Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων και οι πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις, τονίζεται πως οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, και συνεπώς είναι βέβαιο πως αν εφαρμοστεί αύξηση θα χαθούν πάνω από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 κι έπειτα.
Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 8 με 10% – δηλαδή στα επίπεδα των ανταγωνιστικών αγορών – προτείνουν ομόφωνα οι πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις που είναι μέλη του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ασχέτως των τουριστικών υπηρεσιών που η καθεμία προσφέρει.
Οι ενώσεις επισημαίνουν ότι στηρίζουν την προσπάθεια για την επίτευξη επωφελούς συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους, όμως επισημαίνουν πως και άλλες χώρες διατηρούν ευνοϊκό καθεστώς σε ευαίσθητες νησιωτικές περιοχές, όπως τα Κανάρια Νησιά (0%), ή η Κορσική με (2%).
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα μέλη του τουριστικού κλάδου τονίζουν ότι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν για ακόμα μια χρονιά την ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας στο βαθμό που τους αναλογεί στα έσοδα του κράτους.
Παράλληλα, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δεν μπορούν αν απορροφήσουν μεγαλύτερη αύξηση του ΦΠΑ, και συνεπώς «είναι βέβαιο» ότι θα χαθούν «περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά».
Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν ξενοδόχοι και επιχειρηματίες του τουρισμού τις συνέπειες που θα έχει για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού πακέτου η προτεινόμενη αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για νέα λουκέτα στην αγορά από την αδυναμία των μονάδων να αντέξουν τις επικείμενες- όπως όλα δείχνουν- φορολογικές επιβαρύνσεις. Ήδη ιδιοκτήτες μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε Ρόδο, Κω, Κρήτη και νησιά του Ιουνίου, που δέχονται και το μεγαλύτερο όγκο των τουριστών από τους ξένους tour operators, τονίζουν πως η αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα επιφέρει σαρωτικό χτύπημα στην τουριστική ζήτηση, κάνοντας παράλληλα έκκληση να “προστατευθεί” η αναπτυξιακή προοπτική του τουρισμού και να υπάρξει έδαφος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Μεγάλοι ξενοδόχοι της Ρόδου πιο συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι μια αύξηση στον ΦΠΑ στα νησιά θα φέρει μεγαλύτερη ύφεση, λιγότερες θέσεις εργασίας και λιγότερα εισοδήματα, όπως άλλωστε έχει αποδειχτεί από μελέτες που έχουν γίνει για τις συνέπειες από την αλλαγή των συντελεστών. Και αυτό καθώς τα ξενοδοχεία θα μετακυλήσουν στον πελάτη την αύξηση του ΦΠΑ, γεγονός που εκτιμάται ότι θα στρέψει το ενδιαφέρον σε άλλους προορισμούς, λιγότερο ακριβούς. Συμπληρώνουν επίσης πως στα συμβόλαια με τους tour operators δεν υπάρχει δυνατότητα για αύξηση μεγαλύτερη του 5% στα πακέτα, διαφορετικά οι συμφωνίες δεν θα υπογραφούν.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ξενοδόχοι της Κρήτης, οι οποίοι κάνουν λόγο για κατεδάφιση όλης της τουριστικής ανόδου που επιτεύχθηκε την προηγούμενη τριετία, σημειώνοντας ότι είτε ο ΦΠΑ στη διαμονή εκτοξευτεί στο 18%, είτε στο 13%, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές, με απώλειες που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και τους 500 χιλ. τουρίστες την επόμενη σεζόν, ενώ αντίστοιχα οι τουριστικές εισπράξεις θα καταγράψουν βουτιά 7-8%.
Επιχειρηματίες από νησιά που έχουν σήμερα μειωμένο συντελεστή αναφέρουν επίσης πως η αύξηση του ΦΠΑ δεν θα λύσει το πρόβλημα των εσόδων του κράτους, αντιθέτως θα αυξήσει το κόστος ζωής στα νησιά και θα ευνοήσει ακόμη περισσότερο τη φοροδιαφυγή.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης έχει κάνει γνωστή πρόταση για ένα μέσο όρο ΦΠΑ (διανυκτέρευση και εστίαση) 9% ή τουλάχιστον 11%, μέσω των οποίων θα είναι εφικτό να διατηρήσει ο τουρισμός την ανταγωνιστικότητα του συγκριτικά με τους υπόλοιπους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Σύμφωνα λοιπόν με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο ο ΦΠΑ στη διαμονή να πάει στο 7% και στην εστίαση στο 14% (μέσος όρος 9%) είτε να υπάρξει κοινός συντελεστής στο πακέτο στο 11%, και για τη διανυκτέρευση και στα εστιατόρια. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει ΦΠΑ στην εστίαση 13% και 6,5% στη διαμονή. Όπως συμπληρώνει η διοίκηση του Συνδέσμου, η αύξηση της φορολογίας σε επίπεδα πάνω από τον ανταγωνισμό θα αποτελέσει το μεγαλύτερο υφεσιακό μέτρο, το οποίο αναμένεται να πλήξει κυρίως τις μικρότερες τουριστικές επιχειρήσεις.
Πηγή: skai.gr
capital.gr