19/04/2024

Η ΚΕΔΕ ζητά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, από το Λουτράκι όπου διεξήχθη το Προσυνέδριο [Video]

0

Η ΚΕΔΕ ζητά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, από το Λουτράκι όπου διεξήχθη το Προσυνέδριο

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

prosynedrio kede loutraki patoulis gkiwnisΣυνάντηση άμεσα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε η ΚΕΔΕ προκειμένου να ενημερωθεί «με υπεύθυνο και ειλικρινή τρόπο για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας», ώστε να συμβάλει η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση στο βαθμό που της αναλογεί, στην εθνική προσπάθεια.

«Η Ελλάδα τονίζει, σ΄ανακοίνωσή της, είναι πάνω από όλους και όλα» και προσθέτει:«Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες κι απαιτούν εθνική συνεννόηση και συνεργασία. Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα κι όχι με δημιουργικές ασάφειες και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.Η Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια έχει συμβάλλει έμπρακτα και με πολλούς τρόπους στην εθνική προσπάθεια για να ξεπεράσει η Πατρίδα μας και η κοινωνία τις συνέπειες της κρίσης. Κι είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε για μια ακόμη φορά».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό κρίνεται απαραίτητη μετά «τη δημόσια ομολογία του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Μάρδα» σε σημερινή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή « ότι το Κράτος δεν διαθέτει τα χρήματα για να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις αλλά και άλλες υποχρεώσεις του, στο τέλος του μηνός Απριλίου. Για το λόγο αυτό, αναγκάστηκε να προσφύγει στην έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που υποχρεώνει τους Δήμους να τοποθετήσουν τα αποθεματικά τους σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος».

Η ΚΕΔΕ τονίζει ότι «η δημόσια αυτή ομολογία του Υπουργού μας προξενεί ανησυχία για το μέλλον της χώρας. Αν η πορεία που ακολουθείται μέχρι σήμερα και οι αποφάσεις που λαμβάνονται «οδηγούν την Ελλάδα στα βράχια», πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο». Στη συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή παρίστατο και ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης. Κατά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, κατηγορηματικά αντίθετες στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που υποχρεώνει τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας, είναι όλες οι παρατάξεις στο κορυφαίο θεσμικό όργανο της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Κατά τη χθεσινή πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου , η οποία ήταν διευρυμένη με τη συμμετοχή και των προέδρων των 13 Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων (ΠΕΔ) της χώρας, οι επικεφαλείς και πέντε παρατάξεων, που συγκροτούν το ΔΣ της ΚΕΔΕ, τόνισαν την αντισυνταγματικότητα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την έλλειψη διαλόγου, τις επιπτώσεις που θα έχει στην ομαλή λειτουργία των Δήμων και στις τοπικές οικονομίες κ.α . Παράλληλα υπογράμμισαν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τις τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότησή της (60%) που υπέστη τα προηγούμενα χρόνια, συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ευρύτατο δίχτυ κοινωνικής προστασίας, στηρίζοντας όσους η οικονομική κρίση έχει πλήξει.

Οι περισσότεροι εξ΄αυτών και όσοι άλλοι Δήμαρχοι έλαβαν το λόγο, ανάφεραν ότι εάν είχε προηγηθεί διάλογος και είχαν ενημερωθεί διεξοδικά για τους λόγους που η κυβέρνηση ζητά τα διαθέσιμα ταμεία τους, θα ήταν και πάλι πρόθυμοι να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια, χωρίς όμως να βάλλεται το Αυτοδιοίκητο και η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Αυτό εξάλλου τονίζεται μεταξύ άλλων και στο ψήφισμα που ενέκρινε χθες το ΔΣ της ΚΕΔΕ, με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση πέρα από την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, «να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος». Όπως είπε χαρακτηριστικά, στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» Γιώργος Πατούλης «αντιλαμβάνομαι την κρισιμότητα των στιγμών.Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τη συμβολή μας στην εθνική προσπάθεια».
Υπενθύμισε ακόμη ότι οι Δήμοι είναι εκείνοι που συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος στη χώρα και διατήρησαν την κοινωνική συνοχή με δράσεις, πρωτοβουλίες και δίκτυα κοινωνικής προστασίας σ΄όλη την Ελλάδα. Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτη ενέργεια την ΠΝΠ, η οποία όπως είπε «πλήττει ευθέως το Συνταγματικά κατοχυρωμένο Αυτοδιοίκητο της Αυτοδιοίκησης». Επισήμανε δε ότι ως πρακτική «είναι μια ενέργεια, που τα σημερινά κυβερνώντα κόμματα, όταν ήταν αντιπολίτευση, κατήγγειλαν».

Το ψήφισμα που ενέκρινε χθες η ΚΕΔΕ και με το οποίο ζητείται η απόσυρση της ΠΝΠ , οι Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας, να μην την εφαρμόσουν και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις, μαζί με τους εργαζομένους των Δήμων , αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή, ψήφισαν όλες οι παρατάξεις εκτός της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας που ψήφισε λευκό .

Πηγή: Korinthostv.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *