18/05/2024

Βουλευτής στην Αυστραλία απηύθηνε λόγο στα Ελληνικά! [Video]

0

Βουλευτής στην Αυστραλία απηύθηνε λόγο στα Ελληνικά!

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Melbourne_greek-flag-1728x800_cΈνας ελληνικής καταγωγής βουλευτής που απευθύνει τον εναρκτήριο λόγο του σε αυστραλιανό κοινοβούλιο στα ελληνικά, και μια ολόκληρη κοινότητα μεταναστών να βρίσκεται σε “αποστολή” διατήρησης και διάσωσης της ελληνικής γλώσσας. Αυτό τον Μάρτιο, τα ελληνικά ηχούν δυνατά απ’ άκρη σ’ άκρη της Αυστραλίας, χάρη στην καμπάνια “Speak Greek in March”.

Πριν από λίγες μέρες, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Εργατικών, Στηβ Δημόπουλος, εκφώνησε την πρώτη του ομιλία στο Κοινοβούλιο της Βικτόρια στα ελληνικά. Αφορμή, η δράση “Speak Greek in March”, που “τρέχει” αυτό τον μήνα στην Αυστραλία με πρωτοβουλία μελών της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας, και προτρέπει τους εκεί Έλληνες μετανάστες να μιλούν όσο το δυνατόν περισσότερο ελληνικά – στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο, στις κοινωνικές επαφές.

Ο Μάρτιος εξάλλου είναι ο κατεξοχήν “ελληνικός” μήνας για όλους τους Έλληνες της διασποράς, καθώς στις κοινότητές τους πραγματοποιούνται αυτό τον μήνα πολλές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

Ο διάσημος σεφ και εστιάτορας George Calombarisσυμμετέχει στην καμπάνια:

Το πρόγραμμα της καμπάνιας περιλαμβάνει ομιλίες, εκθέσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και δράσεις που δεν στοχεύουν μόνο σε ελληνικής καταγωγής κοινό αλλά και σε Αυστραλούς. Μάλιστα συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον και υποστήριξη και από Έλληνες μετανάστες σε άλλες χώρες.

Βασικός στόχος της καμπάνιας όσον αφορά στους Έλληνες, είναι να μάθουν καλύτερα ελληνικά τα παιδιά μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς. Εκτός από τους παραδοσιακούς τρόπους ενημέρωσης για τις εκδηλώσεις που περιλαμβάνει η καμπάνια, οι Ελληνοαυστραλοί λαμβάνουν υπενθυμίσεις στα κινητά τους τηλέφωνα προκειμένου να χρησιμοποιούν την ελληνική γλώσσα. Γιατί όσο οι γενιές διαδέχονται η μία την άλλη, η εκμάθηση της ελληνικής σε μια ξένη χώρα είναι λογικό να γίνεται δυσκολότερη. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ακόμα και στην Ελλάδα είναι πολλοί εκείνοι που δεν μιλούν και δεν γράφουν σωστά ελληνικά.

Αναφορικά με τους Αυστραλούς, βασικότερος στόχος της καμπάνιας είναι να καταδειχθεί η σημασία και η συμβολή της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό, και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και Αυστραλοί που δεν έχουν κάποια σχέση με την Ελλάδα, μαθαίνοντας έτσι για διάφορες πτυχές της χώρας μας.

Αν στην μακρινή Αυστραλία στόχος είναι να μιλούν περισσότερο ελληνικά, στην Ελλάδα ας είναι να τα μιλάμε και να τα γράφουμε σωστότερα…

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *