09/05/2024

Στα Τρίκαλα εντόπισαν την δηλητηριώδη αράχνη «μαύρη χήρα»

0

Στα Τρίκαλα εντόπισαν την δηλητηριώδη αράχνη  «μαύρη χήρα»: Η περιφέρεια εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση

Ένας άντρας έχει δεχθεί τσίμπημα από αυτήν την επικίνδυνη αράχνη και έχει βρεθεί σε σοβαρό κίνδυνο να χάσει τη ζωή του.

Τα Τρίκαλα  βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς οι αρχές αντιμετωπίζουν ένα επικίνδυνο περιστατικό που προκλήθηκε από τσίμπημα αράχνης «μαύρης χήρας». Ένας άντρας έχει δεχθεί τσίμπημα από αυτήν την επικίνδυνη αράχνη και έχει βρεθεί σε σοβαρό κίνδυνο να χάσει τη ζωή του.

Μετά το συμβάν αυτό, η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων ανέλαβε δράση για να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με τα μέτρα προστασίας, τα συμπτώματα του τσιμπήματος και τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Σύμφωνα με το trikalavoice.ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Τρικάλων, και γιατρός Δημόσιας Υγείας, κ. Σωτήριος Νικολακάκος, επισήμανε ότι η Μεσογειακή Μαύρη Χήρα αποτελεί ένα από τα δύο επικίνδυνα είδη αράχνης στην ελληνική επικράτεια. Η αράχνη αυτή έχει την τάση να τρώει κυριολεκτικά τον σεξουαλικό της παρτενέρ μετά την ολοκλήρωση της επαφής. Είναι μαύρη στο χρώμα της και χαρακτηρίζεται από 13 κόκκινες πιτσιλιές (σπανιότερα πορτοκαλί ή κίτρινες) στη ράχη του σώματός της. Το δηλητήριο της είναι ισχυρή νευροτοξίνη, κάνοντάς το τσίμπημα επώδυνο αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό, τα περισσότερα τσιμπήματα συμβαίνουν όταν το θύμα επιχειρεί να φορέσει παπούτσια ή γάντια κηπουρικής που έχουν αφεθεί σε ανοικτό χώρο, όπου έχει «κατασκηνώσει» η αράχνη. Επομένως, προτείνεται η αποφυγή περιπάτου με γυμνά πόδια ή με ανοικτά σανδάλια σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης δηλητηριωδών αραχνών και σκορπιών. Αντίθετα, συστήνονται μπότες ή κλειστά υποδήματα και μακριά παντελόνια. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται να τοποθετούνται τα χέρια ή τα πόδια σε μέρη όπου μπορούν να κρύβονται δηλητηριώδη έντομα και να εξετάζεται προσεκτικά ο ρουχισμός και τα υποδήματα για κρυμμένα έντομα, όπως σκορπιοί και αράχνες, πριν τα φορέσουν.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *