Ο Ζελένσκι εξέφρασε την πρόθεσή του να μιλήσει με τη Ρωσία, ακόμη και με τους όρους που θέτει ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό.

«Τους ρωτάω, ‘είστε μαζί μας’; Λένε ότι είναι μαζί μας, αλλά δεν είναι έτοιμοι να μας πάρουν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Όλοι τους φοβούνται» πρόσθεσε.

«Εμείς δεν φοβόμαστε όμως» υποστήριξε, τονίζοντας πως θα υπερασπιστεί τη χώρα του.

Παράλληλα, ο ίδιος ανακοίνωσε πως 137 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής, εκ των οποίων 10 αξιωματικοί του στρατού, αλλά και αρκετοί άμαχοι πολίτες. Τουλάχιστον 316 τραυματίστηκαν.

Ο Ζελένσκι, δε, εξέφρασε την πρόθεσή του να παραμείνει στο Κίεβο παρά το γεγονός πως ο ρωσικός στρατός βρίσκεται μια ανάσα πριν εισβάλει στην πόλη.

«Θα παραμείνω στην κυβερνητική κατοικία στο Κίεβο μαζί με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο εχθρός έχει θέσει εμένα ως υπ’ αριθμό ένα στόχο και την οικογένειά μου ως υπ’ αριθμό 2».

Γενική επιστράτευση

Γενική επιστράτευση αποφάσισε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα του, υπογράφοντας σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Σύμφωνα με το διάταγμα που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, η επιστράτευση έχει ισχύ 90 ημερών.

«Αναφορικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας και προκειμένου να διασφαλιστεί η άμυνα του κράτους, η διατήρηση της ετοιμότητας μάχης και κινητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων στρατιωτικών σχηματισμών, βάσει της πρότασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας διατάσσω την κήρυξη γενικής επιστράτευσης», αναφέρει το προεδρικό διάταγμα.

Διαβάστε επίσης