28/04/2024

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΜΕ Α΄ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

0

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΜΕ Α΄ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.

Διεθνώς, η ψυχική υγεία των ηλικιωμένων αναγνωρίζεται, πλέον, ως σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα προβλήματα ψυχικής υγείας στους ηλικιωμένους αυξάνουν την θνητότητα και επιβαρύνουν τις υπηρεσίες υγείας και τις οικογένειες περισσότερο απ’ ότι η στηθάγχη και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Στα πλαίσια αυτά η Α Ψυχιατρική Κλινική, Μονάδα Ψυχογηριατρικής ,του Αιγινητείου Νοσοκομείου, του Εθνικού  και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που αφορά ηλικιωμένους που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές ή δεν έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες Ψυχικής υγείας και ονομάζεται  πρόγραμμα  Ολοκληρωμένης Παρέμβασης Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης (Ο.Π.Ψ.Υ.).

 

Σκοπός της είναι η βελτίωση της ψυχικής Υγείας του πληθυσμού των ηλικιωμένων , εντοπισμός του πληθυσμού των ηλικιωμένων με προβλήματα ψυχικής υγείας που έχει ανάγκη υγειονομικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στις οποίες δεν έχει πρόσβαση, ενίσχυση της κατ’ οικον φροντίδας, ενίσχυση της εξατομικευμένης προσέγγισης, δημιουργία φιλικών κοινοτήτων προς τους ηλικιωμένους με προβλήματα ψυχικής υγείας, εκπαίδευση λειτουργών υγείας.

Το ΚΥ Λουτρακίου εντάχθηκε σε αυτό το πρόγραμμα και έτσι θα είναι σε θέση να βοηθήσει με   εξατομικευμένες ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις  για τον ασθενή και υποστήριξη των φροντιστών που βασίζονται στην ανθρωποκεντρική φροντίδα από την τριτοβάθμια φροντίδα υγείας ή/και από την ψυχογηριατρική ομάδα του Κέντρου Υγείας.   Οι διαταραχές μπορεί να αφορούν την κατάθλιψη και τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα στην άνοια.

 

Καλούμε λοιπόν, όσα άτομα πιστεύουν ότι θα βοηθηθούν απ΄το πρόγραμμα οι ίδιοι ή το περιβάλλον τους να απευθυνθούν στο ΚΥ Λουτρακίου για να γίνει αρχικά μια πρώτη ενημέρωση και χαρτογράφηση.

Υπεύθυνοι Προγράμματος:

Δρ. Παρασκευή Σούκουλη , Διεύθυντρια ΚΥ Λουτρακίου

 

Βασιλική Κολοκούρη , Διευθύντρια Γενικής Ιατρικής

 

Παναγιώτης Κοντόπουλος, Επιμ. Β΄ Γενικής Ιατρικής

 

Αρετή Βασιλείου, Νοσηλεύτρια ΚΥ Λουτρακίου

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *