03/05/2024

Οι άξονες της διακυβέρνησης της ΝΔ. Δηλώνει αποφασισμένος, αν χρειαστεί, να ανοίξει και μέτωπα. Οι «ελεγχόμενες» μονομερείς ενέργειες, οι μονιμοποιημένοι συμβασιούχοι και η… κατανόηση της Ευρώπης.

Το στίγμα της κυβέρνησής του, που δηλώνει βέβαιος ότι θα κληθεί σύντομα να βγάλει τη χώρα από την κρίση, δημοσιοποίησε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έναν ακριβώς χρόνο από την εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Αlpha, εμφανίστηκε αποφασισμένος, αν χρειαστεί, να ανοίξει και μέτωπα κυρίως σε εσωτερικό επίπεδο, ενώ ενδιαφέρον παρουσίασε και η θέση του απέναντι στους δανειστές. Όπως είπε, είναι διατεθειμένος να προβεί και σε μονομερείς -«ελεγχόμενες» πάντως- ενέργειες, χωρίς την έγκριση από το εξωτερικό, προέταξε ως το κύριο πλεονέκτημα της ΝΔ την αξιοπιστία «σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση», ενώ επανέλαβε το αίτημα για εκλογές.

«Η ΝΔ δεν θα ζητούσε εκλογές, εάν δεν ήταν έτοιμη να κυβερνήσει και να αλλάξει τα πράγματα», σημείωσε. Για τις αλλαγές που συντελέστηκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος, καθώς -όπως είπε- «δεν διέψευσα τις προσδοκίες των πολιτών, οι οποίοι αρχίζουν και μας ακούνε και πάλι με ενδιαφέρον».

Τέσσερις ήταν οι άξονες που εστίασε ο πρόεδρος της ΝΔ όσον αφορά στην επόμενη μέρα στη χώρα, με κυβέρνηση της ΝΔ:

Δημόσια Διοίκηση. «Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε στην Βουλή, θα αλλάζει την οργάνωση της κυβέρνησης», ανέφερε, καταγγέλλοντας σήμερα ένα «πάρτι διορισμών ενώ η κυβέρνηση είναι το απόλυτο σκορποχώρι. Θα δημιουργήσουμε ένα πιο σφιχτό κυβερνητικό σχήμα και θα εμπιστευθούμε περισσότερο τους έμπειρους και καλούς δημόσιους υπαλλήλους, αντί να προσλαμβάνουμε μετακλητούς», είπε. Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κάνει απολύσεις, ωστόσο διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί και να νομιμοποιήσει «το όργιο της μονιμοποίησης συμβασιούχων κατά παράβαση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου». Δεσμεύτηκε δε πως θα αλλάξει τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση «και απαγορεύει στους δήμους να ασκούν ένδικα μέσα αν υπάρξει πρωτόδικη απόφαση σε βάρος τους».

Μεταρρυθμίσεις. Οι «πραγματικές μεταρρυθμίσεις», κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, «συνιστούν το σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, πέρα από τα μνημόνια». Και αυτό το σχέδιο και η πίστη στις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως είπε, τον κάνουν αισιόδοξο πως η Ευρώπη θα δείξει μεγαλύτερη κατανόηση στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και κατ’ επέκταση στις μειώσεις φόρων. «Αλλά ακόμη κι αν δεν το δεχθούν, θα μειώσουμε δαπάνες του δημοσίου για να μειώσουμε και τους φόρους. Και το κάνουμε έστω και μονομερώς. Είναι ο μόνος τρόπος να στείλουμε μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας».

Στελεχιακό δυναμικό. «Η κυβέρνησή μου», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «θα αποτελεί ένα μείγμα εμπειρίας και ανανέωσης και θα υπάρχουν πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί». Φάνηκε μάλιστα να συμφωνεί με το «μοντέλο Τραμπ», που επιλέγει για στενούς συνεργάτες του προέδρους επιχειρήσεων: «Γιατί όχι; Χρειαζόμαστε στελέχη από την ιδιωτική οικονομία, γειωμένους με την πραγματική οικονομία», τόνισε. Για τα ψηφοδέλτια ξόρκισε τη συμμετοχή σε αυτά των παιδιών «του κομματικού σωλήνα» και δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει τη σημερινή εικόνα, «η χώρα να βουλιάζει σε ένα τέλμα αναξιοπιστίας και πάνω από την κοινωνία να κάθεται ένα σύννεφο κατάθλιψης».

Ασφάλεια. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην αστυνομία, όχι όμως στους πολιτικούς προϊστάμενούς της. Διέβλεψε ότι στον χώρο των αντιεξουσιαστών και γύρω από τα Εξάρχεια «υπάρχει μια νέα γενιά τρομοκρατών, την οποία θα τη βρούμε μπροστά μας στο μέλλον», δεσμευόμενος και πάλι ότι «θα καθαρίσει τα Εξάρχεια. Σήμερα η ΕΛΑΣ δεν έχει αυτή την εντολή. Είναι δυνατόν σε μια γειτονιά να επικρατεί καθεστώς άβατου;», διερωτήθηκε. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου με τον οποίο «αποφυλακίζονται τρομοκράτες» και θα χτιστεί τουλάχιστον μία φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *