19/04/2024

Ξεμένει το internet από διευθύνσεις ip;

0

68F8F0A6F2EF9DEA038E55D07C1C3AA0Πίσω από κάθε laptop ή tablet που είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, πίσω από κάθε ηλεκτρονική διεύθυνση, πίσω από κάθε server, υπάρχει μία διεύθυνση ip. Οι διευθύνσεις ip είναι αυτές οι τεράστιες ακολουθίες αριθμών οι οποίες επί της ουσίας λειτουργούν ως στοιχείο ταυτοποίησης για κάθε συσκευή και domain στο internet και καθιστούν εφικτή την επικοινωνία συσκευών και διευθύνσεων μεταξύ τους μεταφέροντας πληροφορίες αμφίδρομα.

Το ζήτημα σήμερα είναι πως πιθανότατα με τις υπάρχουσες δομές στον κόσμο αλλά και τη ραγδαία αύξηση στη χρήση συσκευών ξεμένουμε από διευθύνσεις ip. Τουλάχιστον κάτι τέτοιο δήλωσε ο Richard Jimmerson, CIO του αμερικανικού μητρώου καταχωρίσεων ηλεκτρονικών διευθύνσεων στο δίκτυο CBS. Όπως ανέφερε ο Richard Jimmerson σήμερα το Αμερικανικό μητρώο διαθέτει μόλις 130.000 ip. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι εξαιρετικά μικρός εάν αναλογιστεί κάποιος πως όταν ένας πάροχος επιλέξει να λανσάρει μία νέα υπηρεσία μικρού μεγέθους συνήθως αγοράζει περίπου 1 εκατ. διευθύνσεις.

Μοιραία γεννάται το ερώτημα: «έχει έρθει το τέλος του διαδικτύου;» Η απάντηση είναι «κάθε άλλο». Σήμερα είναι έτοιμες να λανσαριστούν στην αγορά και να ενεργοποιηθούν περίπου ένα πεντάκις τρισεκατομμύρια νέες διευθύνσεις. Το λανσάρισμα αυτό θα είναι ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία της τεχνολογίας και του internet και όπως γίνεται εύκολα κατανοητό θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα.

Από που όμως θα προέρχονται όλες αυτές οι νέες ip διευθύνσεις; 

Οι έσχατες 130.000 διευθύνσεις ip που είναι σήμερα διαθέσιμες από το αμερικανικό μητρώο διευθύνσεων ανήκουν σε έναν ειδικό τύπο τον IPv4. Ο τύπος αυτός ip βασίζεται σε πρωτόκολλο 32-bit ο οποίος αρχικά δημιουργήθηκε το 1980 με βασικό στόχο την ανάπτυξη και άμεση εξάπλωση του διαδικτύου. Σήμερα ο συγκεκριμένος τύπος τεχνολογίας φαίνεται πως έχει φτάσει σε ένα τέλος.

Το συγκεκριμένο τέλος το είχαν διαβλέψει μία δεκαετία πριν πρώτοι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Συγκεκριμένα η Verizon έχει εδώ και μία πενταετία μπει στη διαδικασία να αναπτύξει νέου τύπου πρωτόκολλο το οποίο μάλιστα δηλώνει πως είναι απόλυτα λειτουργικό και φέρει τον τίτλο IPv6.

Το νέο πρωτόκολλο είναι σαφέστατα ταχύτερο από τον πρόγονό του αλλά το βασικό ζήτημα για να λανσαριστεί είναι πως απαιτεί αναβάθμιση υλικοτεχνικής υποδομής η οποία μπορεί να φέρει ένα σχετικό χάος τόσο στις εταιρείες συσκευών όσο και στους παρόχους υπηρεσιών. Αυτό που μένει λοιπόν να διαπιστωθεί είναι πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί ο τεχνολογικός κόσμος στη νέα γενιά διευθύνσεων ip, αν και η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές.

Πηγή: skai.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *