03/05/2024

Η Καλαμάτα κατέκτησε την Αμερική

0

Η Καλαμάτα κατέκτησε την Αμερική

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Μανχάταν... όπως λέμε ΚαλαμάταΕλληνες παντού… Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έφερε στο φως για μία ακόμα φορά τη διασπορά των Ελλήνων και τη διάχυσή τους σε υψηλές θέσεις της διοίκησης. Δηλαδή, «πανταχού παρόντες» ή, αλλιώς, «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις Ελληνα». Ενίοτε και Μεσσήνιο, όπως διαπίστωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Μαζί με τους φίλους «από τα παλιά», κατά τις επισκέψεις του εμφανίζονταν πρόσωπα που δήλωναν την ελληνική καταγωγή τους αλλά και ρίζες από την Καλαμάτα. Αλλωστε, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή μαζί του. Ελληνική καταγωγή όμως έχουν και δύο υψηλά στελέχη επιφορτισμένα με την ασφάλεια της Ν. Υόρκης, ο «Μεσσήνιος» επικεφαλής του FBI Τζορτζ Βενιζέλος και ο διευθυντής της Λιμενικής Αστυνομίας Λούις Κουμούτσος. Μία ακόμα Ελληνίδα όμως εμφανίστηκε ενώπιον του Α. Σαμαρά ως στέλεχος στην υπηρεσία ασφαλείας κατά τη συνάντησή του με τον Μπ. Ομπάμα. Η κ. Καλδή, και αυτή μεσσηνιακής καταγωγής, συζήτησε με τον πρωθυπουργό τονίζοντάς του ότι αισθάνεται υπερήφανη για την καταγωγή της.

Τζορτζ Βενιζέλος
Το αφεντικό του FBI που κυνηγά τρομοκράτες

Ανάμεσα στις πολλές επίσημες αλλά και εκτός πρωτοκόλλου επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με στελέχη και παράγοντες της ομογένειας, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε και με τον αρχηγό του FBI στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για τον ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Βενιζέλο, ο οποίος έχει αναλάβει ουσιαστικά στα χέρια του όλα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια στη μεγαλούπολη με τα 23 εκατομμύρια κατοίκους.

Ομως, πέρα από τον θεσμικό του ρόλο και τις ελληνικές ρίζες, υπάρχει ένα ακόμα κοινό σημείο αναφοράς: ο τόπος της ιδιαίτερης καταγωγής τους, δηλαδή η περιοχή της Μεσσηνίας. Μια πτυχή η οποία πάντοτε έχει μια σημαίνουσα θέση στη διαδικασία της επικοινωνίας των ανθρώπων. Ομως, στην εν λόγω περίπτωση το ειδικό βάρος προέρχεται και από τον θεσμικό ρόλο του Ελληνοαμερικανού αξιωματούχου.

Ο Τζορτζ Βενιζέλος, 54 ετών, έχει διαγράψει μια πολύ σημαντική πορεία στις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας πριν πάρει υπό την ευθύνη του τη Νέα Υόρκη ως εκτελεστικός βοηθός διευθυντής στην ομοσπονδιακή αστυνομία. Αρχικά εργάστηκε στις υπηρεσίες του λογιστηρίου του FBI, καθώς είχε κάνει ανάλογες σπουδές.

Μετέπειτα απασχολήθηκε στην αμερικανική δίωξη ναρκωτικών και, όταν εντάχθηκε στο FBI, άρχισε σταδιακά να ανεβαίνει στα σκαλοπάτια της ιεραρχίας. Από τη Διεύθυνση της Βοστόνης, βρέθηκε στην Ουάσιγκτον, με το φάσμα των ερευνών του να επεκτείνεται από τη ρώσικη μαφία έως τα οικονομικά εγκλήματα.

Μετά τη θέση του επόπτη στη Διεύθυνση της Φιλαδέλφειας, προήχθη σε ειδικό πράκτορα της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας του FBI στη Ν. Υόρκη, ενώ αργότερα ανέλαβε την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της πόλης σε μια εποχή όπου η αντιμετώπιση και η πρόληψη της τρομοκρατίας αποτελούσε κύριο μέλημα των αρχών μετά και την τραγική 11η Σεπτεμβρίου. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επέλεξε να επισκεφθεί το «Ground Zero» στη μνήμη των θυμάτων στους Δίδυμους Πύργους.

Από το Μπρονξ στην ΕΛΙΤ
Οι ελληνικές ρίζες και το πνεύμα προόδου των ομογενών φαίνεται ότι ακολούθησε την πορεία και του Τζ. Βενιζέλου, ο οποίος σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Φόρνταμ του Μπρονξ με αντικείμενο τις λογιστικές επιστήμες. Υστερα, με αυτό το εφόδιο ξεκίνησε ένα επάγγελμα που απαιτεί πολλές θυσίες, όπως ο ίδιος έχει κατά καιρούς δηλώσει. Οικογενειάρχης, πατέρας τεσσάρων παιδιών (μία κόρη και τρεις γιοι), ήταν επί χρόνια αναγκασμένος να αλλάζει τόπο κατοικίας ανάλογα με τα επαγγελματικά του καθήκοντα. Η ανέλιξή του στην ιεραρχία του FBI της Ν. Υόρκης αποτελεί ένα ακόμα success story της ελληνικής ομογένειας.

Καλδή
Η μυστική πράκτορας από την Κυνηγού Μεσσηνίας

Η φράση «όποια πέτρα να σηκώσεις, θα βρεις κάποιον Ελληνα» ισχύει, όπως έχει αποδειχθεί, και εντός του Λευκού Οίκου, κάτι που επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Σαμαρά. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα, καθώς διέσχιζε τους χώρους κοντά στο Οβάλ γραφείο μαζί με τους συνεργάτες του, βρέθηκε μπροστά σε μια έκπληξη με άρωμα Μεσσηνίας.

Μία κυρία, εργαζόμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου, θέλησε να συναντήσει τον πρωθυπουργό, του συστήθηκε και με ενθουσιασμό τού μίλησε για την κοινή τους καταγωγή. Οπως ανέφερε, ονομάζεται Καλδή και είναι μάλιστα συγγενής με την πρώην βουλευτή κυρία Μερόπη Καλδή. Εξέφρασε δε ιδιαίτερη υπερηφάνεια για την καταγωγή της και δήλωσε «Μεσσήνια ως το κόκαλο».

Οι ρίζες της είπε ότι ανάγονται στο χωριό Κυνηγού, ενώ η ίδια είναι πρώτης γενιάς μετανάστρια καθώς οι γονείς της βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ετσι αναζήτησε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον κ. Α. Σαμαρά και να ανταλλάξουν λίγα λόγια για την πατρίδα. Για όλους τους ομογενείς άλλωστε, ακόμα και στην καρδιά του Λευκού Οίκου, η παρουσία του εκάστοτε Ελληνα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Στον Λευκό Οίκο κατά καιρούς έχουν συνεργαστεί, δίπλα σε Αμερικανούς προέδρους, αρκετοί ομογενείς, άλλοτε ως εκπρόσωποι Τύπου, άλλοτε ως λογογράφοι κλπ. Οπως φαίνεται η παράδοση συνεχίζεται και στις υπηρεσίες ασφαλείας, με αρκετούς Ελληνες να υπηρετούν εκεί κατά καιρούς. Ομως, η Μεσσήνια φρουρός δεν είναι η μοναδική Ελληνίδα που εργάζεται σε αντίστοιχη θέση των μυστικών υπηρεσιών.

Ανάλογη σταδιοδρομία ακολούθησε για 12 χρόνια η Ελληνοαμερικανίδα κυρία Εύη Πούμπουρα με καταγωγή από τη Χίο και το Κιλκίς. Μετά την αποχώρησή της από την υπηρεσία είχε μιλήσει στο «Εθνος της Κυριακής» για την καριέρα της που θύμιζε κινηματογραφική περιπέτεια.

Ειδικές αποστολές
Η εργασία στον Λευκό Οίκο και δη σε ευαίσθητες θέσεις απαιτεί προσόντα. Καλές σπουδές, ειδικές ικανότητες στην ψυχολογία και την εγκληματολογία, εμπειρία στα όπλα κλπ. «Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε ένα μέρος όπου μπορεί να είσαι παντελώς άγνωστος και χωρίς καμία “γνωριμία”, αλλά αν εργαστείς σκληρά να καταφέρεις τα πάντα», έλεγε η κυρία Εύη Πούμπουρα. Ανάμεσα όμως στα ταξίδια με το Air Force 1 ή το Marine 1, κοινό χαρακτηριστικό για τις ομογενείς που εργάζονται κοντά στους εκάστοτε προέδρους είναι η υπερηφάνεια για τον τόπο καταγωγής τους.

Λούις Κουμούτσος
Ο άρχοντας των λιμανιών και των αεροδρομίων

Σε ελληνικά χέρια η ασφάλεια των λιμένων της Νέας Υόρκης… Η πανταχού παρούσα ομογένεια κρατά, ως φαίνεται, τα ηνία σε κρίσιμους τομείς της διοίκησης στην αμερικανική μεγαλούπολη. Ισως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αιφνιδιάστηκε θετικά κατά την επίσκεψή του στο «Ground Zero» όταν έμαθε ότι επί της υποδοχής του ήταν επικεφαλής ο Ελληνοαμερικανός Λούις Κουμούτσος.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του στην Αμερική ο Αντώνης Σαμαράς είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί τον χώρο του «Ground Zero», το σημείο αναφοράς για την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου. Ακριβώς εκεί όπου έπεσαν οι Δίδυμοι Πύργοι μετά το τρομοκρατικό κτύπημα, στο «σημείο μηδέν» σήμερα έχουν ξεκινήσει εργασίες για την ανέγερση του ναού του Αγίου Νικολάου, ο οποίος είχε επίσης γκρεμιστεί τότε.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε αρχικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, στην Αρχιεπισκοπή, παρουσία και του αντιπροέδρου του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Εμμ. Τζάχαρη από τη Μυτιλήνη που συγκαταλέγεται στους ευεργέτες της ομογένειας.

Οταν επισκέφθηκαν το «Σημείο Μηδέν», τον υποδέχθηκε επισήμως ο επικεφαλής στο Port Authority Police Department της Ν. Υόρκης Λούις Κουμούτσος. Στην ομογένεια βέβαια συχνά τον αναφέρουν με το ελληνικό του όνομα: Hλίας. Πρόκειται για σημαντικό στέλεχος της παροικίας, ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε ως διοικητής στην αστυνομική υπηρεσία των λιμένων. Ουσιαστικά έχει υπό τη διοίκησή του όμως ένα ευρύτερο φάσμα εκτός από την ασφάλεια του λιμανιού.

Στην υπηρεσία υπάγονται επίσης όλα τα αεροδρόμια της περιοχής, οι υπόγειες διώρυγες και τούνελ κάτω από το νερό, καθώς και η είσπραξη διοδίων. Η Υπηρεσία Λιμένων διαθέτει δικό της αστυνομικό τμήμα και θεωρείται πολύ σημαντική θέση. Ετσι ουσιαστικά ο ομογενής είναι ο αρχηγός στην αστυνόμευση λιμένων και αεροδρομίων.

Το «Ground Zero» 
Στο «Ground Zero» τα στελέχη της ομογένειας προσδοκούν την ανέγερση της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, ο οποίος είναι υπό κατασκευή και εκτιμάται ότι θα προχωρήσει το 2014. Στο οικόπεδο τώρα υπάρχουν τα θεμέλια και προχωρεί ο σχεδιασμός του ναού, ο οποίος θα δημιουργηθεί λίγο υπερυψωμένος, ενώ προβλέπεται ένα μικρό πάρκο κοντά στις τετράγωνες λίμνες μνήμης. Για την ελληνική παροικία ο ναός έχει και συμβολική σημασία. «Οσο άσχημα και να είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, μπορεί να δει κανείς από το παρελθόν ότι γονάτισε, αλλά θα ξανασηκωθεί», λένε.

Πηγή: Ethnos.gr 

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *