24/04/2024

Πως γλιτώσαμε από τον δικομματισμό χάρη στο εκλογικό σύστημα.

0

Πως γλιτώσαμε από τον δικομματισμό χάρη στο εκλογικό σύστημα.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Το εκλογικό αποτέλεσμα «προφύλαξε» τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ από την υποχρέωση σχηματισμού κυβέρνησης.

Ενδεχομένως και τη χώρα. Το άθροισμα εδρών τους είναι 149.
Το εκλογικό σώμα σαφώς αποδοκίμασε το δικομματικό πελατειακό σύστημα. Για να ακριβολογούμε το κατεδάφισε.
Η αριθμητική του εκλογικού νόμου – ο εμπνευστής του Π. Παυλόπουλος, εμπνευστής και του βασικού μετόχου μαζί με τον Ε. Βενιζέλο εξελέγη βουλευτής – και τα άρθρα του Συντάγματος οδηγούν σε ένα μόνο πολιτικά δυνατό σενάριο.
Κυβέρνηση Τσίπρα με ψήφο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που δίνει 112 βουλευτές. Μη προσέλευση Ν.Δ. στην ψηφοφορία ψήφου εμπιστοσύνης ώστε κατά το Σύνταγμα να απαιτούνται μόνο 120 ψήφοι. Λείπουν 8. ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής αποκλειομένων ρυθμιστές είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο κ. Καμμένος.
Προφανώς η προεκλογική ρήση και φασαρία που είχε ξεσηκώσει η δήλωση του κ. Τσίπρα «αν μας λείπουν 5-6 ψήφοι και τις δώσει ο Καμμένος» τώρα γίνονται αντιληπτά με άλλο μάτι.
Το εγχείρημα της κυβέρνησης Τσίπρα πρέπει να επιχειρηθεί!
Για τρεις λόγους.

Συγκεντρώνει αμέσως ή εμμέσως το σύνολο των δυνάμεων της Βουλής πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής, δηλαδή πλην Λακεδαιμονίων και εκλογικού ατυχήματος.
Υποθέτοντας όχι αβάσιμα, ότι και οι δυνάμεις εκτός κοινοβουλίου θα συναινούσαν, είναι λύση εθνικής σχεδόν συναίνεσης.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι γίνεται σεβαστή η θέληση , πολιτικά, του εκλογικού σώματος. Επαναδιαπραγμάτευση μνημονίου. Η εντολή μιας τέτοιας κυβέρνησης είναι στην ουσία μία και μοναδική.
Να πάει στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι , στο Βερολίνο και όπου αλλού, με ή χωρίς τους Βενιζέλους και να ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα: αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων που ισχυρίσθηκε ο κ. Τσίπρας και ό,τι άλλο εγκρίνει η Βουλή.
Οφείλει ο πολιτικός κόσμος και ο κ. Τσίπρας να προσπαθήσουν. Η Ρόδος είναι εδώ και το πήδημα πρέπει να γίνει!
Οι Έλληνες πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε και τι μπορούμε. Χωρίς φαντασιώσεις αλλά και χωρίς ηττοπάθειες.

Ο τρίτος λόγος δεν είναι ο λιγότερο σημαντικός. Αν κάτι τέτοιο γίνει , με ορίζοντα να έχουν όλα τελειώσει έως 20 Ιουνίου, η Ελλάδα θα έχει γυρίσει σελίδα ακόμη και εάν δεν πετύχουμε τίποτα και πάμε σε εκλογές με το μνημόνιο σε πλήρη ισχύ.
Θα έχουμε κερδίσει περηφάνια, τσαμπουκά και αυτογνωσία. Θα πάψουμε να λέμε ανοησίες από το ότι μας ψεκάζουν έως πως για όλα φταίνε οι Εβραίοι και η Σιών.
Θα σοβαρευτούμε και θα εκτιμήσουμε τους εκπροσώπους μας, όλους κατ΄αναλογία προσφοράς, γιατί επιτέλους δούλεψαν παραγωγικά κι ας μου επιτραπεί «αντρίκια».
Ανάπτυξη είναι πρώτα απ όλα το ηθικό δικαίωμα της αυτοεκτίμησης και η αισιοδοξία που παράγει η κοινή προσπάθεια, ο σκοπός.
Και θα έχουμε κερδίσει κύρος στην Ευρώπη και αναγνώριση σε λαούς και κυβερνήσεις.

Γι αυτό κυβέρνηση Τσίπρα. Είναι στο χέρι του και εξαρτάται από τον κ. Καμμένο.

Πηγή: Newsit.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *