Τα ευαίσθητα ρομπότ: Οι μηχανές μαθαίνουν να αναγνωρίζουν συναισθήματα

0

Θα δούμε συναισθηματικά ευφυείς μηχανές το 2016; Ο Andrew Moore, Πρύτανης του Carnegie Mellon και πρώην αντιπρόεδρος της Google, ανέφερε στο ZDNet κάτι συναρπαστικό. O Moore προβλέπει ότι το 2016 θα δούμε μια ταχεία ανάπτυξη της έρευνας για τη συναισθηματική κατανόηση από μηχανές.

Ρομπότ, έξυπνα τηλέφωνα, υπολογιστές θα αρχίσουν πολύ γρήγορα να καταλάβουν πώς νιώθουμε και θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν αναλόγως.developing-emotional-intelligence 2016 2016

“Δεν θα υπάρξουν άμεσες χρήσεις”, εξηγεί.

“Η παρακολούθηση όμως ενός ασθενή με ένα συναισθηματικά ευφυή υπολογιστή θα επιτρέψει στους γιατρούς να καταλαβαίνουν την δυσφορία όταν ο ασθενής δεν είναι σε θέση να επικοινωνεί. Η μέτρηση της δέσμευσης των σπουδαστών κοιτάζοντας την συναισθηματική αντίδραση τους θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να είναι πιο αποτελεσματικοί. Αυτές είναι σαφείς νίκες.”

Όμως, ο Moore προειδοποιεί, η μετάβαση σε gadgets με συναισθηματική κατανόηση μπορεί να είναι ανώμαλη.

Φανταστείτε αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες να πέσουν στα χέρια διαφημιστών…. Η τεχνολογία θα πρέπει να προχωρήσει με έλεγχο και κριτική.

Οι άνθρωποι εκπέμπουν αρκετές διακριτές ενδείξεις για το πώς αισθάνονται, τόσο συνειδητά όσο και ασυνείδητα, και η έρευνα στον τομέα αυτό έχει αναλάβει διάφορες παράλληλες διαδρομές.

Φωνητικά μοντέλα μπορούν να αποκαλύψουν το άγχος και τον ενθουσιασμό και η κίνηση των μυών του προσώπου παρέχει ένα αποκαλυπτικό χάρτη για την εσωτερική κατάσταση ενός ατόμου.

“Οι φωτογραφικές μηχανές είναι τώρα υψηλότερης ανάλυσης. Κάμερες υψηλής ανάλυσης μπορούν να παρακολουθούν τις μικρές κινήσεις στο πρόσωπο ή ακόμα και από μεμονωμένες τρίχες.”

Οι επιστήμονες της ρομποτικής και της πληροφορικής έχουν εφαρμόσει τις εξελίξεις της τεχνητή όραση σε υπάρχοντα δεδομένα έρευνας από τον τομέα της ψυχολογίας στη συναισθηματική νοημοσύνη.

Προς το παρόν, οι περισσότερες συναισθηματικά ευφυείς μηχανές συλλέγουν τύπους συναισθημάτων από τη γλώσσα του σώματος και τις κινήσεις του προσώπου. Αλλά υπάρχει και η δελεαστική πιθανότητα μηχανικής μάθησης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να επιτρέψει στις μηχανές να καταλάβουν ακόμα καλύτερα τις στρατηγικές για την ερμηνεία των συναισθημάτων. Τελικά αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε συσκευές που είναι πιο συναισθηματικά διορατικές από τους ίδιους τους ανθρώπους.

Πηγή: iguru.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *