Ακολουθεί το βίντεο που δείχνει ολοκάθαρα τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο Φάμπρ τον ελληνικό πολιτισμό. Η γυμνή αλήθεια απ’ την καλή κι από την ανάποδη. Να θαυμάσουμε ή να γελάσουμε;;;
Και το άλλο που μας άρεσε είναι ότι θα ασχοληθούμε με το Βέλγιο τον πρώτο χρόνο του Φεστιβάλ επειδή δεν είχε χρόνο να προετοιμαστεί!!! Ε ας αναλάμβανε από την επόμενη χρονιά ή να δούλευε νυχθημερόν για να ανταπεξέλθει στο ρόλο του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, για τα έτη 2016 – 2019, από τον Γιαν Φαμπρ το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του. Το φετινό πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στο Βέλγιο, τον πολιτισμό και τους καλλιτέχνες του.
Ο Γιαν Φαμπρ στο τιμόνι του Ελληνικού Φεστιβάλ με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος που δόθηκε την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016 μεταξύ άλλων δήλωσε: «Οι γνώσεις μου από τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική σκηνή είναι ανεπαρκείς. Θέλω να προσελκύσουμε νέες ιδέες.»
Για το πρώτο έτος της θητείας μου και επειδή δεν είχα χρόνο από την ώρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, αποφάσισα με την ομάδα μου να ασχοληθούμε με το Βέλγιο και σιγά σιγά να χτίσουμε μαζί, χρόνο με τον χρόνο, το περιεχόμενο και τη κατεύθυνση του Ελληνικού Φεστιβάλ, του οποίου δηλώνω επιμελητής» πρόσθεσε.
Στόχος του είναι να μετατρέψει το Φεστιβάλ σε ένα τόπο διαφορετικών εθνικοτήτων, πολιτισμών, γλωσσών και εμπειριών. Τα τέσσερα χρόνια που θα το επιμελείται κύριο μέλημά του είναι να χτίσει γέφυρες και να αναπτύξει τον διάλογο μέσα από την ποικιλομορφία «που αποδεικνύεται ότι δεν είναι πρόβλημα αλλά υπόσχεση» επισημαίνει.
Ο υπουργός Πολιτισμού από την πλευρά του, καλωσόρισε στο τιμόνι του Φεστιβάλ τον Φλαμανδό καλλιτέχνη αιτιολογώντας την επιλογή του αυτή λέγοντας: «Δεν είμαι ειδικός» τόνισε ο Αριστείδης Μπαλτάς, «όμως ο Φαμπρ είναι ο άνθρωπος που καινοτομεί ταυτόχρονα σε όλες τις μορφές της τέχνης. Ξέρει τι σημαίνει παγκοσμιοποίηση και προσπαθεί με το έργο του να μεταφέρει ιδέες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Γιαν Φαμπρ καλείται να φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκοσμίου γίγνεσθαι, ως ισότιμο εταίρο».
Επίσης για το οργανωτικό μέρος του φεστιβάλ συνεργάζεται με καταξιωμένους καλλιτέχνες ανά τον κόσμο μεταξύ όπως τους: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ρομέο Καστελούτσι, Μπομπ Ουίλσον, Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, αλλά και τον Θεόδωρο Τερζόπουλο που χαρακτήρισε ως Greek Master.
Για τον Φλαμανδό, διεθνούς φήμης, εικαστικό, χορογράφο, Γιαν Φαμπρ «το βελγικό πνεύμα» είναι η σύλληψη του προγράμματος της πρώτης χρονιάς του Ελληνικού Φεστιβάλ.
Το φετινό φεστιβάλ αλλά και τα επόμενα τρία της θητείας του που θα ακολουθήσουν επικεντρώνονται στην έννοια της σύμπραξης.
Το 2017 η θεματική του φεστιβάλ θα επικεντρωθεί σε εικαστικούς, παραστατικούς καλλιτέχνες και συγγραφείς που έχουν συνεργαστεί ή εξακολουθούν να συνεργάζονται με τον Γιαν Φαμπρ. Επίσης το ένα τρίτο των καλλιτεχνών που θα παρουσιάσουν δουλειές του θα είναι Έλληνες οι οποίοι θα επιλεχθούν κατόπιν αξιολόγησης αιτήσεων.
Το 2018 ο συγγραφέας και ο ηθοποιός θα είναι στο επίκεντρο καθώς και μια νέα παράσταση με την Ιζαμπέλ Ιπέρ.
Η θητεία του θα ολοκληρωθεί το 2019 παρουσιάζοντας τη θεματική «Ελληνικό Matrix» μια πρωτότυπη παραγωγή που θα φέρει την υπογραφή του, εμπνευσμένη από το κλασικό ελληνικό θέμα. Επιπλέον Έλληνες καλλιτέχνες θα έχουν κεντρική θέση καθώς ο Φαμπρ θα περνάει τη σκυτάλη του Φεστιβάλ σε νέους επιμελητές καθώς και σε μια νέα γενιά εγχώριων καλλιτεχνών.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ μεταξύ άλλων που θα ανακοινωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα περιλαμβάνει:
Την έκθεση Stigmata που θα εγκαινιαστεί το Μουσείο Μπενάκη στις 15 Ιουνίου η οποία θα λειτουργήσει ως η είσοδος του κοινού στο Φαμπριανό σύμπαν των διαφορετικών μορφών τέχνης και της ποιητικής του σώματος.
Στις 28 Ιουνίου ο Φαμπρ δίνει ραντεβού με το κοινό για μια γνωριμία ως συγγραφέα, τα γραπτά του οποίου αποτελούν τη βάση της καλλιτεχνικής του έκφρασης.
Στις 29 Ιουνίου θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης Βελγικής τέχνης σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (ΜΗΚΑ) στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στις 30 θα παρουσιαστεί η παράσταση του Γιαν Φαμπρ «Preparatio Mortis» με την Αναμπέλ Σαμπόν.
Παραστατικές τέχνες: καταξιωμένοι διεθνώς Βέλγοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν δουλειές τους. Επίσης στις 9 και 10 Ιουλίου θα παρουσιαστεί η επιτυχημένη παράσταση του Φαμπρ «Mount Olympus. To glority the cult of tragedy. A24h performance.
Λογοτεχνία και ιδέες: πολυδιάστατο καλλιτεχνικό φεστιβάλ επικεντρωμένο στο δημόσιο διάλογο. Φέτος θα εστιάσει στη βέλγικη λογοτεχνία που Βέλγοι θα ανοίξουν διάλογο με Έλληνες συναδέλφους τους. Επίσης λογοτεχνικές βραδιές, συζητήσεις και ανάγνωση κειμένων.
Μουσική και κινηματογράφος: πλατφόρμα συνάντησης καλλιτεχνών με ελληνικά και βέλγικα ποπ και τζαζ μουσικά σχήματα.
Ακαδημία νέων καλλιτεχνών: καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ ο Γιαν Φαμπρ επιθυμεί να διασφαλίσει τη δυνατότητα της διά βίου μάθησης μέσω της διοργάνωσης σεμιναρίων κι εργαστηρίων με κάποιους από τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες και σε διαφορετικούς τομείς. Στην παρούσα φάση οι καλλιτέχνες θα κάνουν σεμινάρια, εργαστήρια ή /και διδασκαλία.
Κύριο χαρακτηριστικό του φετινού φεστιβάλ αποτελεί η ποικιλομορφία που σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό του Διευθυντή, «δεν είναι πρόβλημα, αλλά υπόσχεση για μία καλύτερη τέχνη, ένα καλύτερο μέλλον και έναν καλύτερο κόσμο».