Ο ιός Ζίκα «χτύπησε» και την Ευρώπη – Όλα όσα πρέπει να μάθετε[Video]

0

Ο ιός Ζίκα «χτύπησε» και την Ευρώπη

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων του ιού Ζίκα σε έξι χώρες της ηπείρου.
Ο ιός, ο οποίος μεταδίδεται από τα κουνούπια και προκαλεί σοβαρές δυσμορφίες στα έμβρυα, έχει εντοπιστεί στη Βρετανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Δανία και την Ελβετία, γεγονός που προκαλεί ανησυχία τόσο στις Αρχές των συγκεκριμένων χωρών, όσο και σε αυτές των υπολοίπων ευρωπαϊκών.

Μέχρι στιγμής, στους ασθενείς δεν περιλαμβάνεται καμία εγκυμονούσα.
Στη Δανία ο ιός εντοπίστηκε σε έναν νεαρό που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κεντρική και Νότια Αμερική, όπως ανακοινώθηκε χθες από το νοσοκομείο του Όρχους.
Δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στην Ελβετία. Πρόκειται για δύο πρόσωπα που επέστρεψαν από την Αϊτή και την Κολομβία και δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν, διευκρίνισε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Υγείας (OFSP).
Τις τελευταίες ημέρες, οι βρετανικές υγειονομικές Αρχές ανέφεραν ότι εντόπισαν τρία κρούσματα, Βρετανούς που είχαν ταξιδέψει στην Κολομβία, το Σουρινάμ και τη Γουιάνα, ενώ δέκα είναι τα κρούσματα στην Ολλανδία, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.
Από την πλευρά της, η Πορτογαλία ανακοίνωσε χθες ότι εντοπίστηκαν τέσσερις ασθενείς που είχαν ταξιδέψει στη Βραζιλία. Έχουν ήπια μορφή της ασθένειας και κανείς τους δεν χρειάστηκε νοσηλεία.
Στην Ιταλία, τέλος, είχαν εντοπιστεί τέσσερα κρούσματα το 2015. Επρόκειτο για ταξιδιώτες που είχαν επισκεφθεί τη Βραζιλία, όλοι τους όμως έχουν αναρρώσει πλήρως.
Τι είναι ο ιός Ζίκα;
Είναι ένας ιός που μεταφέρεται από τα κουνούπια και προκαλεί πυρετό. Πήρε το όνομά του από δάσος της Ουγκάντα, όταν και ταυτοποιήθηκε σε μαϊμού, κατά τη διάρκεια επιδημία κίτρινου πυρετού, το 1947.
Πως μεταδίδεται;
Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται από το είδος κουνουπιών Aedes, τα οποία επίσης ευθύνονται για την εξάπλωση του δάγγειου πυρετού, του κίτρινου πυρετου και του ιού Chikungunya. Μία μολυσμένη μητέρα το μεταφέρει στο νεογέννητο παιδί της. Έχει καταγραφεί μία περίπτωση που μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Μέσα σε διάστημα 3-12 ημερών μετά το δάγκωμα του κουνουπιού εμφανίζονται συμπτώματα πυρετού, φαγούρας, πονοκεφάλων, πόνων στις αρθρώσεις κτλ.
Πως θεραπεύεται;
Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο και οι ταξιδιώτες στη Λατινική Αμερική λαμβάνουν οδηγίες για να αποφεύγουν το δάγκωμα των κουνουπιών.
Γεωγραφική διασπορά
Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις στην Αφρική, στην νοτιοανατολική Ασία, στα νησιά του Ειρηνικού και βρίσκεται σε έξαρση αυτήν την εποχή στη Λατινική Αμερική.
Τι είναι η μικροκεφαλία
Η μικροκεφαλία είναι μια νευρολογική πάθηση που προσβάλλει νεογνά και έχει σαν αποτέλεσμα να γεννιούνται με αφύσικα μικρά κεφάλια, κάτι που προκαλεί προβλήματα ανάπτυξης, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και θάνατο. Ο αυξημένος αριθμός παιδιών που πάσχουν από την ασθένεια και ταυτόχρονα εντοπίστηκε στον οργανισμό τους ο ιός Ζίκα αποδεικνύει τη σύνδεση των δύο γεγονότων σύμφωνα με τους ειδικούς.
Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες ο ιός εντοπίστηκε και σε ενήλικο στο Τέξας των ΗΠΑ, ο οποίος πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Λατινική Αμερική.
Χιλιάδες βρέφη-θύματα στη Βραζιλία
Ο Ζίκα, προκάλεσε τεράστια ανησυχία στη Βραζιλία στις αρχές του 2015, όταν συνδέθηκε για πρώτη φορά με την μικροκεφαλία, Περισσότερες από 2.400 περιπτώσεις που συνδέονταν με την μικροκεφαλία αναφέρθηκαν το 2015 στη χώρα, ενώ το 2014, οι περιπτώσεις δεν ξεπερνούσαν τις 147.
Όπως διαπίστωσαν οι γιατροί, οι περισσότερες από τις εγκύους που διαγνώστηκαν με Ζίκα, είχαν ήπιο πυρετό, εξανθήματα και πονοκεφάλους.
Οι γιατροί στη Βραζιλία, ερευνούν 29 «ύποπτους» θανάτους βρεφών, έπειτα από μία αυτοψία που έγινε στις 28 Νοεμβρίου και που συνδέει το θάνατο ενός βρέφους που γεννήθηκε με μικροκεφαλία και το οποίο διαγνώστηκε με Ζίκα. «Αυτή είναι μία άνευ προηγουμένου κατάσταση στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας της χώρας.

 

Πηγή:cnn.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *