Πανηλίθιο αποδείχθηκε ένα “Έξυπνο” ηχείο που κατέγραψε καυγά και το έστειλε σε άσχετο!

0

Μια κωμωδία παρεξηγήσεων στην εποχή του Διαδικτύου των Πραγμάτων: Έξυπνο ηχείο-ωτακουστής κατέγραψε ιδιωτική οικογενειακή συνομιλία, την οποία έστειλε τυχαία σε τρίτο!

Μπορεί σήμερα να τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος Γενικός Κανονισμός της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, κάτι που έχει δημιουργήσει σχεδόν πανικό σε πολλές εταιρείες, όμως στην εποχή του Διαδικτύου των Πραγμάτων -και όχι απλώς του Διαδικτύου- η διαρροή των πιο προσωπικών δεδομένων σε τρίτους, μπορεί να γίνει με τον πιο απρόσμενο τρόπο, όπως ανακάλυψε μια οικογένεια στις ΗΠΑ.

Ο προσωπικός ψηφιακός βοηθός Amazon Alexa, που βρισκόταν ενσωματωμένος στο «έξυπνο» ηχείο Echo της οικογένειας στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, κατέγραψε μια συνομιλία που έκανε ένα ζευγάρι μέσα στο σπίτι του και μετά έστειλε το ψηφιακό ηχητικό αρχείο-και εν αγνοία του ζευγαριού- σε κάποιον άλλο άνθρωπο, το όνομα του οποίου περιλαμβανόταν στις «επαφές» του ζευγαριού.

Ο έκπληκτος αθέλητος ωτακουστής, ο οποίος μάλιστα ήταν υπάλληλος του συζύγου, βρέθηκε να ακούει το ζευγάρι να μιλάει για το ξύλινο πάτωμά του. Τους ενημέρωσε αμέσως για το συμβάν (διακινδυνεύοντας κάτι μεταξύ προαγωγής και απόλυσης!) και το ζευγάρι έμεινε ακόμη πιο έκπληκτο. Στην αρχή νόμιζε ότι ο γνωστός τους τούς έκανε πλάκα, όταν όμως τους είπε από το τηλέφωνο λεπτομέρειες από τη συζήτηση που είχε ακούσει, τότε το ζευγάρι δεν πίστευε στα αυτιά του.

«Ένιωσα θύμα παραβίασης, πλήρους παραβίασης της ιδιωτικότητάς μου. Αμέσως είπα στον εαυτό μου ότι δεν πρόκειται ποτέ ξανά να συνδέσω αυτή τη συσκευή στο διαδίκτυο, επειδή δεν μπορώ να την εμπιστευθώ» δήλωσε η σύζυγος.

Η Amazon έκανε λόγο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το BBC, για «μια απίθανη αλυσίδα γεγονότων», λέγοντας ότι η Alexa παρερμήνευσε τη συζήτηση, με τελικό αποτέλεσμα να στείλει την ηχογράφηση μέσω διαδικτύου σε μια τυχαία επαφή του ζευγαριού.

Η Alexa, που εκτός από τα ηχεία Echo βρίσκεται και σε άλλες συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη, έχει προγραμματισθεί να ξεκινά την ηχογράφηση, όταν ακούει το όνομά της ή κάποια άλλη λέξη της επιλογής των χρηστών. Αυτό όμως σημαίνει ότι αν π.χ. η ανοιχτή τηλεόραση παίξει μια λέξη που μοιάζει με το Alexa, η «έξυπνη» συσκευή μπορεί να ενεργοποιηθεί ξαφνικά – και κανείς στο δωμάτιο να μην το καταλάβει αυτό.

Και πώς έφθασε στο σημείο να στέλνει σε τρίτους την ηχογράφηση; Σύμφωνα με την Amazon, η Alexa «παράκουσε» για δεύτερη φορά, νομίζοντας πως στη διάρκεια της συζήτησης για το πάτωμά τους οι χρήστες (το ζευγάρι) είπαν την εντολή «στείλε μήνυμα».

Αλλά μήνυμα σε ποιον; Κι εδώ φθάνουμε πλέον στο αποκορύφωμα των παρεξηγήσεων (που θυμίζει πλέον θεατρική κωμωδία παρεξηγήσεων σε σύγχρονη ψηφιακή εκδοχή…), καθώς, σύμφωνα με την Amazon, η Alexa ρώτησε δυνατά «σε ποιόν;».

Το ζευγάρι, πάνω στην κουβέντα, δεν άκουσε την Alexa, αλλά η Alexa για τρίτη φορά “παράκουσε” και εξέλαβε κάποια λέξη από το διάλογο του ζευγαριού ως το όνομα ενός συγκεριμένου ανθρώπου (του υπαλλήλου του συζύγου), στον οποίο θα έπρεπε να στείλει την ηχογράφηση.

Στη συνέχεια (αν είναι δυνατόν…), η Alexa ζήτησε να επιβεβαιώσει το όνομα που θα έστελνε την ηχογράφηση και ρώτησε «σε αυτό το όνομα, σωστά;». Και για τέταρτη φορά νόμιζε ότι άκουσε τη λέξη «σωστά». Και το έκανε!

Η Amazon, η οποία έχει μεγάλες φιλοδοξίες για την Alexa, έχει κάθε λόγο να απεχθάνεται την αρνητική δημοσιότητα, ιδίως σε θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας. Εκατομμύρια πελάτες της Amazon έχουν κάνει ηλεκτρονικές αγορές με τη βοήθεια της Alexa και η φωνή της «ζωντανεύει» όλο και περισσότερες «έξυπνες» συσκευές.

Η αμερικανική εταιρεία διαβεβαίωσε ότι «εξετάζει το ζήτημα, ώστε στο μέλλον να είναι ακόμη λιγότερο πιθανό ότι θα συμβεί κάτι παρόμοιο». Θα πρέπει όμως να προσέξει κανείς ότι, και μετά τις όποιες βελτιώσεις, η εταιρεία δεν διαβεβαιώνει ότι αποκλείεται να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, απλώς θα είναι λιγότερο πιθανό.

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *