20/04/2024

Ευρεία σύσκεψη για το ΕΣΠΑ στην Τρίπολη, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα

0

Στην σύσκεψη, γνωστοποιήθηκε ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη η διαδικασία δημοπράτησης του οδικού έργου Τζάνε – Καλαμάκι, στο τμήμα που αφορά στην παράκαμψη του Πεταλιδίου.

Ακόμα, στη σημερινή συνάντηση εξετάστηκαν και επιλύθηκαν ζητήματα σχετικά με τον δρόμο Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι, ενώ ευοίωνες εμφανίστηκαν και οι εξελίξεις σχετικά με το έργο της 7ης επαρχιακής οδού, στο τμήμα Μεσσήνη – Λάμπαινα, όσον αφορά στις πρόσθετες δαπάνες που απαιτούνται.

Εξ άλλου, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, περί την περίοδο του Πάσχα θα υπάρξει ανακοίνωση για επιπλέον πίστωση 7.000.000 ευρώ στο πλαίσιο της πρόσκλησης του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 για την ένίσχυση της ίδρυσης / εκσυγχρονισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με έμφαση στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Οσον αφορά στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έδωσε οδηγίες, εστιάζοντας κυρίως στην πλήρη ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών κάθε έργου προς ένταξη, καθώς -όπως παρατήρησε- οι καθυστερήσεις και τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στα έργα της απερχόμενης περιόδου 2014 – 2020 οφείλονταν στην συντριπτική τους πλειονότητα σε ελλιπείς μελέτες. Μάλιστα, στη σύσκεψη τονίστηκε ότι πριν την ένταξη των έργων θα υπάρξει ένα επιπλέον επίπεδο ελέγχου των μελετών.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης ζήτησε από την ΕΥΔΕΠ Πελοποννήσου, όσον αφορά στους τεχνικούς συμβούλους που θα προσληφθούν, να προβλέπει η σχετική σύμβαση τη συνεχή παρουσία τους στην έδρα της Περιφέρειας, αλλά και την επιστημονική συνδρομή τους προς τους δικαιούχους των έργων -ιδιαίτερα μικρούς δήμους και φορείς.

Ακόμα, στη σημερινή σύσκεψη, τονίστηκε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις), την στρατηγική των οποίων θα έχει η Περιφέρεια, αφού προηγουμένως συζητήσει και διαβουλευθεί με τους αυτοδιοικητικούς και άλλους φορείς των περιοχών στις οποίες θα προωθούνται οι στρατηγικές ΟΧΕ. Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης, την διαδικασία αυτή υπαγορεύει η μέχρι τώρα εμπειρία των ΟΧΕ. Παράλληλα, ο Π. Νίκας πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των ΟΧΕ θα υλοποιούνται έργα που θα συμβάλλουν στην πολυδιάσταση ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *