20/04/2024

«Εφυγε» η Μαρίκα Μητσοτάκη

0

«Εφυγε» η Μαρίκα Μητσοτάκη

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή, στις 2.30 τα ξημερώματα Κυριακής, η Μαρίκα Μητσοτάκη, σύζυγος του επίτιμου προέδρου της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργού Κώστα Μητσοτάκη. Η Μαρίκα Μητσοτάκη νοσηλευόταν το τελευταία διάστημα στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο καθώς η υγεία της είχε σοβαρά επιδεινωθεί.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη πληροφορήθηκε το θάνατο της μητέρας της ευρισκόμενη στην Κρήτη και όπως έγινε γνωστό επιστρέφει εσπευσμένως στην Αθήνα.

Γόνος γνωστής αστικής οικογένειας της μεσοπολεμικής Αθήνας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, η Μαρίκα Γιαννούκου γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 1930. Φοίτησε στα καλύτερα σχολεία της εποχής, έμαθε ξένες γλώσσες, παρακολούθησε μαθήματα χορού και κολύμβησης. Όμως η πολιομυελίτιδα που την χτύπησε από τα παιδικά της χρόνια θα σημαδέψει τη ζωή της.

Πάλεψε με πείσμα την αρρώστια για την αντιμετώπιση της οποίας υποβλήθηκε σε δύσκολες ιατρικές επεμβάσεις.

Μία από αυτές έγινε στις ΗΠΑ όπου μετέβη στα 17 της χρόνια αποφασισμένη να υποβληθεί σε χειρουργείο που έκρυβε μεγάλο ρίσκο. Η επιστροφή στην Ελλάδα την βρήκε να απολαμβάνει, στα 18 της, ένα σχετικά ανέμελο εφηβικό καλοκαίρι. Και κάπου εκεί μπαίνει στη ζωή της ο Κώστας Μητσοτάκης:

«Τελείωσα το σχολείο και όταν άρχισαν οι διακοπές, πήρα μια μέρα μια φίλη μου και πήγαμε στη Βουλή, έτσι για να δούμε πώς ήταν. Στις πρώτες σειρές καθόταν ο Μητσοτάκης, ο οποίος μου τράβηξε αμέσως την προσοχή. Ο Κώστας τότε ήταν σχεδόν τριάντα ετών», είχε δηλώσει.

Δύο χρόνια μετά, το 1949, θα έλθει ο πρώτος χορός: «Ένα βράδυ, έβαλα ένα ωραίο φουστάνι και πήγα στο χορό που είχε διοργανώσει ο Ερυθρός Σταυρός, προς τιμήν της Νταίζης Μαυράκη, η οποία είχε εκλεγεί τότε σταρ Ελλάς. Να’ τος λοιπόν μπροστά μου ο Κώστας. Εγώ στεκόμουν πίσω από τον πάγκο με τα ποτά, ως μέλος της Επιτροπής του χορού. Πλησιάζει λοιπόν εκείνος, ψηλός, ωραίος και μου λέει: «”Θέλω, παρακαλώ, ουίσκι με πάγο”. “Ένα ποτήρι;” ρωτάω εγώ. “Όχι”, απαντά εκείνος, “δύο ποτήρια! Ένα για μένα κι ένα για σας”…».

Το επίμονο φλερτ του φιλόδοξου Κρητικού τρόμαξε την οικογένεια Γιαννούκου και η μητέρα της αποφασίζει να την απομακρύνει από κοντά του στέλνοντάς την για τα Χριστούγεννα στους θείους της στην Αμερική. Ο νεαρός βουλευτής ό,ως την ακολουθεί και εκεί όπου και θα αρραβωνιαστούν τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.

Παντρεύτηκαν στις 6 Ιουνίου 1953 και ανέθρεψαν μαζί τέσσερα παιδιά, ενώ η οικογένειά τους απέκτησε δεκατρία εγγόνια και πέντε δισέγγονα.

Θα βοηθήσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στα πρώτα χρόνια της αναρρίχησής του στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας, οργώνοντας και αυτή την Ελλάδα.

Άνθρωπος με έντονη και δυναμική προσωπικότητα απασχόλησε αρκετές φορές τη δημοσιότητα. Ίσως η πιο αρνητική ήταν το διάσημο περιστατικό μέσα στη Βουλή με μια φράση που λέγεται ότι ξεστόμισε εναντίον του Κ. Κουλούρη στις αρχές της πολιτικά ταραγμένης δεκαετίας του 1990.

Ωστόσο η πιο διάσημη «παρέμβασή» της στο δημόσιο βίο ήρθε το 1989: Τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς το ΠΑΣΟΚ χάνει τις εκλογές και ξεκινούν διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.
Ο πολιτικός μύθος θέλει τους ηγέτες της Αριστεράς να συμφωνούν με τον Κ. Μητσοτάκη για το σχηματισμό της κυβέρνησης Τζανετάκη γύρω από ένα τραπέζι στη Γλυφάδα με τα ονομαστά, έκτοτε, ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη.

Χρειάστηκε να περάσουν 22 χρόνια για να αποκαλύψει η ίδια ότι η συνάντηση των Χαρίλαου Φλωράκη, Λεωνίδα Κύρκου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «δεν ήταν καν δείπνο, αλλά μια απλή συνάντηση, με ένα απλό κέρασμα, καφέ και γλυκό».

Πολλοί ανακαλούν επίσης ένα περιστατικό του 1991. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους ο πρεσβύτερος, επισκέπτεται με τη σύζυγό του Μπάρμπαρα την οικία του Έλληνα πρωθυπουργού, στα Χανιά. Η Μαρίκα Μητσοτάκη έχει ετοιμάσει όλα τα κρητικά καλούδια: Αστακό, πίτες και κολοκυθάκια αλλά το σερβίρισμα δεν απεδείχθη εύκολη υπόθεση. «Οι φρουροί του άρχισαν να ανοίγουν τις κατσαρόλες και να δοκιμάζουν τα πάντα, για να σιγουρευτούν. Όλο το βράδυ, δε, είχαν βάλει έναν ειδικό σωματοφύλακα να φυλάει τα…ψυγεία!», διηγήθηκε αργότερα η ίδια.

Πηγή: Ethnos.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *