Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κλάους Νόμι (Ακούστε)

2

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κλάους Νόμι (Ακούστε)

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το
Σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου, το 1944 γεννήθηκε ο Γερμανός τραγουδιστής Κλάους Νόμι.
Ο Κλάους Νόμι (αληθινό όνομα Klaus Sperber), ήταν Γερμανός κοντρα-τενόρος, γνωστός για το φωνητικό του εύρος καθώς και για την εκκεντρική, απόκοσμη εμφάνισή του επί σκηνής.
Οι εμφανίσεις του ήταν φαντασμαγορικές παραστάσεις, στις οποίες ντυνόταν έξαλλα, φορούσε υπερβολικό μακιγιάζ, ενώ ήταν αναγνωρίσιμος από το χτένισμα – υπογραφή του. Το ρεπερτόριό του ήταν εξίσου παράξενο, περιλαμβάνοντας οπερατικές άριες με ηλεκτρονική διάθεση, καθώς και ποπ τραγούδια της δεκαετίας του 1960. Έγινε ευρύτερα γνωστός από τη συνεργασία του με τον Ντέιβιντ Μπάουι το 1979. Ο Νόμι πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1983 από επιπλοκές λόγω της νόσου του AIDS στην ηλικία των 39 ετών.
Γεννήθηκε στο Ίμμενστατ της Βαυαρίας. Τη δεκαετία του 1960 εργάστηκε ως ταξιθέτης στη Γερμανική Όπερα του τότε Δυτικού Βερολίνου. Μετά τις παραστάσεις συνήθιζε να τραγουδάει επί σκηνής πίσω απ’ το ριντώ για τους συναδέλφους του. Την ίδια περίοδο τραγουδούσε οπερατικές άριες στη βερολινέζικη γκέι ντισκοτέκ Kleist Casino.
Το 1972 έφυγε για τη Νέα Υόρκη, όπου αναμείχθηκε στην καλλιτεχνική σκηνή του East Village. Σύμφωνα με μια δοκιμιογραφική ταινία του Άντριου Χορν (Andrew Horn), ο Νόμι έκανε μαθήματα τραγουδιού, ενώ αυτοσυντηρούνταν εργαζόμενος ως ζαχαροπλάστης. Το ίδιο έτος εμφανίζεται σε μια σατιρική γκέι παρωδία της όπερας του Βάγκνερ Ο χρυσός του Ρήνου• υποδύεται τις Νύμφες (Rheinmaidens), ενώ την παραγωγή υπογράφει ο Charles Ludlam’s με την Ridiculous Theater Company.
To 1978, στη Νέα Υόρκη, παίρνει μέρος στο “New Wave Vaudeville”, ένα τετραήμερο δρώμενο του David McDermott. Η αντίδραση του κόσμου είναι τόσο θετική, που σύντομα λαμβάνει προσκλήσεις για εμφανίσεις στα κλαμπ όλης της Νέας Υόρκης.
Την ίδια εποχή γνωρίζει τον Κρίστιαν Χόφμαν, ο οποίος γίνεται μαέστρος του και του γράφει πλήθος τραγουδιών: τα “The Nomi Song”, “Total Eclipse”, “After The Fall” και “Simple Man” αποτελούν κάποιες από τις πιο γνωστές επιτυχίες του Νόμι. Το μουσικό τους σχήμα εμφανίζεται σε διάφορα κλαμπ του Μανχάταν, μέχρι που οι μεταξύ τους διαφωνίες οδήγησαν τον Νόμι να συνεχίσει την καριέρα του ως σολίστας.
Το όνομά του έφτασε στα αυτιά του Ντέιβιντ Μπάουι, ο οποίος θέλησε να τον συναντήσει. Σύντομα τον προσέλαβε μαζί με τον συνεργάτη του Joey Arias ως περφόρμερ και βοηθούς τραγουδιστές, για μια εμφάνισή του στην τηλεοπτική εκπομπή Saturday Night Live. Ο Νόμι εντυπωσιάστηκε βαθιά από το πλαστικό φράκο που φορούσε ο Μπάουι στην παράσταση, και παρήγγειλε ένα ίδιο. Συνταιριάζοντάς το με το ανάλογο μακιγιάζ, το φορούσε μέχρι τους τελευταίους μήνες της ζωής του.
Απεβίωσε όντας ασθενής στο Νοσοκομείο Sloan Kettering Hospital Center της Νέας Υόρκης• υπήρξε από τις πρώτες προσωπικότητες που πέθαναν από αίτια σχετιζόμενα με το AIDS. Οι στάχτες του σκορπίστηκαν πάνω από τη νέα πατρίδα του, τη Νέα Υόρκη.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ekzbxC_gsag&list=PL1yN6yZNSUJ0OUA4HEOZ_W0AEWhcKW0tD]

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=RsqsQVzqiis]

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

2 thoughts on “Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κλάους Νόμι (Ακούστε)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *