Σε απεργία διαρκείας κατεβαίνουν οι παραγωγοί και οι πωλητές λαϊκών αγορών

0

Σε απεργία διαρκείας κατεβαίνουν οι παραγωγοί και οι πωλητές λαϊκών αγορών

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το
Σε απεργία διαρκείας κατεβαίνουν από τη Δευτέρα οι παραγωγοί και οι πωλητές λαϊκών αγορών, κλείνοντας τις λαϊκές όλης της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο, που προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, για τις 10 το πρωί τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση του κλάδου στην πλατεία Κάνιγγος και θα ακaολουθήσει πορεία στη Βουλή. Αντίστοιχη εκδήλωση προγραμματίζεται και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι διαμαρτυρόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 9 στην Καμάρα και θα πορευτούν προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Τα σωματεία παραγωγών και εμπόρων καλούν όλο τον κλάδο σε απεργία διαρκείας από αύριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο σχέδιο νόμου για τις Λαϊκές Αγορές και το Υπαίθριο Εμπόριο, του οποίου διατάξεις και άρθρα εκτιμάται από τον κλάδο ότι «απειλούν με διάλυση 50.000 οικογένειες, εξυπηρετώντας στο έπακρο τα μεγάλα συμφέροντα».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων πωλητών Λαϊκών Αγορών, τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου είναι:

-Με κλήρωση κάθε χρόνο θα δίνονται όλες οι θέσεις σε όλες τις λαϊκές αγορές.
– Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις λαϊκές αγορές.
– Χωριστά θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές μέσα στις λαϊκές όλης της χώρας.
– Υπέρογκα είναι τα πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα και στην πλειονότητά τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο.
– Τριμελείς επιτροπές συστήνονται ανά Περιφέρεια, ενώ πρέπει να συστήνονται σε κάθε δήμο για την άμεση εξυπηρέτηση των Παραγωγών.
– Ενίσχυση της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι οι πάγκοι καταναλωτών – εμπόρων διαχωρίζονται για να ξέρουν οι καταναλωτές αν ο πάγκος ανήκει σε έμπορο η παραγωγό. «Κάποιος είναι παραπεταμένος κάποιος είναι πρώτο ‘τραπέζι πίστα’, γι’ αυτό λέμε με κλήρωση οι θέσεις στους πάγκους. Είναι αρνητικό να υπάρχει διαφανές σύστημα;» διερωτήθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Πηγή: skai.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *