Ο Δήμαρχος Κορινθίων στην λαϊκή συνέλευση του Λεχαίου

0

Β.Νανόπουλος: «Είμαστε έμπρακτα στο πλευρό σας, με ενέργειες και έργα ακόμα και εκτός αρμοδιότητας μας»

Στο κάλεσμα των παραγωγών της δημοτικής ενότητας Άσσου – Λεχαίου για ανοιχτή συζήτηση με αντικείμενο το νερό, ανταποκρίθηκε ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο Λεχαίου με αρκετά μεγάλη συμμετοχή παραγωγών και διήρκησε πλέον των 2,5 ωρών.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε στην πρώτη του τοποθέτηση τους παρευρισκόμενους παραγωγούς για τις ενέργειες που ο δήμος έχει υλοποιήσει ακόμα και πέραν των αρμοδιοτήτων του αλλά και για εκείνες που έχει δρομολογήσει.

Συγκεκριμένα:

Ενέργειες του δήμου και του δημάρχου εξασφάλισαν το καλοκαίρι ποσότητες ύδατος ώστε να μην καταστραφούν σε ολοκληρωτικό βαθμό οι καλλιέργειες. Υπήρξε προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου στον ΑΟΣΑΚ και δέσμευση του σε ιδιώτες με γεωτρήσεις για την συνδρομή τους ώστε να εξασφαλιστούν οι σωτήριες ποσότητες. «Το ίδιο θα πράξουμε και  την επόμενη χρονιά. Δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου όμως ο δήμος θα το πράξει για να στηρίξει τους παραγωγούς του» είπε ο Βασίλης Νανόπουλος.
Ενέργειες του δήμου και του δημάρχου έδωσαν στους κατοίκους του Ζευγολατιού τους καλοκαιρινούς μήνες νερό στις βρύσες τους όταν το χωριό ήταν σε απόγνωση.
Ενέργειες του δήμου και του δημάρχου για τον έλεγχο του δικτύου και την απαλοιφή του φαινομένου της κλοπής του νερού από επιτηδείους. Κατατέθηκαν μηνύσεις και οι υπόλογοι οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη.
Ολοκλήρωση του έργου του Βιολογικού για την αξιοποίηση του συνόλου των υδάτων για άρδευση μέσα από τριτοβάθμια επεξεργασία. Υπολείπονται μόνο 100 μέτρα για την παράδοση του έργου που δεν θα λύσει μεν το πρόβλημα αλλά θα το ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό.

Στις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί:

Κατασκευή νέων μικροφραγμάτων που θα δεσμεύσουν τις ποσότητες των υδάτων αποτρέποντας την κατάληξή τους στην θάλασσα. Ο Δήμος σε συνεννόηση με την Περιφέρεια δρομολογεί τέτοια μικροφράγματα σε Άγιο Βασίλειο – Αθίκια, Κλένιες και Σπαθοβούνι ενισχύοντας τα υπάρχοντα.
Δημοπράτηση του μεγάλου έργου της αποχέτευσης στην Δ.Ε Άσσου – Λεχαίου, τα τεύχη δημοπράτησης θα είναι έτοιμα σε δυο εβδομάδες, ο ανάδοχος αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους και η δυνατότητα άρδευσης από το έργο αυτό θα υπάρχει από το καλοκαίρι του 2024
Έργο άρδευσης  για Άσσο Λέχαιο – Περιγιάλι , αναμένεται εντός του Δεκεμβρίου η έγκρισητου από το Υπουργείο. Στόχος να δημοπρατηθεί άμεσα και το νερό του βιολογικού να φτάνει μέχρι τον Άσσο σε 15 μήνες από την έναρξη του. Προβλέπει κατασκευή  δεξαμενής με παροχή ύδατος πίεσης έως και 6 ατμόσφαιρες που θα λειτουργεί ως αποθήκη για το επεξεργασμένο νερό του Βιολογικού και 9 χιλιόμετρα δίκτυο άρδευσης.
Εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών σε σημεία του δήμου Κορινθίων. Ήδη υπάρχει μελέτη για 3 σταθμούς, την άνοιξη θα είναι εν λειτουργία
Λειτουργία τμήματος αγροτικής ανάπτυξης του δήμου ,προβλέπεται στον υπό έγκριση οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας

Ο Δήμαρχος έθεσε και το ζήτημα του εγκιβωτισμού της Λίμνης Στυμφαλίας, ένα έργο που διαθέτει μελέτη από την δεκαετία του ’60 αλλά δεν έχει εκτελεστεί παρ ότι θα ήταν σωτήριο.

«Ο Δήμος αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τους παραγωγούς καθημερινά. Βρίσκεται σε συνεργασία και συνεννόηση μαζί τους κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει γιατί το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι μεγάλο και διαρκές. Μελετούμε όλες τις πιθανές λύσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας όπως η σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ και η αφαλάτωση όπου αυτή είναι κατάλληλη σαν μέθοδος και δρομολογούμε όλα εκείνα τα έργα που θα μειώσουν τις συνέπειες της στο μέλλον. Ο Δήμος Κορινθίων και ο Δήμαρχος δεν κάνουν πολιτική με το νερό και τους παραγωγούς. Ακόμα και χωρίς να έχει αρμοδιότητα παρεμβαίνει ώστε να δίνει λύσεις. Αυτό έκανε το καλοκαίρι που πέρασε, αυτό θα συνεχίσει να κάνει» ανέφερε ο Δήμαρχος στην τοποθέτηση του.

Εξαιρετικά σημαντική υπήρξε και η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργου Πούρου, καταγόμενου από την περιοχή ο οποίος υπερθεμάτισε στην παρέμβαση που έκανε το καλοκαίρι ο δήμος Κορινθίων και ο δήμαρχος παρ ότι δεν υπήρχε αρμοδιότητα του, ώστε να αρδευτεί η Δημοτική ενότητα και να δοθεί νερό στις βρύσες του όμορου Ζευγολατιού. Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στο έργο άρδευσης των 4 περιοχών της δημοτικής ενότητας με πρόβλεψη αρδευτικού δικτύου 9 χλμ και χρονοδιάγραμμα 15 μηνών. Κλείνοντας μίλησε για «πράξη έργου» εκ μέρους του δήμου Κορινθίων σημειώνοντας πως «όλα τα υπόλοιπα είναι θεωρίες και πολιτική».

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *