18/05/2024

Σαν σήμερα 27 Ιουνίου 1969 ξεσπούν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ομοφυλοφίλων στο μπαρ Stonewall της Νέας Υόρκης

0

Σαν σήμερα 27 Ιουνίου, το 1969 ξεσπούν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ομοφυλοφίλων στο μπαρ Stonewall της Νέας Υόρκης

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Σαν σήμερα 27 Ιουνίου, το 1969 Ξεσπούν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ομοφυλοφίλων στο μπαρ Stonewall της Νέας Υόρκης. Οι αντίδραση των θαμώνων θεωρήθηκε ορόσημο στην ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος και η 27η Ιουνίου καθιερώθηκε έκτοτε ως Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας.
Οι ταραχές Stonewall ήταν μια σειρά από αυθόρμητες, βίαιες διαδηλώσεις από τα μέλη της γκέι κοινότητας κατά επιδρομή της αστυνομίας που έλαβε χώρα στο Stonewall Inn , στο Γκρίνουιτς Βίλατζ. Είναι ευρέως γνωστό ότι τα επεισόδια αποτελούν το πιο σημαντικό γεγονός που οδηγεί στην απελευθέρωση των gay και στο σύγχρονο αγώνα για δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Γκέι και οι λεσβίες στη δεκαετία του 1950 και του 1960 αντιμετώπιζαν ένα νομικό σύστημα πιο αντι-ομοφυλοφιλικό ακόμα και από εκείνα ορισμένων χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Οι έφοδοι της αστυνομίας σε γκέι μπαρ ήταν ρουτίνας στη δεκαετία του 1960, αλλά και αξιωματικοί έχασαν γρήγορα τον έλεγχο της κατάστασης στο Stonewall Inn, και προσέλκυσε πλήθος που υποκίνησε την εξέγερση . Οι εντάσεις μεταξύ της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και των ομοφυλόφιλων κατοίκων του Greenwich Village ξέσπασε σε περισσότερες διαδηλώσεις το επόμενο βράδυ, και πάλι αρκετές νύχτες αργότερα. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, γρήγορα οργανώνονται σε ομάδες ακτιβιστών να επικεντρωθούν οι προσπάθειες για τη θέσπιση θέσεων για τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες να είναι ανοικτές για τους σεξουαλικό προσανατολισμό, χωρίς το φόβο της σύλληψης.
Μετά τις ταραχές Stonewall, οι ομοφυλόφιλοι και οι λεσβίες μέσα σε έξι μήνες, δύο οργανώσεις ομοφυλοφίλων ακτιβιστής σχηματίστηκαν στη Νέα Υόρκη, με επίκεντρο αντιπαράθεσης τακτικές και τρεις εφημερίδες είχαν συσταθεί για την προώθηση των δικαιωμάτων για τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες. Μέσα σε λίγα χρόνια, οι ομοφυλοφιλικές οργανώσεις ιδρύθηκαν σε όλη την ΗΠΑ και τον κόσμο. Στις 28 Ιουνίου 1970, οι πρώτες παρελάσεις Gay Pride πραγματοποιήθηκε στο Λος Άντζελες, Σικάγο και Νέα Υόρκη για τον εορτασμό της επετείου των ταραχών. Παρόμοιες πορείες διοργανώθηκαν και σε άλλες πόλεις. Σήμερα, οι Gay Pride εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο προς το τέλος του Ιουνίου για να σηματοδοτήσει τις ταραχές Stonewall.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *