01/05/2024

Τα λάθη που κάνεις στη δουλειά και χαλάς την εικόνα σου ως επαγγελματία

0

Ποιος είσαι το Σαββατοκύριακο δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το ποιος είσαι στη δουλειά – και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Όταν…
πρόκειται για τη δουλειά σου, ο κόσμος της δουλειάς είναι τελείως διαφορετικός: η συμμετοχή σου δεν είναι προαιρετική, οι συνεργάτες σου δεν πρέπει να είναι φίλοι σου και ο απογευματινός ύπνος δεν είναι ακριβώς αποδεκτός. Με λίγα λόγια, ξέρουμε ποια είναι τα λάθη που κάνεις στη δουλειά και φαίνεσαι αντιεπαγγελματίας!

Είναι γνωστό ότι η καριέρα σου θα σε προκαλέσει ως άτομο και θα σε ενδυναμώσει ως επαγγελματία. Ανεξάρτητα από το ποια είναι η κατάστασή σου, η δυνατότητα να αφήσεις θετική εντύπωση στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεσαι είναι μια σημαντική πτυχή της επιτυχίας σου. Ενώ η επίτευξη αυτού του στόχου τείνει να είναι μια μαθησιακή διαδικασία, παρακάτω έχουμε έξι συνήθειες οι οποίες όχι μόνο σε κάνουν να παλεύεις – αλλά σε κάνουν να φαίνεσαι αντιεπαγγελματίας.

Ποιες είναι οι “κακές” συνήθειες;
Ασχολείσαι όλη την ώρα με το κινητό σου!
Το να κάνεις ένα προσωπικό τηλεφώνημα κατά την διάρκεια του εργασιακού ωραρίου σου είναι κατανοητό αλλά το να ασχολείσαι με το κινητό σου όλο το πρωινό για να διαβάσεις τα μηνύματά σου ή να μιλήσεις στο κινητό σου δεν είναι. Είναι λογικό να έχεις προσωπική ζωή εκτός γραφείου αλλά ο γενικός κανόνας είναι ότι οι καταστάσεις που δεν αφορούν τη δουλειά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συνήθως όταν δεν είσαι στον εργασιακό χώρο! Εάν το ζήτημα δεν είναι επείγουσα οικογενειακή κατάσταση αλλά ένα αστείο tweet ή το να οργανώσεις τι θα κάνεις μετά το γραφείο… λυπάμαι που στο λέω θα πρέπει να περιμένει!

Tips:
*Βάλε το κινητό σου κάπου που δεν είναι εύκολα προσβάσιμο
*Προγραμμάτισε μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα και χρησιμοποίησε το κινητό σου τότε.
* Βάλε το κινητό σουσ το αθόρυβο ώστε να αποφύγεις τον πειρασμό να το ελέγξεις

Το κουτσομπολιό με τους συνεργάτες σου
Υπάρχει χρόνος και μέρος για να μιλήσεις για το περιπετειώδες Σαββατοκύριακο σου – και δεν είναι στο γραφέιο την ώρα που περνάει ο manager σου από δίπλα σου! Είναι δίκαιο να υποθέσεις ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον εργασίας, αλλά η καλή σχέση με τους συναδέλφους δεν συσχετίζεται με το να είσαι ο νέος καλύτερος φίλος τους. Παρόλο που είναι αποτελεσματικό να συζητάς με τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύεις, είναι ακόμα πιο αξιοθαύμαστο όταν είσαι σε θέση να φιλτράρεις ό, τι μοιράζεσαι και με ποιον το μοιράζεσαι.

Tips
*Απόφυγε τις συζητήσεις για άλλους συναδέλφους
*Πρόσεξε την ιδιωτικότητα των συναδέλφων σου – και μην τους πιέζεις για περισσότερες λεπτομέρειες της ζωής τους
*Προσάρμοσε τον τρόπο που μιλάς στους συναδέλφους σου με βάση τη σχέση σου μαζί τους.

Ο χώρος εργασίας σου είναι ακατάστατος
Μπορείς να πεις πολλά για ένα άτομο από τον τρόπο που αυτοπαρουσιάζεται – και τον χώρο εργασίας του. Ενώ ίσως έχεις παρατηρήσει την εμφάνιση των γραφείων των συνεργατών σου, το λάθος σου μπορεί να είναι ότι εκείνοι δεν κάνουν υποθέσεις με βα΄ση την εικόνα του δικού σου γραφείου. Είτε ο χώρος σου είναι βυθισμένος κάτω από περιτυλίγματα από μπάρες δημητριακών ή διακοσμημένο με φωτογραφίες του κουταβιού σου, όσοι περνάνε από μπορστά θα κοιτάξουν – και εξαρτάται από σένα να αποφασίσεις το τι βλέπουν.

Tips
* Χρησιμοποίησε 5 λεπτά καθημερινά για να καθαρίσεις το γραφείο σου
* Βασισμένη στην κουλτούρα του γραφείου αποφάσισε τι μπορείς να έχεις και τι δεν μπορείς (αν είναι πολύ minimal και σε σοβαρό ύφος καλύτερα να αφήσεις το λούτρινο γουρουνάκι του παιδιού σουσ το σπίτι!)
* Επένδυσε σε διαφορετικές ιδέες αποθήκευσης για να ταξινομήσεις τα στυλό, τους φακέλους, τις σημειώσεις κλπ.

Δεν ακολουθείς το dress code
Ακόμα κι αν το dress code ποικίλει σε διαφορετικούς τομείς εργασίας, είναι πάντα μια έξυπνη ιδέα να προσέχεις τους κανόνες που ισχύουν στην δική σου περίπτωση καθώς δεν θέλεις να τους σπάσεις. Συνειδητοποιώντας την ενδυμασία που τηρείται στον χώρο, θα αποτρέψεις τυχόν αμήχανες αντιπαραθέσεις και θα είσαι σε θέση να εστιάσεις στην εργασία – αντί να ασχολείσαι με το πόσο άβολα νιώθεις μ’ αυτά που επέλεξες να φορέσεις!

Tips

*Επέλεξε το outfit σου το προηγούμενο βράδυ
*Αν αμφιβάλεις για το αν είναι πρέπον ένα συγκεκριμένο ρούχο η ασφαλέστερη επιλογή είναι αν μην το φορέσεις
*Να έχεις πάντα ένα layer σε διαθεσιμότητα, ένα πουλόβερ- ένα φουλάρι- μία ζακέτα, στο αμάξι σου ή το γραφείο για να αποφύγεις τυχόν προβλήματα στην εμφάνισή σου

Εμφανίζεσαι πάντα αργοπορημένα
Η καθυστέρηση σε οποιαδήποτε συγκέντρωση είναι ατυχής, αλλά η άφιξη αργά σε οποιαδήποτε εκδήλωση που σχετίζεται με την εργασία είναι απαράδεκτη. Από την καθημερινή συμμετοχή στις εβδομαδιαίες συναντήσεις, η διέλευση από την πόρτα 20 λεπτά μετά τον προγραμματισμένο χρόνο αποτελεί συνήθεια που δεν πρέπει να υφίσταται. Γνωρίζουμε – μερικές φορές συμβαίνει να σου τύχει κάτι και να χρειαστεί να αργήσεις αλλά ότανα υτό γίνεται ρουτίνα τότε φλερτάρεις με τα σχόλια έως και την απόλυση!

Tips
*Γνώριζε τις συνήθειες σου και μάθε να τις δουλεύεις! Αν για παράδειγμα δυσκολεύεσαι να ξυπνήσεις βάλε το ξυπνητήρι σε άλλο δωμάτιο ώστε να σε πιέσεις να σηκωθείς από το κρεβάτι
*Κάνε τα πάντα από το προηγούμενο βράδυ ώστε να έχεις περισσότερο χρόνο το πρωί
*φτιάξε μία πρωινή ρουτίνα την οποία θα απολαμβάνεις

Βρίσκεις συνέχεια δικαιολογίες
Ενώ η δουλειά μπορεί να είναι δύσκολη, η αντίδρασή σου στη δύσκολη στιγμή θα είναι το κλειδί της επιτυχίας σου – ή η ευθύνη για το γιατί δεν μπορείς να ξεπεράσεις το πρόβλημα. Ίσως έχασες ένα deadline (γιατί δεν σου είπαν συγκεκριμένα πότε ήταν) ή ξέχασες ένα σημαντικό γεγονός στην παρουσίασή σου (επειδή ο συνεργάτης σου είπε ότι θα το αναφέρει). Παρ ‘όλα αυτά, το ζήτημα με τη δικαιολογία είναι ότι αυξάνει το άγχος σου και μειώνει την αξιοπιστία σου – ενώ ταυτόχρονα υποδεικνύει ότι είσαι είτε ανίκανη να δεχτείς επικρίσεις είτε δεν είσαι αρκετά ανοιχτή για να το αναγνωρίσεις. Προκύπτουν λάθη και μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να τα χειριστείς είναι να αποδεχτείς γιατί συνέβησαν και να κάνεις αλλαγές για να τα σταματήσεις στο μέλλον.

Tips
*Κάνε μία to do list και βάλε το πιο σημαντικό (ή επίφοβο) project στην κορυφή
*Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου – μην επιτρέψεις τη δικαιολογία που χρησιμοποιείς να καταστρέψει αυτό που κάνεις
* Αναγνώρισε ότι δεν είναι αδυναμία το να ζητήσεις για κάτι βοήθεια

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *