25/04/2024

Μεγάλη συγκέντρωση κατά διεξαγωγής ερευνών για βωξίτη στα Γεράνεια στην Κινέτα

0

Το αδιαχώρητο προκλήθηκε στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέτας, την μΚυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, με αφορμή την ενημερωτική συγκέντρωση την οποία διοργάνωσε το προεδρείο της Ομοσπονδίας σχετικά με τη ζητούμενη άδεια για διεξαγωγή έρευνας για βωξίτη στην οροσειρά Γεράνεια.
Το πλήθος των παρόντων κατοίκων της Κινέτας μαρτυρά την αγωνία η οποία τους διακατέχει σχετικά με την έκβαση της υπόθεσης και αν η εταιρεία Δελφοί – Δίστομο ΑΕ λάβει την άδεια την οποία ζητά.

Στην ενημέρωση την οποία ανέλαβε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης οι κάτοικοι πληροφορήθηκαν για τις σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και την τοπική οικονομία τα οποία θα επιφέρει η εγκατάσταση ορυχείων βωξίτη στα Γεράνεια.
Με έμφαση περιέγραψε τις τραγικές επιπτώσεις τις οποίες θα έχουν τυχόν εξορυκτικές δραστηριότητες στο περιβάλλον, υπέδαφος έδαφος και ατμόσφαιρα και κατ’ επέκταση στην δημόσια υγεία, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία.
Ο κ. Σταμούλης περιέγραψε ένα αλλοιωμένο περιβάλλον όπου θα κυριαρχούν σκάμματα 200μ. επί 200 και τους λόφους των αδρανών υλικών τα οποία θα επηρεάσουν την υπάρχουσα μορφολογία του εδάφους, την επιπλέον καταστροφή του δάσους για την κατασκευή δικτύου δρόμων όπου θα κυκλοφορούν μεγάλα φορτηγά και μηχανήματα.
Τα υπόγεια νερά θα μολυνθούν ενώ ο αέρας θα περιέχει επιβλαβή σκόνη η οποία λόγω των επικρατούντων βορειοδυτικών ανέμων θα μετακινείται προς την πόλη και θα εισπνέεται από τους κατοίκους και τα ζώα.
Σε απόδειξη των λεγομένων του ο κ. Σταμούλης επικαλέστηκε μελέτες οι οποίες περιγράφουν την κατάσταση στη γειτονική Γκιώνα.
Το ισοζύγιο της απασχόλησης θα είναι κατά πολύ αρνητικό από το υπάρχον αφού αφενός τα ορυχεία έχουν λίγο και εξειδικευμένο προσωπικό ενώ χιλιάδες θέσεις εργασίας του πρωτογενούς τομέα θα χαθούν από το κλείσιμο επιχειρήσεων και καλλιεργειών του πρωτογενούς τομέα.
Ταυτόχρονα θα τεθεί σε κίνδυνο η φήμη της τοπικής παραγωγής λαχανικών αφού το καταναλωτικό κοινό είναι αμφίβολο αν προτιμά λαχανικά από περιοχές με ορυχεία.

Σημαντική ήταν η παρουσία του Δημάρχου Λουτρακίου Γιώργου Γκιώνη ο οποίος, μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, έχει από την πρώτη στιγμή ταχθεί αλληλέγγυος στον Δήμο Μεγαρέων.
Μαζί με τον κ. Γκιώνη παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Πέτρου και οι αντιδήμαρχοι Ράτης και Πέρας.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέτας Βαγγέλης Δαλάκας ο οποίος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και αυτός με τη σειρά του επεσήμανε τις καταστροφικές επιπτώσεις τις οποίες θα έχει η τυχόν εγκατάσταση τέτοιων δραστηριοτήτων.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η Κινέτα αποτελεί τον γεωγραφικό συνδετικό κρίκο μεταξύ Μεγάρων και Λουτρακίου και η διοργάνωση αυτής της συγκέντρωσης συμβολίζει την μακραίωνη συμβίωση και κοινωνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων οι οποίες μοιράζονται το περιβάλλον.

Παρεμβάσεις στη συγκέντρωση έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα Γιάννης Μιχάλαρος, ο τέως Δήμαρχος Γιάννης Μαρινάκης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αντώνης Χοροζάνης, η πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μεγάρων Κατερίνα Πιπιλή, ο Γιατρός Παναγιώτης Μελκής και κάτοικοι της Κινέτας.

Ο Δήμος Μεγαρέων οργανώνει τις ενέργειές τους σε τρεις άξονες
Επιστημονικός άξονας για στήριξη του αγώνα με αποτύπωση της κατάστασης, των προβλεπομένων επιπτώσεων και την διατύπωση επιχειρημάτων
Νομικός άξονας για τεκμηρίωση της μη χορήγησης άδειας ερευνών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής
Πολιτικός ο οποίος σε οποιαδήποτε περίπτωση θα συντονίσει την καθολική αντίδραση του πληθυσμού. Η κινητοποίηση όλου του πληθυσμού αποτελεί κυρίαρχο ζητούμενο και παραμένει ένα πολύ δυναμικό και δυνατό εργαλείο αποτροπής

Στο πλαίσιο των δράσεων για την μη χορήγηση άδειας ερευνών ο Δήμος Μεγαρέων και η Επιτροπή Αγώνα διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κεντρική Πλατεία Μεγάρων την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *