03/05/2024

Ορκίζεται σήμερα η νέα Βουλή στην Ελλάδα

0

Ορκίζεται σήμερα η νέα Βουλή στην Ελλάδα

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Σε Σώμα συγκροτείται στις 11 το πρωί η νέα Βουλή, με την ορκωμοσία των 300 βουλευτών, που εξελέγησαν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Της σημερινής συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιάννης Τραγάκης. Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα μέσα σε 15 ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση υποχρεούται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 6 Ιουλίου. Το πρωί της Παρασκευής, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία για την εκλογή επτά αντιπροέδρων, τριών κοσμητόρων και έξι γραμματέων. Για τη θέση του προέδρου της Βουλής η ΝΔ προτείνει τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, και για την εκλογή του απαιτείται η πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών -τουλάχιστον 151 ψήφοι.

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί την Παρασκευή, 29 Ιουνίου, και για τη θέση η Νέα Δημοκρατία προτείνει τον  Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Δεν έχει ακόμη διευθετηθεί το ζήτημα του έβδομου Αντιπροέδρου της Βουλής, θέση την οποία κανονικά καταλαμβάνει πρόσωπο προτεινόμενο από το τέταρτο κόμμα, δηλαδή από τη Χρυσή Αυγή.

Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν έχουν τον αναγκαίο αριθμό που απαιτείται από το άρθρο 67 του Συντάγματος, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, για να στηριχθεί η υποψηφιότητα βουλευτή τους για την θέση του έβδομου Αντιπροέδρου. Εκτός αν θεωρηθεί «πλειοψηφία» ο οποιοσδήποτε αριθμός θετικών ψήφων, καθώς για τις θέσεις των αντιπροέδρων δεν υπάρχουν ανθυποψήφιοι.
Λόγω και των προβλημάτων υγείας του Πρωθυπουργού  Αντώνη Σαμαρά, δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής -στη βάση των προγραμματικών της δηλώσεων- εντός 15 ημερών από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού -που έγινε στις 20 Ιουνίου. Ως πιθανότερη ημερομηνία, μέχρι στιγμής, για να αρχίσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων διαρρέεται η 4η Ιουλίου προκειμένου η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 6η Ιουλίου τα μεσάνυχτα.
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *