Μ.ΟΜΠΑΜΑ: Ορκίστηκε πρόεδρος – Σήμερα η δημόσια τελετή

0

Μ.ΟΜΠΑΜΑ: Ορκίστηκε πρόεδρος – Σήμερα η δημόσια τελετή

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Ομπάμα: Ορκίστηκε πρόεδρος - Τη Δευτέρα η δημόσια τελετή

Στη Γαλάζια Αίθουσα του Λευκού Οίκου ενώπιον του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου…
Τζον Ρόμπερτς, με την σύζυγό του Μισέλ και τις κόρες του στο πλευρό του, ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την Κυριακή τον ίδιο όρκο που είχε δώσει το 2009 όταν είχε γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.Την ιδιωτική, λιτή τελετή στο Λευκό Οίκο ακολουθεί τη Δευτέρα η δημόσια πανηγυρική τελετή της ορκωμοσίας μπροστά στο Καπιτώλιο. Μετά τη μεγάλη γιορτή με 800.000 καλεσμένους θα παρατεθούν δύο δεξιώσεις· στη μία, που θα δοθεί για το προσωπικό του Λευκού Οίκου, θα δώσει το «παρών» κατά πληροφορίες και η Lady Gaga.Πλήθος αμερικανών, που εκτιμάται σε εκατοντάδες χιλιάδες αναμένεται να κατακλύσει τη Δευτέρα το κέντρο της πρωτέυουσας Ουάσιγκτον, προκειμένου να παρακξολουθήσει την τελετή ορκωμόσίας του αμερικανού προέδρου
Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία θα ξεκινήσει και επίσημα η δεύτερη προεδρική θητεία του.

Ο όρκος θα δοθεί λίγα μόλις βήματα από το Καπιτώλιο σε μια ειδικά διαμορφωμένη σκηνή που έχει στηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, η οποία περιβάλλεται από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για τη μεγαλύτερη γιορτή της δημοκρατίας, την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου. 

Η κορύφωση θα σημειωθεί λίγο πριν το μεσημέρι ώρα Ουάσιγκτον (στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδος), όταν ο Ομπάμα θα ανέβει στην πλατφόρμα κάτω από τον τεράστιο λευκό τρούλο του Καπιτωλίου, για να αποδώσει τον προεδρικό όρκο.

«Εγώ, ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, ορκίζομαι να εκτελέσω πιστά το αξίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, θα διαφυλάξω, θα προστατεύσω και θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών», θα πει για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες ο αμερικανός πρόεδρος.

Μετά την ορκωμοσία, ο Ομπάμα θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία του, μια «άσκηση», την οποία μερικοί από τους προκατόχους του, έχουν περάσει, με πραγματικά ιστορικά κείμενα, όπως ο Τζον Κένεντι που στη δική του ορκωμοσία
είχε πει: «Μην ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα για σας, ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα σας».

Η πρώτη τελετή, ιδιωτική ορκωμοσία του προέδρου, έγινε στη γαλάζια αίθουσα του Λευκού Οίκου την Κυριακή το μεσημέρι,σε μια σεμνή άκρως ιδιωτική τελετή, την ακριβή ώρα και ημερομηνία που από το Σύνταγμα ορίζεται η έναρξη της προεδρικής θητείας. Η παράδοση όμως καλεί, αν η 20 Ιανουαρίου συμπίπτει με την Κυριακή, η δημόσια τελετή να αναβάλλεται για την επόμενη.

Μετά τη επίσημη ορκωμοσία του προέδρου θα ακολουθήσει σειρά τιμητικών εορταστικών εκδηλώσεων.

Η δεύτερη τετραετής θητεία του Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ άρχισε λίγο πριν το μεσημέρι της Κυριακής, τοπική ώρα.

Βάζοντας το ένα χέρι πάνω στην οικογενειακή Βίβλο, την οποία κρατούσε η σύζυγός του, ο Ομπάμα ορκίστηκε ότι «θα εκπληρώσει πιστά τα καθήκοντα του προέδρου των ΗΠΑ» και «θα διαφυλάξει, θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα» της χώρας.

Στην ιδιωτική αυτή τελετή ήταν παρόντες η Μισέλ, οι κόρες τους Σάσα και Μαλία, άλλα μέλη της οικογένειας του Ομπάμα και στενοί του συνεργάτες. Νωρίτερα, ο Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρέστησαν σε σύντομη τελετή στο Εθνικό Κοιμητήριο ‘Αρλινγκτον, όπου κατέθεσαν στεφάνι.

Επειδή η μέρα της ορκωμοσίας συμπίπτει να είναι Κυριακή, η επίσημη 57η τελετή θα γίνει τη Δευτέρα μπροστά στο Καπιτώλιο, όπως επίσης η καθιερωμένη παρέλαση και άλλες εκδηλώσεις για την έναρξη της νέας θητείας του Μπαράκ Ομπάμα μετά τη νίκη στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου 2012.

Μέχρι σήμερα, έξι φορές στην ιστορία του αμερικανικού έθνους είχε συμπέσει να είναι Κυριακή η 20ή Ιανουαρίου και αυτή είναι η έβδομη.

Επίσης, δεν θα είναι και η πρώτη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίζεται δυο φορές. Πριν τέσσερα χρόνια, στην αρχή της πρώτης του θητείας το 2009, ο Ομπάμα είχε ορκιστεί δύο φορές επειδή ο Τζον Ρόμπερτς, πρώτος δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είχε μπερδέψει τα λόγια του όρκου, που επαναλάμβανε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

Ο δικαστής Ρόμπερτς αναγκάστηκε να μεταβεί, αμέσως μετά στο Λευκό Οίκο για να επαναληφθεί η διαδικασία, χωρίς λάθη αυτή την φορά.

Όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η αυριανή τελετή έχει μικρότερη ιστορική σημασία από αυτήν της πρώτης θητείας, όταν περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην Ουάσιγκτον για την ορκωμοσία του πρώτου Αφροαμερικανού προέδρου της χώρας.

Το έναυσμα για την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων έδωσε από το Σάββατο ο πρόεδρος Ομπάμα, ενώ στην Προεδρική Επιτροπή Ορκωμοσίας συμπροεδρεύουν οι τέσσερις εν ζωή πρώην πρόεδροι της χώρας: Τζίμι Κάρτερ, Τζορτζ Μπους (πρεσβύτερος), Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους (νεότερος) και οι οποίοι αναμένεται να παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας.

Συμπρόεδρος της διοργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων είναι η γνωστή ηθοποιός Έυα Λονγκόρια.

Μετά από πρόσκληση του Μπαράκ Ομπάμα και του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος θα συμμετάσχει στην Ακολουθία Προσευχής, η οποία θα πραγματοποιηθεί την επομένη της Ορκωμοσίας, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου στις 10:30 το πρωί (τοπική ώρα), στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον.

Τη Δευτέρα ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα βρίσκεται στην εξέδρα μπροστά στο Καπιτώλιο, ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους, για να παρακολουθήσει την ορκωμοσία και την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα, ως βασικός εκπρόσωπος της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Πηγή: tovima.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *