26/04/2024

Σενάριο-εφιάλτης για Ελλάδα: Πτώχευση και πληρωμές δημοσίων υπαλλήλων με ομόλογα!

0

Σενάριο-εφιάλτης για Ελλάδα: Πτώχευση και πληρωμές δημοσίων υπαλλήλων με ομόλογα!Ένα εφιαλτικό-σενάριο για την Ελλάδα μεταδίδει το Reuters ότι εξετάζεται από τους Ευρωπαίους, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων πτώχευση και πληρωμές μισθών και συντάξεων με μεταχρονολογημένα ομόλογα!

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο επικαλείται πηγή εντός της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα έχει ήδη αναλύσει το σενάριο όπου η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα και πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους της με IOUs (σ.σ. μεταχρονολογημένα ομόλογα), «δημιουργώντας ένα δεύτερο νόμισμα εντός της ευρωζώνης».

Όπως τονίζει το Reuters, η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Μάιο και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν ολοένα και περισσότερο.
«Αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει πει επανειλημμένως ότι θέλει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ -σε μια εργασία που έχει αναλάβει το τμήμα της τράπεζας που εξετάζει “αντίξοα” σενάρια- εξετάζουν την πιθανότητα να μην το κάνει» τονίζεται στο δημοσίευμα.

Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι μια τέτοια κίνηση θα αναγκάσει την Αθήνα να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με ΙΟUs για να μην χρησιμοποιήσει ευρώ. «Το γεγονός είναι ότι δεν βλέπουμε πρόοδο. Οπότε πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα σενάρια» δήλωσε στο πρακτορείο πηγή με γνώση του ζητήματος.

Η ΕΚΤ, ωστόσο, αρνείται να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει την ορθότητα του δημοσιεύματος, με εκπρόσωπό της να ξεκαθαρίσει πως η κεντρική τράπεζα «δεν εμπλέκεται σε εικασίες αναφορικά με το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά σενάρια για την Ελλάδα».

Η Ελλάδα, πάντως, από την πλευρά της, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να εξεταστεί ένα τέτοιο σενάριο καθώς η Αθήνα είναι αισιόδοξη ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές έως τα τέλη του μήνα.

Πηγή: star.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *