23/04/2024

Μετονομασία της πλατείας προς τιμήν των αδερφών Λάσκα. Διχασμός και πολιτικές αντιπαραθέσεις

5

Μετονομασία της πλατείας προς τιμήν των αδερφών Λάσκα. Διχασμός και πολιτικές αντιπαραθέσεις

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Η μετονομασία της πλατείας προς τιμήν των αδερφών Λάσκα αποτέλεσε την αφορμή για πολιτικές αντιπαραθέσεις και αντιπαραθέσεις ιδεολογιών.

Οι ομιλητές όπως ο κος Αρ. Ζερβός, ο κος Ασημακόπουλος, η κα Καλασούντα, ο κος Καλλίρης και ο κος Χρ. Μίχας υπογράμμισαν τη σημασία της ηρωικής προσφοράς των πεσόντων συντοπιτών, όπως και την ανάγκη να προβάλλονται τέτοιες ιστορικές προσωπικότητες ως πρώτυπα. Στο πλευρό τους τάχθηκαν ο κος Κακούρος, ο κος Δ Δέδες  και ο κος Νικολάου σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τοποθέτηση που αμφισβητούσε ανοιχτά και λογικά την υπερβολική γενίκευση του ομιλητή κου Αντ. Μίχα.

Ο κος Αντ. Μίχας ενώ ξεκίνησε την ομιλία του λογικά λέγοντας ότι αν στηριχτούμε σε ιστορικά γεγονότα ναι μεν οι πεσόντες αγωνίστηκαν κατά της Γερμανικής κατοχής, αλλά χρονικά όταν έπεσαν ήταν εμφύλιος άρα έπεσαν από χέρι Ελλήνων. Συνεπώς πως να ανακηρυχθούν ως ήρωες όταν σκοτώθηκαν από Έλληνες;
Μετά άρχισαν τα αυθαίρετα συμπεράσματα περί Δ΄Ράιχ, ανέμειξε την οικονομική κρίση για να καταλήξει ότι σήμερα υπάρχει κίνδυνος Εθνικού διχασμού. Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί ο διχασμός πρότεινε να ονομαστεί η Πλατεία σε πλατεία Εθνικής Ανεξαρτησίας. Μ’ άλλα λόγια έφερε υπερβάλλοντας την καταστροφή και μετά σκέφτηκε λύση ο κος Αντ. Μίχας.


Ο κος Κακαβάς ως Πρόεδρος προσπαθησε να σώσει την κατάσταση για να σταματήσει η αντιπαράθεση πολιτικών πεποιθήσεων λέγοντας ότι δε θα λύσουμε εδώ ιστορικά θέματα.

Ο κος Πετρίτσης πρότεινε εναλλακτική ονομασία της πλατείας στα Αλώνια Λουτρακίου με το όνομα κάποιου πνευματικού ανθρώπου επειδή εκεί θα γίνει σχολείο θα ταίριαζε όντως και θα ήταν πιο διαλλακτικό και φρόνιμο.

Αλλά επειδή όπως προείπαμε ήταν καθαρά πολιτικής φύσεως το θέμα, θα το καταλάβετε και από τα ονόματα όσων ψήφισαν τελικά το όνομα αδελφών Λάσκα, ο κος Λόης με την πρότασή του μας θύμισε όντως ότι είναι δικηγόρος. Είπε να αντικαταστήσει το όνομα των πεσόντων αδελφών Λάσκα με άλλον ήρωα λιγότερο αμφιλεγόμενο, τον Γρ. Λαμπράκη, προερχόμενο όμως και αυτός από την αριστερά. Τώρα το ότι έχει τιμηθεί  ο Γρ. Λαμπράκης σε όλη την Ελλάδα και ότι δεν είναι ντόπιος είναι μια λεπτομέρεια.

Αν και οι παρευρισκόμενοι δημότες εξισορροπούσαν την απουσία της κας Φόρτη, ωστόσο θα είχε πιστεύουμε ενδιαφέρον να ακούγαμε τη δική της γνώμη επί του θέματος, ίσως να εννοούσε την κα Φόρτη ο κος Μουζάκης όταν πρότεινε να αναβληθεί το θέμα σε επόμενο συμβούλιο λόγω απουσίας πολλών εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.

Δείτε παρακάτω όλα τα video και το υπόλοιπο άρθρο

 

Όπως και να έχει το κλίμα ήταν πραγματικά φορτισμένο και πως να μην είναι όταν αγγίζουμε την ιστορία. Ο καθένας ψήφισε κατά συνείδηση και αυτό είναι το σπουδαίο, όπως και το κατανοητό. Ακόμα και η ιστορία είναι χρωματισμένη πολιτικά και αυτό δεν είναι πάντα κακό. Οφείλουμε να αναγνωρίζουμε τη συνεισφορά των προγόνων μας, ακόμα και αν δε συμφωνούμε μαζί τους ιδεολογικά, εξάλλου ακόμα και αν δεχόμασταν ότι έφυγαν ηρωικά σε μεταγενέστερη χρονικά στιγμή, αυτό δεν αναιρεί την προσφορά τους στην απελευθέρωση από τους Γερμανούς. Γι’ αυτό και πρέπει να τιμηθούν. Είναι όμως επικίνδυνα ζητήματα αυτά όταν χρησιμοποιούνται για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Σε αυτή την περίπτωση καλύτερα να μη θίγονται καθόλου επειδή απαιτούν λεπτό χειρισμό όχι για να μην ξεσπάσει διχασμός όπως υπερβολικά διατυπώθηκε από ομιλητή, αλλά για να είναι σίγουροι όσοι καλούνται να ψηφίσουν ότι είναι έντιμοι απέναντι στην ιστορία και τη συνείδησή τους και αυτό είναι το πλέον δύσκολο.

Τελικά η πρόταση για ονοματοδοσία της πλατείας προς τιμήν των αδερφών Λάσκα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφισαν οι κκ Ράτης, Φίλης, Πετρίτσης.
Τώρα Θα πρέπει ολοκληρωθεί η μακρά διαδικασία ονοματοδοσίας.

Ακολουθεί video αρχείου από τη Συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Λουτρακίου – Περαχώρας στις 13/9/2011 όπου συζητήθηκε για πρώτη φορά το θέμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

5 thoughts on “Μετονομασία της πλατείας προς τιμήν των αδερφών Λάσκα. Διχασμός και πολιτικές αντιπαραθέσεις

  1. Δούμα το κάνατε εκεί μέσα. Εμπρός της γης οι κολασμένοι! Ψάχνετε ευκαιρία να διαδόσετε τις ιδέες σας

  2. ΜΠΡΑΒΟ ΠΟΥ Η ΛΟΓΙΚΗ ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΔΙΧΑΖΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ Ο ΕΝΔΟΞΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΚΡΙΣΗ ΑΞΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΑΝΤΖΩΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

  3. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΤΕΛΟΣ? Η ΑΚΟΛΟΘΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  4. Ποιοί είναι οι Λασκαίοι ξέρετε; Γιατί να δώσουμε στην πλατεία το όνομά τους; Τι είναι άνθρωποι διεθνούς φήμης και αναγνώρισης; Η ιστορία δεν έχει ξεκαθαρίσει τον ρόλο τους. Είναι παρακινδυνευμένο να δημιουργούμε ήρωες χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι όντως είναι.

  5. Μικροπολιτικές σκοπιμότητες είναι, καλά το γράφεις

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *