20/04/2024

Πέθανε ο ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ, ο αξέχαστος Λώρενς της Αραβίας και Δρ Ζιβάγκο.

0

 

Πέθανε, σήμερα, μετά από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 83 ετών, ο Αιγύπτιος ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ, ο οποίος είχε αγαπηθεί από το κοινό για τους ρόλους του σε μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες όπως τα Λώρενς της Αραβίας και Δρ Ζιβάγκο.

Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο ατζέντης του, Στηβ Κένις, ο οποίος, όπως μεταδίδει το BBC, είπε ότι ο Σαρίφ “υπέστη καρδιακή προσβολή, σήμερα το απόγευμα, σε νοσοκομείο στο Κάιρο”.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ο ατζέντης του είχε επιβαβαιώσει ότι ο Σαρίφ έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ο Ομάρ Σαρίφ είχε κερδίσει δύο Χρυσές Σφαίρες και ήταν υποψήφιος για ένα Όσκαρ, για την εκπληκτική ερμηνεία του ως Σερίφ Αλί, στην κλασική ταινία Λώρενς της Αραβίας (1962).

image
Στον Λώρενς της Αραβίας (1962)
Μία τρίτη Χρυσή Σφαίρα εξασφάλισε με την εντυπωσιακή του ερμηνεία στον ομώνυμο ρόλο, στο νέο αριστούργημα του Ντέιβιντ Λιν, Δρ Ζιβάγκο, τρία χρόνια αργότερα. (1965).

image
Δρ Ζιβάγκο (1965)
Εκτός από σπουδαίος ηθοποιός, ο Ομάρ Σαρίφ συγκαταλέγονταν κάποτε ανάμεσα στους καλύτερους παίκτες Μπριτζ, παγκοσμίως.

Το 2003, σε ηλικία 71 ετών, ο μεγάλος Αιγύπτιος ηθοποιός, στο Φεστιβάλ της Βενετίας, μοιράστηκε το Βραβείο Κοινού για τον Καλύτερο Άνδρα Ηθοποιό για την ταινία Ο Κύριος Ιμπραήμ και τα Λουλούδια του Κορανίου.

image
Μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του Σαρίφ (2012)
Το Νοέμβριο του 2005 τιμήθηκε από την UNESCO με το μετάλλιο Σεργκέι Άιζενσταϊν, σαν αναγνώριση της αξιοπρόσεκτης προσφοράς του στην ποικιλότητα του παγκόσμιου κινηματογράφου και του πολιτισμού. Πρόκειται για πολύ σπάνιο μετάλλιο, καθώς μπορεί να απονεμηθεί συνολικά 25 φορές.

Τελευταία ταινία στην οποία συμμετείχε, ήταν το 10.000 π.Χ., παραγωγής 2010. Συνολικά, στη μεγάλη καριέρα του, έπαιξε σε περισσότερες από 100 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ταινίες.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *