Μπορούμε από τα νύχια να καταλάβουμε αν έχουμε κάποια ασθένεια

0

Τα νύχια των χεριών μας δεν είναι μόνο για να τα βάφουμε με φανταχτερά χρώματα και εντυπωσιακά σχεδιάκια. Έχουν μια συγκεκριμένη λειτουργία και χρησιμότητα. Πέραν τούτου, όπως οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματός μας, μπορούν να δώσουν ενδείξεις για πιθανά προβλήματα υγείας, αρκεί να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να τις προσέξουμε.

1. Λευκά σημάδια (βοθρίωση)

Ίσως να μην έχεις δώσει ποτέ ιδιαίτερη σημασία στα λευκά σημάδια στα νύχια σου αλλά θα έπρεπε. Οι λευκές κηλίδες, γνωστές και ως βοθρίωση, μπορεί να σημαίνουν από μια μικρή έλλειψη ασβεστίου μέχρι αυτοάνοσο νόσημα. Εμφανίζεται πολλές φορές σε άτομα με ψωρίαση, γυροειδή αλωπεκία ή σύνδρομο Ρέιτερ. Μια επίσκεψη στο γιατρό θα σε απαλλάξει από κάθε αμφιβολία.

2. Διόγκωση

Όταν οι γιατροί αναφέρονται σε διογκωμένο νύχι, τότε η εικόνα περιλαμβάνει συνήθως νύχια που έχουν πλατύνει υπερβολικά στις άκρες και έχουν κλίση προς τα κάτω, καλύπτοντας τις άκρες των δαχτύλων. Πρόκειται για κλινική εικόνα η οποία μπορεί να σχηματίζεται αργά και προοδευτικά στη διάρκεια του χρόνου και η οποία συνήθως παραπέμπει σε περιπτώσεις χαμηλού οξυγόνου στο αίμα και διαφόρων τύπων ασθενειών των πνευμόνων. Επίσης, αποτελούν ένδειξη για καρδιαγγειακή ή ηπατική νόσο καθώς και για φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

3. Κοιλονυχία

Η κοιλονυχία χαρακτηρίζεται από νύχια με ανασηκωμένες άκρες προς τα πάνω που τα κάνουν να μοιάζουν κάπως με κουτάλια. Στις περισσότερες περιτπωσεις αποτελούν ένδειξη έλλειψης σιδήρου, ηπατικές νόσους και καρδιακά προβλήματα. Κάποιες φορές οι αλλαγές στο καθημερινό διαιτολόγιο μπορούν να βοηθήσουν με το συγκεκριμένο πρόβλημα.

4. Λευκό χρώμα (πάθηση Terry)

Το υγιές χρώμα των νυχιών είναι ένα ελαφρύ ροζ με μια μικρή άσπρη γραμμή στην άκρη. Όταν τα νύχια είναι ολόκληρα λευκά είναι είτε αποτέλεσμα γήρατος είτε πρόκειται για την πάθηση Terry, η οποία σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα, ηπατικές νόσους, νεφρική ανεπάρκεια ή διαβήτη.

5. Εγκοπές (γραμμές του Βeau)

Οι εγκοπές που εμφανίζονται οριζόντια στα νύχια ονομάζονται Γραμμές του Βeau και μπορεί να οφείλονται σε κάποιο τραυματισμό ή και σε σοβαρή ασθένεια, όπως ο διαβήτης. Μιας και ο διαβήτης μπορεί να είναι θανατηφόρος, είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετωπισή του. Οι εγκοπές μπορεί να οφείλονται επίσης σε ασθένειες που προκαλούν υψηλό πυρετό, όπως η οστρακιά, η πνευμονία, η ιλαρά ή η παρωτίτιδα. Ορισμένες φορές οι εγκοπές οφείλονται και σε έλλειψη ψευδαργύρου από τον οργανισμό.

6. Ονυχόλυση

Αν τα νύχια σας χαλαρώνουν και τείνουν να ξεκολλήσουν από το δάχτυλο θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα ένα γιατρό. Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η πάθηση συνήθως προκαλείται από τραυματισμό ή μόλυνση και χρειάζεται μεγάλη προσοχή και φροντίδα. Βέβαια, η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να προκληθεί και ως παρενέργεια κάποιων φαρμάκων ή ακόμα και από νόσο του θυροειδούς.

7. Κίτρινα νύχια

Το σύνδρομο των κίτρινων νυχιών σκληραίνει τα νύχια και αργεί την ανάπτυξή τους προκαλώντας τους μια κίτρινη απόχρωση. Η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να προκληθεί εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων όπως η χρόνια βρογχίτιδα.

Πηγή: Athensvoice.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *