20/04/2024

Πελοπόννησος: Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο

0

Εκδηλώσεις που δεν είναι μόνο μουσικές, αλλά και θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις χορού, παρατήρηση έναστρου ουρανού, θέατρο σκιών και ξεναγήσεις, οι οποίες ξεκινούν αυτό το Σαββατοκύριακο 5 & 6 Αυγούστου και κορυφώνονται την ημέρα του ολόγιομου φεγγαριού, στο πλαίσιο της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

Πρόκειται για τον θεσμό, που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από το 2002, με τη βοήθεια των υπηρεσιών του και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Συνολικά 115 χώροι, μνημεία και μουσεία της χώρας θα υποδεχθούν 93 εκδηλώσεις, ενώ 22 από αυτούς τους χώρους θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό χωρίς τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» στη Βραυρώνα, η Ανδριάννα Μπάμπαλη στο Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα, ο Haig Yazdjian στο Γαλάτσι, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου στον αρχαιολογικό χώρο Πρόερνας – Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας, ο Διονύσης Τσακνής στο αρχαίο θέατρο Μαντινείας στην Αρκαδία, ο Μάριος Φραγκούλης στον αρχαιολογικό χώρο Μαλίων στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Γιάννης Κότσιρας στον χώρο του Ενετικού Λιμένος Κάστρου Ναυπάκτου, οι αδελφές Σουζάνα και Ελένη Βουγιουκλή στον αρχαιολογικό χώρο Απτέρας στα Χανιά, είναι μερικά από τα ονόματα που με τις συναυλίες τους πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις για την αυγουστιάτικη πανσέληνο της Δευτέρας 7 Αυγούστου.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Μουσική εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο της οδού Τριακοσίων στη Σπάρτη, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017 και ώρα 21:00, με ελεύθερη είσοδο, διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και με τη στήριξη του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του δήμου Σπάρτης.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των καθιερωμένων εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού για την πανσέληνο του Αυγούστου. Παράλληλα με την εκδήλωση, εγκαινιάζεται και αποδίδεται σε κοινή χρήση μία αρχιτεκτονική πρόταση ένταξης αρχαιοτήτων που έχουν έρθει στο φως μέσω σωστικών ανασκαφών, στο σύγχρονο αστικό τοπίο, η οποία υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013» του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Όσον αφορά την εκδήλωση, η ερμηνεύτρια Αθηνά Χιώτη και ο πιανίστας Κώστας Γιαξόγλου ως Osmosis Duet, θα παρουσιάσουν «Ιστορίες κάτω από τον ίσκιο της Πανσέληνου» σε έναν ατμοσφαιρικό χώρο της Σπάρτης. Ένα μοναδικό αφιέρωμα που ζωντανεύει μύθους και ιστορίες συλλεγμένες από τον μουσικό χάρτη της Μεσογείου. Μια μουσική βραδιά για τα μυστικά κι ανομολόγητα οδοιπορικά της ζωής που εμπνέονται ή φτάνουν στο αποκορύφωμά τους κάτω από τον ίσκιο της Πανσέληνου.

Ως προς τον αρχαιολογικό χώρο της οδού Τετρακοσίων, οι αρχαιότητες που έχουν ανακαλυφθεί αφορούν τρία μνημεία:

-Έναν ναό σταυροειδή εγγεγραμμένο με τρούλο, που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας το 1984. Ο ναός, που έχει θεμελιωθεί πάνω σε αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, χρονολογείται στα τέλη του 10ου αιώνα, εποχή την οποία σφραγίζει η παρουσία και η δράση στην περιοχή, του όσιου Νίκωνα του «Μετανοείτε».

-Eπίσης, ένα υστερορωμαϊκό βαλανείο και ένα βυζαντινό λουτρό, που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας το 1964-1965 σε ιδιοκτησίες, οι οποίες απαλλοτριώθηκαν από το ελληνικό δημόσιο. Στο υστερορωμαϊκό βαλανείο υπάρχουν χώροι για θερμό, χλιαρό και ψυχρό/κρύο λουτρό και ψηφιδωτά δάπεδα. Είναι κοντά στον δρόμο που οδηγεί βόρεια στην Ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης. Το βαλανείο χρονολογείται από τα μέσα του 3ου αιώνα έως και τα τέλη του 4ου αιώνα μ. Χ.

Σημειώνεται ότι τμήμα του υστερορωμαϊκού βαλανείου μετατράπηκε στους βυζαντινούς χρόνους σε λουτρό, που χρονολογείται στα τέλη του 10ου αιώνα με αρχές του 11ου αιώνα μ. Χ. Πιθανόν μαζί με τον σταυροειδή εγγεγραμμένο με τρούλο ναό και τμήμα βυζαντινού ελαιοτριβείου, που βρέθηκε βορειότερα, αποτελούν μια μνημειακή ενότητα η οποία μπορεί να ερμηνευτεί ως ένα μοναστηριακό συγκρότημα στη μεσοβυζαντινή Λακεδαιμονία. Η ενότητα βρισκόταν εκτός της τειχισμένης Ακρόπολης, όπως αναφέρουν και οι γραπτές πηγές για τον βίο του όσιου Νίκωνα της Σπάρτης.

Φρούριο Παλαμηδίου: Μουσική συναυλία με  την Ευανθία Ρεμπούτσικα. Ώρες που θα παραμείνει ο χώρος ανοιχτός για το κοινό : 21.00 – 24.00 Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ναυπλιέων.

Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Ισθμίας: Ο χώρος και το Μουσείο θα παραμείνουν ανοικτά από τις 20.00 έως και τις 24.00 , θα γίνει ξενάγηση και θα παρουσιαστεί στο αίθριο του Μουσείου ομιλία με θέμα την αρχαιοαστρονομία και την απεικόνιση των ουρανίων σωμάτων στην αρχαία ελληνική τέχνη.

Αρχαιολογικός Χώρος Ανακτόρου Νέστορος: Βραδιά μουσικής με έργα από το ρεπερτόριο της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης (ιταλικό και ρωσικό τραγούδι) με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Πύλου Νέστορος στον πραύλιο χώρο του ανακτόρου Νέστορος.  Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει κλειστός και θα ανοίξει μόνο μετά το πέρας της συναυλίας επισκέψιμος έως τις 00.30

Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Μεσσήνης: Κονσέρτο εγχόρδων νέων της Ακαδημίας της Βιέννης από το μουσικό σύνολο “Young Master players” που οργανώνεται με πρωτοβουλία του Δήμου Μεσσήνης. Ο χώρος θα παραμείνει κλειστός εκτός από την είσοδο έως το αρχαίο θέατρο.

Αρχαιολογικός Χώρος Κάστρου Καλαμάτας: Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης έως τις 24:00.

Αρχαίο Θέατρο Μαντινείας: “Πανσέληνος Αυγούστου”. Συναυλία με τον Διονύση Τσακνή και μικρό σύνολο ορχήστρας

Κάστρο Παραλίου Άστρους: Επετειακό Ρεσιτάλ ενός πιάνου και μίας φωνής στο Κάστρο του Παραλίου Άστρους και στον περιβάλλοντα χώρο με παράλληλη έκθεση φωτογραφίας με θεματολογία από την περιοχή του κάστρου. Τίτλος εκδήλωσης “Στο φως του φεγγαριού”

Μουσείο Τσικλητήρα: Έκθεση Συλλογή RENE PUAUX (έναντι Δημαρχείου Πύλου – Παλιό Λιμάνι)- Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20.00 έως 24.00

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *