26/04/2024

Τέσσερα εκατομμύρια ευρώ κρατικά έσοδα έφερε το περιβαλλοντικό τέλος στις πλαστικές σακούλες μόνο από τα σουπερμάρκετ. Πόσο μειώθηκε η χρήση τους;

0

Το περιβαλλοντικό τέλος στις σακούλες φαίνεται ότι είχε αποτέλεσμα, καθώς μόλις στους τρεις πρώτους μήνες μόνο από την επιβολή του στα σουπερμάρκετ έφερε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ κρατικά έσοδα. Η χρήση της πλαστικής σακούλας μειώθηκε αισθητά, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερη μείωση, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο η χρήση της πλαστικής σακούλας στα σουπερμάρκετ μειώθηκε κατά 76% συγκριτικά με το 2017. Τα έσοδα αντιστοιχούν σε 3 εκατομμύρια ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος και 1 εκατομμύριο ευρώ από το ΦΠΑ.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν η μείωση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, μέχρι το τέλος του 2018 θα έχουν χρησιμοποιηθεί 1,5 δισεκατομμύρια λιγότερες πλαστικές σακούλες σε σχέση με το 2017.

Τα υπόλοιπα καταστήματα επίσης, εφαρμόζουν το νόμο επιβολής περιβαλλοντικού τέλους, αλλά με διαφορές ανάλογα με τον τομέα και τον περιοχή που βρίσκονται.
Η μείωση της χρήσης της σακούλας στο λιανικό εμπόριο είναι μικρότερη απ’ ότι στα σουπερμάρκετ.
Αυτό ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι από τη νομοθεσία εξαιρούνται οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα. Εκτεταμένη εφαρμογή παρατηρείται στο λιανεμπόριο τροφίμων, όπως για παράδειγμα σε αρτοποιία και κρεοπωλεία, και ειδικά στις οργανωμένες αλυσίδες καταστημάτων. Σε άλλους κλάδους όπως τα καταστήματα ρούχων, παρατηρείται κατάργηση και αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας, κυρίως με χάρτινες. Περιορισμένη η εφαρμογή του τέλους είναι στον κλάδο της εστίασης. Γενικότερα, το μέτρο εφαρμόζεται περισσότερο στα αστικά κέντρα παρά στην επαρχία.

Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των πλαστικών σακούλων που χρησιμοποιούνται εξακολουθεί να είναι υψηλός, καθώς εκτιμάται ότι 100 εκατομμύρια διατέθηκαν στο κοινό στο διάστημα αυτού του τριμήνου.
Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των σακούλων που δόθηκαν συνολικά εκτός των σουπερμάρκετ, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συνολική μείωση στη χρήση ανέρχεται στο 65%.
Αν το ποσοστό ισχύει, σημαίνει ότι ο κάθε κάτοικος θα χρησιμοποιήσει 130-150 πλαστικές σακούλες μέχρι το τέλος του χρόνου. 
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον οποίο μέχρι το τέλος του 2019 ο κάθε κάτοικος πρέπει να χρησιμοποιεί το πολύ 90 πλαστικές σακούλες μιας χρήσης σε ένα έτος. Έτσι, η περαιτέρω μείωση είναι απαραίτητη.

Aπό την πρώτη Ιανουαρίου 2018 εφαρμόζεται περιβαλλοντικό τέλος 0,03 ευρώ στη λεπτή πλαστική σακούλα που μαζί με τον ΦΠΑ φτάνει τα 0,04 ευρώ, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2019 το τέλος θα αυξηθεί στα 0,07 ευρώ που μαζί με τον ΦΠΑ θα φτάσει τα 0,09 ευρώ ανά σακούλα.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *