20/04/2024

Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες. Άλλο «ανάλωση κατά προτίμηση» και άλλο «ημερομηνία λήξης»

1

Πώς διαβάζεται μια ετικέτα

Πόσες φορές έχουμε πετάξει άδοξα ένα τρόφιμο επειδή διαβάσαμε στην ετικέτα της συσκευασίας του ότι πλησίαζε ή είχε μόλις περάσει η ημερομηνία «ανάλωσης κατά προτίμηση»; Ξέρεις όμως ότι είναι άλλο πράγμα η «ανάλωση κατά προτίμηση» και άλλο η «ημερομηνία λήξης»;

Διαβάζουμε με προσοχή τις λεπτομέρειες των ημερομηνιών που αναγράφονται στις ετικέτες και τις κατανοούμε σωστά! Έτσι, μειώνουμε τη σπατάλη τροφίμων και εξοικονομούμε χρήματα. Ιδού η αποστολή αυτής της εβδομάδας!

Από τη μία, ή ημερομηνία λήξης…

-υποδεικνύει την ημερομηνία μέχρι την οποία ένα τρόφιμο μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια

-χρησιμοποιείται για τρόφιμα που χαλάνε εύκολα.Τέτοια τρόφιμα είναι το κρέας, τα αβγά, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά.

-αναγράφεται σε όλα τα συσκευασμένα νωπά προϊόντα. Δεν πρέπει να καταναλώνεις προϊόντα μετά την «ημερομηνία λήξης» τους, επειδή μπορεί να πάθεις τροφική δηλητηρίαση.

-δείχνει ότι πρέπει να ακολουθείς και τις οδηγίες αποθήκευσης. Δηλαδή, όταν το προϊόν ανοιχθεί και η συσκευασία του γράφει «κατανάλωση εντός τριών ημερών από το άνοιγμα» τότε πρέπει να το καταναλώσεις εντός του προβλεπόμενου χρόνου.

Μην ξεχνάς ότι υπάρχει πάντα το έξυπνο κόλπο της κατάψυξης. Τοποθετώντας το προιόν στην κατάψυξη αμέσως μετά την αγορά του παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του πέρα από την ημερομηνία «κατανάλωση μέχρι»

Από την άλλη η «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» …

-υποδεικνύει την ημερομηνία μέχρι την οποία τα τρόφιμα διατηρούν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

-υποδεικνύει ότι τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια και μετά την αναγραφόμενη ημερομηνίααρκεί να έχουν τηρηθεί οι οδηγίες αποθήκευσής του και δεν έχει φθαρεί η συσκευασία.

-χρησιμοποιείται για τρόφιμα που μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο καιρό, όπως δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά, μπαχαρικά, σοκολάτα, φυτικά έλαια ή τρόφιμα σε κονσέρβες.

-σημαίνει ότι δεν κινδυνεύεις εάν καταναλώσεις το προϊόν μετά την ημερομηνία που δηλώνεται, αλλά μπορεί να έχει αρχίσει να χάνει τη γεύση του και την υφή του.

Να λοιπόν κάτι που μπορείς να κάνεις! Ξεχώρισε τις δυο έννοιες και μην φοβάσαι να δοκιμάσεις ένα τρόφιμο αν έχει περάσει η ενδεικτική ημερομηνία ανάλωσης. Η γεύση, η μυρωδιά και η όσφρησή σου είναι πάντα καλοί οδηγοί για να δεις αν ένα προϊόν είναι εντάξει ή όχι. Έτσι δεν θα πετάς εύκολα φαγητό και θα βοηθήσετε σημαντικά στον περιορισμό της σπατάλης φαγητού! Μπορείς πάντα να δεις έναν ευχάριστο οδηγό για το πως μπορείς να διαβάσεις εύκολα τις ετικέτες εδώ.

Πηγή: kalyterizoi.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

1 thought on “Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες. Άλλο «ανάλωση κατά προτίμηση» και άλλο «ημερομηνία λήξης»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *