Νησί του Πάσχα: Φωτιά προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στα διάσημα αγάλματα

0

Δασική πυρκαγιά σάρωσε περισσότερα από 100 εκτάρια εθνικού πάρκου στη Χιλή, με ορισμένα μοάι «εντελώς απανθρακωμένα» 

Δασική πυρκαγιά έσπασε το Εθνικό Πάρκο Ράπα Νούι στο Νησί του Πάσχα στη Χιλή, απανθρακώνοντας μερικές από τις λαξευμένες πέτρινες φιγούρες του.

Ζημιές υπέστησαν τα πανύψηλα πέτρινα αγάλματα και άλλα αρχαιολογικά στοιχεία στο Nησί του Πάσχα από φωτιά, σύμφωνα με τις χιλιανές αρχές.

Η φωτιά, που προκλήθηκε από το κοντινό ηφαίστειο Ράνο Ρακάρου, ξεκίνησε τη Δευτέρα και κατέστρεψε περισσότερα από 100 στρέμματα του νησιού, προκαλώντας φθορές και στα διάσημα πέτρινα αγάλματα γνωστά ως μοάι, τα οποία δημιουργήθηκαν από μια πολυνησιακή φυλή πριν από περισσότερα από 500 χρόνια, σύμφωνα με τις αναφορές των τοπικών αρχών.

Ο Αρίκι Τεπάνο, που υπηρετεί ως διευθυντής της ιθαγενούς κοινότητας Μάου Χενούα, η οποία διαχειρίζεται το φυσικό πάρκο Ράπα Νούι, περιέγραψε την ζημιά ως «ανεπανόρθωτη» και προειδοποίησε ότι «οι συνέπειες ξεπερνούν αυτό που μπορεί να δει κανείς με γυμνό μάτι» σε δήλωσή του την Τετάρτη.

Το νησί, που βρίσκεται στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, βρίσκεται περίπου 3.500 χλμ από την Χιλή και είναι το πιο απομακρυσμένο κατοικημένο νησί του πλανήτη.

Η αξιωματούχος της Χιλής υπεύθυνη για την πολιτιστική κληρονομιά, Καρολίνα Πέρεζ Ντατάρι, τόνισε ότι αξιωματούχοι από το Εθνικό Συμβούλιο Μνημείων της χώρας «πρόκειται να εκτιμήσουν τις ζημιές» από την φωτιά στα πέτρινα αγάλματα του νησιού.

Τα αγάλματα σκαλίστηκαν μεταξύ του 1.400 και του 1.650 μ.Χ και τοποθετήθηκαν σε κυκλική διάταξη γύρω από το νησί, στραμμένα προς την ενδοχώρα. Πιστεύεται ότι για τους Ράπα Νούι τα μοάι ενσάρκωναν το πνεύμα νεκρών προγόνων.

Ένα τέτοιο άγαλμα εστάλη το 1860 στην τότε βασίλισσα της Αγγλίας Βικτώρια και εκτίθεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.

Η διοίκηση του πάρκου ανέφερε ότι η «έλλειψη εθελοντών» εμπόδισε την ικανότητα των αξιωματούχων να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Η συνολική ζημιά στο σημείο δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί.

Η φωτιά έρχεται μόλις τρεις μήνες αφότου το νησί άνοιξε ξανά τις τουριστικές υπηρεσίες του, μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της Covid-19.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *