20/05/2024

Η ίριδα του ματιού θα λειτουργεί ως password στα νέα Windows 10

0

Η ίριδα του ματιού θα λειτουργεί ως password στα νέα Windows 10

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

9627128924374880797

H Μicrosoft παρουσίασε το όραμά της για μια νέα τεχνολογία η οποία θα παρέχει πρόσβαση στις συσκευές του χρήστη μέσω βιομετρικών χαρακτηριστικών, όπως η ίριδα του ματιού και η το δακτυλικό μας αποτύπωμα.

Η νέα τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη με την έλευση των Windows 10 σε smartphones, tablets και PC. Με το “Windows Hello”, ο χρήστης θα μπορεί να εισέλθει στον υπολογιστή του μέσω αναγνώρισης προσώπου, δακτυλικού αποτυπώματος ή και της ίριδας του ματιού.

Με αυτό τον τρόπο, φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τις συνήθεις μεθόδους διακρίβωσης, όπως είναι το PIN ή ο παραδοσιακός κωδικός που μας προσφέρει πρόσβαση στο PC ή στο smartphone μας.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=1AsoSnOmhvU]
Τι hardware θα απαιτείται για το Windows Hello

Όσον αφορά στην παρούσα γενιά συσκευών, η Microsoft θα εστιάσει στην αναγνώριση μέσω δακτυλικού αποτυπώματος.

Μελλοντικά θα υποστηρίζεται και η αναγνώριση προσώπου ή ίριδας του ματιού μέσω της κάμερας RealSense 3D της Intel η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία υπέρυθρων ακτίνων για να “χαρτογραφεί” το πρόσωπο του χρήστη.

9627129100468539933
Η νέα τεχνολογία της Intel θα επιστρατευτεί από την Microsoft για την αναγνώριση της ίριδας του ματιού μας
Η Microsoft δηλώνει ότι ο τομέας της ασφάλειας της νέας τεχνολογίας θα είναι “εταιρικού επιπέδου”, προσαρμοσμένος στα πιο αυστηρά κριτήρια εταιρικών οργανισμών.
Σύμφωνα με τον Joe Belfiore, πρόκειται για μια λύση που αναμένεται να υιοθετηθεί μεταξύ άλλων στους τομείς της Υγείας, της Άμυνας, και κυβερνητικών οργανισμών που επιθυμούν να αυξήσουν το επίπεδο ασφάλειάς τους.

Η Microsoft διαβεβαιώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδονται τα προσωπικά στοιχεία του χρήστη σε κάποιον server, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί εξελιγμένη μέθοδο κρυπτογράφησης των πληροφοριών του χρήστη.

Σύμφωνα πάντα με την Microsoft, η εταιρεία έχει αναπτύξει τεχνικές που θα αποτρέπουν την παραπλάνηση του συστήματος από hackers μέσω φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης.

Μαζί με το Hello, η Microsoft παρουσίασε το “Passport”, μια ακόμα μέθοδο εισόδου σε ιστοσελίδες ή εφαρμογές χωρίς να απαιτείται η χρήση κωδικού. Το σύστημα προϋπήρχε ωστόσο η Microsoft το αναβαθμίζει και το προωθεί δυναμικά.

Και η Yahoo στο παιχνίδι

Στο παιχνίδι των νέων δυνατοτήτων διακρίβωσης στοιχείων χωρίς την ανάγκη χρήσης κωδικού, έχουν μπει και οι άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Apple και η Microsoft ενώ πριν από λίγες μέρες η Yahoo ανακοίνωσε την έναρξη ενός νέου χαρακτηριστικού το οποίο αποκαλεί “on demand passwords”.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πειραματικό χαρακτηριστικό που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να λαμβάνει κάθε φορά καινούριο κωδικό, χωρίς να χρειάζεται να απομνημονεύει κάποιον σε μόνιμη βάση. Ίσως αποτελεί έναν μεσοβέζικο ή για κάποιους ανορθόδοξο τρόπο να μας απαλλάξει από το…βάρος του κωδικού ωστόσο αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι σύσσωμη η βιομηχανία της τεχνολογίας ψάχνεται σε αυτό τον τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Microsoft αποτελεί μέλος της FIDO alliance, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που συστάθηκε το 2012 για να αναβαθμίσει και να τυποποιήσει τις δυνατότητες ασφαλούς πρόσβασης σε ηλεκτρονικές συσκευές και υπηρεσίες.

Το Windows Hello αναμένεται να αποτελέσει μια τεχνολογία υπό την αιγίδα του ανωτέρω οργανισμού, στον οποίo συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ονόματα τεχνολογίας, όπως οι Google, Samsung, Lenovo και άλλες.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *