Γ ε γ ο ν ό τ α
- 1788 – Πυρκαγιά καταστρέφει 856 κτήρια στη Νέα Ορλεάνη μετατρέποντας σε ερείπια το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.
- 1821 – Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα.
- 1960 – Έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για τη σύνδεση της Ελλάδας με την Ε.Ο.Κ., μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
- 1960 – Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική: Σφαγή στο Σάρπβιλ. Η αστυνομία ανοίγει πυρ εναντίον μίας ομάδας άοπλων μαύρων Νοτιοαφρικανών διαδηλωτών, σκοτώνοντας 69 άτομα.
- 1962 – Οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες γίνονται δεκτές ως αποδεικτικό υλικό στις ποινικές δίκες κατόπιν αποφάσεως του Αρείου Πάγου.
- 1962 – Κατά οιασδήποτε επεμβάσεως στον Λυκαβηττό τάσσεται το Τ.Ε.Ε. και, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο οποίος χαρακτηρίζει το λόφο «φυσικό αριστούργημα γλυπτικής και αρχιτεκτονικής».
- 1963 – Κλείνει το Αλκατράζ, η ομοσπονδιακή φυλακή, που βρίσκεται σε ένα νησί στο Σαν Φρανσίσκο.
- 1999 – Οι Bertrand Piccard και ο Brian Jones, γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι, που κάνουν το γύρο της Γης με αερόστατο.
- 2003 – Τις πρώτες πρωινές ώρες, ξεκινούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.
Γ ε ν ν ή σ ε ι ς
- 1839 – Μοντέστ Μουσόργκσκι, Ρώσος συνθέτης
- 1877 – Μωρίς Φαρμάν, Γάλλος πιλότος και σχεδιαστής αεροσκαφών
- 1902 – Σον Χάουζ, Αμερικανός μουσικός
Ήταν ένας από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες του Λαϊκού τραγουδιού και σπουδαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Έφερε επανάσταση στην ελληνική μουσική, και στο λαϊκό τραγούδι γενικότερα επινοώντας την τετράχορδη παραλλαγή του μπουζουκιού, αλλά και δημιουργώντας το πρώτο «κοσμικό κέντρο».Από μικρή ηλικία άρχισε ν΄ ασχολείται με τα λαϊκά όργανα και ξεκίνησε να μαθαίνει κοντά σε Θεσσαλονικιό μουσικοδιδάσκαλο αρχικά κιθάρα, μπουζούκι και στη συνέχεια ούτι. Έτσι από 15 ετών όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Ναύπλιο ο Μανώλης Χιώτης άρχισε να εργάζεται επαγγελματικά ως μουσικός. Το 1935, βλέποντας ότι με το «κλασικό» μπουζούκι δεν μπορούσε να αποδώσει γρηγορότερες σε ρυθμό μουσικές εκτελέσεις, προχώρησε στη μεγάλη καινοτομία προσθέτοντας άλλη μία χορδή στο όργανο δημιουργώντας έτσι το «τετράχορδο μπουζούκι», κι’ έτσι άνοιξε ο ορίζοντας για ασύλληπτες σε ταχύτητα εκτελέσεις. Ταυτόχρονα στη δεκαετία του 1950 πρώτος αυτός εφαρμόζει τη χρήση του ενισχυτή σε λαϊκό όργανο. Έτσι καινοτομώντας αρχίζει η περίοδος του αρχοντορεμπέτικου όπου πλέον το μπουζούκι γίνεται αποδεκτό και από την λεγόμενη υψηλή κοινωνία για χατίρι της οποίας άρχισε επιλέγοντας να γράφει τραγούδια με λατινοαμερικάνικο χαρακτήρα κυρίως του μάμπο. Αυτή η δεύτερη καινοτομία του, τον καθιέρωσε πλέον ως ηγέτη ιδιαίτερης μουσικής σχολής και τραγουδιού από το κοινό της εποχής του. Εκείνη ακριβώς την περίοδο ο αθηναϊκός τύπος τον αποκαλούσε «οδηγό του μπουζουκιού στα σαλόνια».
- 1942 – Κώστας Πολίτης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και προπονητής
- 1958 – Γκάρι Όλντμαν, Άγγλος ηθοποιός
- 1959 – Νομπούο Ουεμάτσου, Ιάπωνας συνθέτης
- 1960 – Άιρτον Σένα, Βραζιλιάνος οδηγός αγώνων
- 1978 – Ράνι Μούκερτζι, Ινδή ηθοποιός
- 1986 – Ρωμανός Αλυφαντής, Έλληνας κολυμβητής
Θ ά ν α τ ο ι
- 1801 – Αντρέα Λουκέσι, Ιταλός συνθέτης
- 1804 – Λουδοβίκος Αντώνιος του Ανγκιέ, Γάλλος πρίγκηπας
- 1892 – Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις, Ιταλός αστρονόμος
- 1910 – Ναντάρ, Γάλλος φωτογράφος
Είναι από τις σπάνιες περιτπώσεις που η ημερομηνία γεννήσεως συμπίπτει με την ημερομηνία θανάτου. Ο Μανώλης Χιώτης πέθανε αιφνίδια από καρδιακή ανεπάρκεια στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Αθήνας 20 προς 21 Μαρτίου του 1970. Η αγγελία του θανάτου του συγκίνησε το πανελλήνιο. Όλοι οι κρατικοί τότε ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί έκαναν ειδικά αφιερώματα, ενώ ο ημερήσιος Τύπος του απέδωσε ιδιαίτερους εγκωμιαστικούς τίτλους.
- 2010 – Βόλφγκανγκ Βάγκνερ, Γερμανός σκηνοθέτης
- 2014 – Κωστής Παπαγιώργης, Έλληνας συγγραφέας
Πηγή: nikosonline.gr