26/04/2024

Λουτράκι: Σχολιασμός Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την μη υπαγωγή των Δ.Ε.Υ.Α. στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας – Loutrakitv.gr

0

Σήμερα όπως θα γνωρίζετε ήδη, συγκλήθηκε εκτάκτως Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στον Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων όπου το πρώτο θέμα ήταν “Λήψη απόφασης για την μη υπαγωγή των Δ.Ε.Υ.Α. στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας” καθότι επίκειται η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου.
Σε γενικές γραμμές αν και από διαφορετικές οπτικές γωνίες, εκφράστηκε ομόφωνα η άποψη ότι η Δ.Ε.Υ.Α. Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ιδιωτικοποιηθεί. Επίσης για να είμαστε ειλικρινείς ακούστηκε πολλάκις η άποψη για τη ματαιότητα του ψηφίσματος, αφού στατιστικά τα ψηφίσματα καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων. Ωστόσο παρά την ματαιότητα, το ψήφισμα τελικά διαβάστηκε, προσαρμόστηκε και ψηφίστηκε.

Αυτό που θεώρησαν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ότι θα έχει αποτέλεσμα είναι να εμπλέξουν τους 4 Βουλευτές του Νομού μας απαιτώντας να καταδικάσουν ευθέως την ιδιωτικοποίηση του νερού, ειδάλλως θα βρουν απέναντί τους, τους ψηφοφόρους του Δήμου μας. Ο κ. Καραπανάγος μάλιστα πρότεινε ξεχωριστό ψήφισμα που με αιχμηρή γλώσσα να απευθύνεται στους κκ Βουλευτές. Τελικά οι Δημοτικοί μας Σύμβουλοι περιορίστηκαν στη συμπλήρωση μιας φράσης στο τέλος του ψηφίσματος που ανέγνωσε η κα Πρόεδρος Σ. Κορδαλή. Επίσης αφαιρέθηκε η φράση που αφορούσε προοπτική διαλόγου, ύστερα από παρατήρηση του κ. Κ. Λογοθέτη. Τελικά το ψήφισμα ψηφίστηκε ομόφωνα. Ο κ. Ασημακόπουλος παρότι συμφωνούσε στην ουσία, επιχείρησε να ταχθεί κατά και συμβιβάστηκε με αποχή προκειμένου να είναι η απόφαση ομόφωνη.

Από τα higlits η άποψη της κας Μ. Πρωτοπαππά ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό πρωτίστως και όχι δημοτικό και ως τέτοιο δεν πρέπει να εμπορευματοποιηθεί. Ο αγώνας δεν γίνεται για τη Δ.Ε.Υ.Α. αλλά για το νερό, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και ότι υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αυτό το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό.

Ο κ Ασημακόπουλος ανέλυσε βαθύτερα τις πολιτικές σκοπιμότητες του πολυνομοσχεδίου που ήδη συζητιέται στη Βουλή και έχει να κάνει όχι μόνο με το νερό αλλά και με τις ανεμογεννήτριες και τα λύματα. Προφανώς τάχθηκε κατά του πολυνομοσχεδίου απαιτώντας να αποσυρθεί.

Ο κ Ζ. Αγκιστριώτης είπε ότι ψηφίζουμε τους Βουλευτές για να πάνε στη Βουλή να υποστηρίξουν τους δημότες και πολίτες και τα συμφέροντα του Νομού γι’ αυτό θα πρέπει να βγει στη δημοσιότητα η ψήφος των Βουλευτών και να κριθούν ανάλογα. 

Να σταθούμε ακόμα σε κάποια ενδιαφέροντα σημεία των τοποθετήσεων :

Ο κ Μουζάκης είπε ότι διαφαίνεται η πρόθεση για την εμπορευματοποίηση του νερού όπως έγινε και με την ενέργεια και με τους σιδηρόδρομους. Όταν μπουν εργολάβοι και επιχειρηματικοί όμιλοι θα καθορίσουν την ποιότητα του νερού. Υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί το νερό σε αντικείμενο κερδοσκοπίας.

Ο κ Γλυκοφρύδης πρόσθεσε στη συζήτηση την πολύ εύλογη διαπίστωση ότι ο Δήμος Λουτρακίου διαχειρίζεται πολύ αξιοπρεπώς το θέμα του νερού κι ότι αυτή η ρυθμιστική αρχή ενδεχομένως να ήταν χρήσιμη σε κάποιον άλλο Δήμο, αλλά όχι εδώ.

Ο κ Άλκης Δρίτσας τόνισε το ουσιαστικό ότι όπου έχει επιχειρηθεί να ιδιωτικοποιηθεί το νερό ανά τον κόσμο απέτυχε παταγωδώς.

Δεν πρέπει όλα να γίνονται και να θυσιάζονται στον βωμό της εμπορευματοποίησης και της εκμετάλλευσης και θα πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους, τόνισε ο κ Π. Πέτρου.

Άκρως οργισμένη υπήρξε η τοποθέτηση του πρώην Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α. κ Φ. Θυμή με έντονα πολιτική επίγευση, επεκτάθηκε σε θέματα όπως η δομή της κοινωνίας μας και αυτοί που μας κυβερνούν, το δυστύχημα στα Τέμπη, τον Λιγνάδη κτλ. όπου θεώρησε επιτρεπτή την αυτοδικία. Να καταλήξουμε στο δρόμο να τους πάρουμε παραμάζωμα. Δεν είχε κι άδικο λέγοντας ότι σήμερα θα έπρεπε να είναι όλος ο λαός του Λουτρακίου έξω από τη Δ.Ε.Υ.Α. να διαδηλώσει αλλά αυτό δεν συνέβη επειδή ο κόσμος παρότι ενημερώθηκε δεν ενδιαφέρεται, μέχρι το κάθε πρόβλημα να αγγίξει το σπίτι του ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται.

Κι επειδή στόχος του εν λόγω άρθρου δεν είναι η παράθεση των γεγονότων, αυτό το κάνει όπως μπορεί το βίντεο που καταγράφεται για λογαριασμό του Δήμου με 3 ολόκληρες υπερευρυγώνιες κάμερες, επειδή σκοπός είναι η διατύπωση μιας άποψης εδώ γεννάται ένας προβληματισμός. Πάμε να το φτάσουμε στον παραλογισμό: ας υποθέσουμε ότι βγαίνουν οι οργισμένοι πολίτες στον δρόμο όπως προτρέπει ο κ Θυμής, ας υποθέσουμε ότι αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε κι εμείς πόσο μαλάκες είμαστε (όπως είπε) και ξυπνάμε απότομα και τα βάζουμε με αυτούς που μας διοικούν αλλά και με αυτούς που διοικούν αυτούς που μας διοικούν, μετά τι; Τι θα γίνει κ Πρόεδρε; Με όλο τον σεβασμό που σας έχω ρωτάω. Γιατί εσείς καλά τα λέτε και είναι λογικό πως όταν νιώθεις ότι δεν υπάρχει κράτος να σε υπερασπιστεί επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας.  Όμως πάμε να σκεφτούμε τι θα γίνει. Θα εισακουστεί η φωνή λαού και θα γίνει οργή Θεού; Θα ανατρέψουμε το κατεστημένο για να οικοδομήσουμε (υποθετικά) ένα νέο κατεστημένο; Και μετά τι; Αυτό το κατεστημένο δεν θα έχει τον ανθρώπινο παράγοντα του εγωισμού και του συμφέροντος; Θα είναι μια τίμια πολιτεία με ισονομία; Δύσκολο. Σε τι εξυπηρετεί η αντίδραση; Για να σεβόμαστε τον εαυτό μας επειδή δεν σωπάσαμε; Και μετά τι; Μια από τα ίδια, έχω την αίσθηση. Αφού αυτοί που μας κυβερνούν και αυτοί που  κυβερνούν αυτούς που μας κυβερνούν πάντα θα υπάρχουν ακόμα κι όταν θα είμαστε πεπεισμένοι ότι κυβερνάμε εμείς. 
Αλλά άντε και ξυπνάει ο κόσμος κι αποφασίζει να αντιδράσει, εδώ βλέπουμε πως ακόμα και στην αντίδραση δεν υπάρχει σύμπνοια. Εδώ βλέπουμε να διαφωνεί εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο ενώ στην ουσία αυτό που εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο είναι εξαιρετικά κοντά σε αυτό που λέει. Εδώ βλέπουμε να διστάζουν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια πολιτικά πρόσωπα έναντι πολιτικών προσώπων παρά μόνο κατά της συνολικής γενικευμένης πρόθεσης, όπως ο  Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ Δ. Πρωτονοτάριος που είπε τα παρακάτω:

Ότι και να κάνουμε όσο και να φωνάξουμε όσα πανό και να σηκώσουμε όσες μαύρες σημαίες και να βγούνε δυστυχώς η κυβέρνηση η τωρινή της Νέας Δημοκρατίας μας έχει γραμμένους στα παλιά της τα παπούτσια. αν θέλουν να περάσουν το πολυνομοσχέδιο και να βάλουν την καινούρια ρυθμιστική αρχή τα ύδατα και τα λύματα θα το κάνουν. Γνωρίζετε όλοι τις πολιτικές μου πεποιθήσεις. Η Νέα Δημοκρατία δυστυχώς αντί να αγκαλιάζει τους ανθρώπους της προσπαθεί να τους διώξει όλους με μια κλοτσιά

Φυσικά στη σελίδα της https://deya-loutraki.gr δεν υπάρχει καμία σχετική αντίδραση και κινείται σε ένα τελείως παράλληλο πλαίσιο λες και η οργισμένη αντίδραση των εργαζομένων της και του κ Προέδρου της στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση αφορά άλλη Δημοτική Επιχείρηση.

 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *