ψάρια σας στο μπάρμπεκιου, για μια πλουσιότερη, καπνιστή γεύση, και συνοδεύστε τα με τα αγαπημένα σας μυρωδικά.

Συκώτι

Η ιδιαίτερη γεύση και υφή του συκωτιού δυσκολεύει πολύ κόσμο από το να το εντάξει στη διατροφή του, παρ’ όλο που είναι μια πολύ καλή (και οικονομική) πηγή πρωτεΐνης. Ταυτόχρονα, το συκώτι περιέχει περισσότερη συγκεντρωμένη βιταμίνη A από κάθε τρόφιμο, και είναι επίσης πλούσιο σε σίδηρο και όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αντί να προσπαθήσετε να φάτε συκώτι στην γνήσια (και, ομολογουμένως, γευστικά περίεργη) μορφή του, επιλέξτε ένα πατέ, το οποίο μπορείτε να απλώσετε σε μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης. Η υφή του είναι διαφορετική, και η γεύση του λιγότερο έντονη.

Παντζάρι

Αυτό το λαχανικό είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου, ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών B, A και C. Με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, το παντζάρι είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας, χωρίς τις κενές θερμίδες που παίρνουν από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Επίσης, το παντζάρι είναι καλό για το δέρμα και έχει αποδειχθεί πως βοηθάει στην αποτοξίνωση του συκωτιού. Έρευνες, τέλος, το έχουν συνδέσει με ελάττωση του κινδύνου για καρκίνου του παχέος εντέρου. Ένας καλός τρόπος να απολαύσουμε αυτό το λαχανικό είναι να ψήσουμε τα παντζάρια ολόκληρα στο φούρνο (με λίγο μόνο ελαιόλαδο) και να τα προσθέσουμε στη σαλάτα μας, μαζί με τυρί φέτα. Εναλλακτικά, ο χυμός παντζαριού μπορεί να μας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά.

Cottage cheese

Από τις καλύτερες επιλογές για απώλεια βάρους, το cottage cheese σίγουρα είναι σχετικά παρεξηγημένο σαν τρόφιμο. Ενώ περιέχει αρκετές πρωτεΐνες – και μάλιστα ένα είδος πρωτεΐνης που μεταβολίζεται αργά, κάνοντάς μας να νιώθουμε χορτασμένοι για περισσότερη ώρα – και ταυτόχρονα είναι καλή πηγή ασβεστίου, έχει αποκτήσει την φήμη του “βαρετού” φαγητού, λόγω της ουδέτερής του γεύσης. Και όμως, αυτή η ουδέτερη γεύση είναι που το καθιστά… πασπαρτού για σχεδόν κάθε γεύμα. Μπορεί να συνδυαστεί με μέλι ή φρούτα στο πρωινό, και με κρέας ή λαχανικά για το δείπνο—οι επιλογές είναι ατέλειωτες!

Πηγή: iatronet

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *